Skip to main content
Zastava Srbije

Znate li kako je SRBIJA dobila ime? Evo odgovora!

Foto: Profimedia
Srbija je jedna od najstarijih zemalja

Skoro svaka zemlja na svetu ime je dobila po jednoj od ovih stvari: plemenu, karakteristikama zemlje, geografskom položaju zemlje, važnoj ličnosti. 

Ipak, najviše država, čak trećina sveta, dobilo je nazive prema imenima plemena. U tu grupu spada i Srbija. 

Zvanično ime “Srbija” ima veze sa Nemanjićima, ali se javlja tek kasnije. Stefan Uroš IV Dušan, poznatiji kao Dušan Silni, a sin raškog kralja Stefana Uroša III ( Dečanskog), je sebe 1346. godine proglasio carem svih Srba i Grka.

car Dušan
car Dušan
Foto: Profimedia

Do vlasti je došao tek kada je vojnim pučem zbacio svog oca sa vlasti i zarobio ga. Kako je svojoj tituli (kralj Raške) dodao i carsku titulu, trebalo je da mu papa ili carigradski patrijarh odobre tu titulu. Kako su oni to odbijali, Dušan Silni je srpsku crkvu uzdigao na nivo patrijaršije kako bi mogao sebi da okruni titulu cara.

Upravo zbog te titule „car svih Srba i Grka“, za Rašku se postepeno prihvata naziv „Zemlja Srba i Grka“, kasnije „Zemlja Srba“ i sasvim spontano prelazi u naziv koji se i danas koristi – Srbija.

Druga teorija po kojoj je naša zemlja dobila ime jeste ta da je Srbija bila prostor na kom je živeo narod Srbi, jedan od dva južnoslovenska naroda koja pominje Konstantin VII Porfirogenit.

Treća teorija je da je dobila ime po teritoriji koja je u Rimskom carstvu označavala oblast Gornje Mezije. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
milan's picture

milan

Ni jedna ti teorija nije verna istini.Znaš, ako bi ti rekao istinu , onda bi neko drugi spremo disertaciju na mom trudu i muci...;) A tih plagijatora pun je ...Jedna je samo istina, koja se palila po kasarnama, po trgovima, ali predanja bar, mog naroda koji smo sada zajedno srpski, je sačuvana, onako kako jedino istini za ljubav se klanja.

1 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd