fbpx
Skip to main content
Kosovo Srbi

Znate li šta znači rečca "BRE"? Evo odakle potiče reč koju svi Srbi toliko često koriste!

Foto: Profimedia/ilustracija
Koliko puta u toku dana kažete "bre"? Verovatno niste ni svesni koliko često izgovorimo ovu reč, a da uopte ne znamo odakle je ona potekla i šta tačno znači.

Srbi vrlo često kada su nervozni ili ljuti, ili kada nekoga ubeđuju da su u pravu uzviknu BRE! Ono što možda najčešće čujemo jesu primeri poput: "Ajde, bre, nemam više kad da te čekam!"

Da li se OVDE krije ZLATO KARAĐORĐEVIĆA?! U Srbiji postoji PODZEMNI GRAD koji čuva MNOGE TAJNE naše dinastije (VIDEO)

Da li se OVDE krije ZLATO KARAĐORĐEVIĆA?! U Srbiji postoji PODZEMNI GRAD koji čuva MNOGE TAJNE naše dinastije (VIDEO)

Ponekada bre koristimo i kao tepanje.

Kako za ovu reč kaže Momo Kapor, u našem jeziku ovaj uzvik ima više različitih značenja. Služi da izrazi istovremeno i neodobravanje i žaljenje, i odobravanje i divljenje, služi za poziv, opomenu, iznenađenje, hrabrenje, podsticanje i prekljinjanje. Ponekad nam se čini da je u tome "bre" čitava naša suština, sa svim našim vrlinama i manama.

U Ovči se nalazi LEK! Sa svih strana ovde dolaze, a kažu da je BOLEST KAO RUKOM ODNESENA

U Ovči se nalazi LEK! Sa svih strana ovde dolaze, a kažu da je BOLEST KAO RUKOM ODNESENA

Etimologija, odnosno poreklo, reči "bre" nije u potpunosti razjašnjenja. Postoji više hipoteza, među njima manje i više popularnih: "turska", "keltska", "španska", "italijanska", i autohtono-nihilistička hipoteza.

"Turska" hipoteza je do skoro bila i najpopularnija. Po ovoj hipotezi reč "bre" znači "stoka" i "magarac", "budala" ili "glupak". Ova hipoteza ujedno je i najstarija. 

Manje popularna je takozvana "grčka" hipoteza po kojoj reč "bre", kao i reči "more" i "bolan", potiču od srednjovekovne grčke reči "βρε", koja se razvila od starogrčkoge reči "μρε" ("mre") a ona od starogrčke reči "μορέ" ("more") što je vokativ reči "μορόϛ, μῶροϛ" ("moros"), a znači "luda", "ludak", "budala", "moron"…

Naučnici nemaju NIKAKVE SUMNJE: Ovo su tri istorijskа DOKAZA dа je Isus ZAISTA POSTOJAO!

Naučnici nemaju NIKAKVE SUMNJE: Ovo su tri istorijskа DOKAZA dа je Isus ZAISTA POSTOJAO!

Postoje verovanja da su Grci predali ovu reč Turcima, a onda Turci nama, a neki veruju da je bilo obrnuto, odnosno da je ova turska reč ušla u grčki, a onda iz grčkog u naš i ostale jezike. 

Po "italijanskoj" hipotezi ova reč ima veze sa njihovom rečju "ne". Postoji takođe italijanska verzija po kojoj se veruje da ova reč vodi poreklo od italijansko- latisnke reči "fra", skraćeno od "frater" što znači "brat".

ksrtaši
Krstaši
Foto: Profimedia/ilustracija

U zadnje vreme sve je popularnija "španska" hipoteza, po kojoj ovaj populatnih uzvik potiče iz španskog jezika, od reči "hombre" koja znači "čovek". Ipak, čak i ova mala hipoteza ima svoje dve varijacije, tj. podhipoteze. 

Prema prvoj, ova reč je u naš narod dospela preko krstaša, među kojima je bilo i Španaca. Španski krstaši su u 12. veku prolazili kroz Srbiju i dovikivali se sa "hombre", pa je tako i ova reč ostala na našim prostorima. 

Prema drugoj podhipotezi, koja je i popularnija, ova reč u naš jezik nije ušla preko Španaca, već preko Ladino jezika Sefardskih Jevreja, koji su iz Španije jednim delom došli u Beograd i Srbiju. Kako ova varijanta priče kaže, ni manje ni više, nego baš Dorćolci skratili su ovu reč sa "hombre" na bre.

OVAKO IZGLEDA STAN PRIPADNIKA SEKTE CRNA RUŽA! Lobanje, rogovi i JEZIVI predmeti koje SEKTAŠI KORISTE U RITUALIMA!

OVAKO IZGLEDA STAN PRIPADNIKA SEKTE CRNA RUŽA! Lobanje, rogovi i JEZIVI predmeti koje SEKTAŠI KORISTE U RITUALIMA!

Iako vam možda zvuči neverovatno, poreklo ove reči ima čak i svoju "keltsku" hipotezu. Po njoj, pošto se veruje da su Kelti bili u ovim krajevima, veruje se i da je ova reč potekla od njihove reči "bri", što znači "moć", "snagu" i "poštovanje". 

Sve ove hipoteze odnose se na druge jezike, i u njima traže poreklo ovog popularnog uzvika. Ipak, šta je sa idejom da ova reč može biti i autohtona, odnosno domaća? 

Šta je konačna istina?

Reč "bre" zapravo predstavlja skraćenu verziju vokativa reči "brat", tj. skraćenicu reči brate! 
Vokativ se skraćivao upravo ovako: BRATE >> BR’TE >> BR’E >> B’E , i upravo tako smo i dobili "bre"! 

NJEGOVU KRV su mazali na sebe da bi se IZLEČILI, a i DALJE STREPE OD NJEGA: Evo šta danas MORATE URADITI

NJEGOVU KRV su mazali na sebe da bi se IZLEČILI, a i DALJE STREPE OD NJEGA: Evo šta danas MORATE URADITI

Svi ovi oblici skraćenog vokativa imenice brate koriste se na različitim područjima: u južnoj Srbiji i Makedoniji i Bugarskoj koristi se oblik "be", dok je u Bosni i Hercegovini često u upotrebi "br'te" ali i "ba". Neskraćeni oblik "brate" najčešće se koristi u Crnoj Gori, ali i kod nas. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
Dragan's picture

Dragan

Nastavak Męcina je u to vreme biła hrišćanska tj 622 prę Hrista palo je naše židovsko carstvo tako da od tada služimo św okupatorskim pismom tzv ćirilicom, što je u veliku Srbiju doneo sin od kralja Ali tražite Salomonovo często po Izraelu, bo św Grodno karate, jer to carstvo je u današnjem Vatikanu tj nanjemu je osnovan Vatikan. Pitaš se ko sam ja ? Čitao si Bibliju, moju knjigu, a ne znaš

1 | 12
Marcco's picture

Marcco

a?

5 | 0
Vinkla's picture

Vinkla

Rečca BRE ne znači ništa.Obično je ljudi koriste kada su uzbudjeni.

3 | 0
Stankovic Dragan 's picture

Stankovic Dragan

DA DA 14 KRALJEVA JE SERBSKIH UKLESANO U TIM SERNSKIM PIRAMIDAMA. A onda ću da vam izbacim mesec a potom svaku kapljicu vode. Sve će da lebdi u mome carstvu. I sunovratke ću ovu planetu, kao jaje u posudi vode, gurati celom vasionom, jer vi cenite Isusa/Philosofa, Muhameda/pljačkaroša, Buddhu/okupatora i još mnoge druge kao božanstvenost ali ne najveće i najdragocenije svetinju Aleksandra.

0 | 5

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd