Skip to main content
Nikola Sarkozi

SARKOZI POČEO PREDSEDNIČKU KAMPANJU: Ako želiš da budeš Francuz, pričaćeš francuski i živećeš kao Francuz

Foto: Profimedia
Kandidat za predsednika Francuske na izborima 2017. Nikola Sarkozi kaže da imigranti koji dobiju francusko državljanstvo "treba da žive poput Francuza", prenosi AFP.

Bivši šef francuske države je na javnom skupu u pariskom predgrađu Frankovilu osudio "ekstremistički politički islam" čiji je cilj da "provocira (francusku) Republiku.

"Ja ću biti predsednik od akcije, ja ne prihvatam 238 žrtava napada u Francuskoj od januara 2015", rekao je Sarkozi i obećao "nemilosrdni rat" protiv islamističkog terorizma.

FRANCUSKI NOVINARI: Marin Le Pen je "lažljivica godine"

"Ja neću prihvatiti srednjovekovno ponašanje prema kojem muškarci mogu da plivaju u kupaćim gaćama, dok su žene okovane burkinijima", naveo je Sarkozi.

Osudivši "tiraniju manjina", on je kazao da će, u slučaju da pobedi na izborima naredne godine, biti "predsednik nacionalne zajednice, zato što je jedina zajednica koja je važna u Francuskoj francuska zajednica".

"Ukoliko želiš da postaneš Francuz, pričaćeš francuski, živećeš kao Francuz. Nećemo više dozvoliti integraciju koja ne funkcioniše, mi ćemo zahtevati asimilaciju. Kada jednom postaneš Francuz, tvoji preci su Gali. 'Ja volim Francusku, ja sam naučio istoriju Francuske, ja sebe vidim kao Francuza' je ono što će ćeš morati da kažeš", tvrdi Sarkozi.

SARKOZI POD ISTRAGOM: Optužen za ilegalno finansiranje predsedničke kampanje

On dodaje da je "nepodnošljivo" to što "ako kažemo da više ne možemo da nastavimo s imigracijom... onda je to rasizam".

"Ja želim da budem glas tihe većine", kazao je 61-godišnji političar desnog centra, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd