Skip to main content
Kriminalci

12 NAJODANIJIH: Ovo su NAJBLIŽI SARADNICI LUKE BOJOVIĆA koji su dočekali CRNU SUDBINU

Foto: SD/ilustracija
Povezuju ih četiri optužnice

Iz grupe od 12 najbližih saradnika Luke Bojovića u Srbiji i Španiji, zaključno sa Miloradovićem, ubijena su četvorica, sedmorica su osuđena za različita krivična dela, a sudbina jednog od njih je nepoznata. 

Veljko Banović (44), Votka 

Osuđen za švercovanje kokaina Banović je 2007. godine uhapšen u Beogradu sa Bojovićem. Usledilo je suđenje za nelegalno nošenje oružja, posedovanje droge i falsifikovanje dokumenata, nakon čega je je osuđen na 18 meseci zatvora (nepravosnažno) Samo mesec dana kasnije, optužen je i za šverc kokaina i heroina, zbog čega je 2010. godine ossuđen na šest i po godina robije. Jedan je od retkih Bojovićevih saradnika koji je osuđivan u Srbiji. 

Ilija Novović (43) , Debeli

Novović je bio pripadnik Zemunskog klana koji je u avgustu 2003. godine sa Lukom Bojovićem organizovao bekstvo "zemunaca" iz zemlje jer im je policija "disala za vratom". "Zemunci" su tada pobegli po zemljama regiona ali i u Španiju i Holandiju. Sa Bojovićem i Banovićem hapšen je 2007. godine i bio je kao i Votka osuđen zbog falš dokumenata. Bojović je u narednim godinama stasao u novog vođu klana, a policija ga je uhapsila 2008. godine u štek-stanu kod CZ gde je pronađena i oprema koja je ukazivala da se priprema za oslobađanje Legije. Do 2009. godine ubijeni su Ilija Novović i Goran Marić, zatim i Cvetko Simić, saradnici klana koji su bili veza između prstenova ove grupe. Svi su ubijeni da bi ćutali. Iz istog razloga 2009. godine ubijen je u Novović. On je inače bio zadužen da bude na vezi sa njegovim glavnim suparnikom, Sretenom Jocićem. Novovićevo ugljenisano telo pronađeno je 24 aprila u sprženom "džipu", a prethodno je ubijen hicima iz pištolja.

Cvetko Simić, Cvele

Lukinog najboljeg prijatelja ubio je, po sopstvenom priznanju, Sretko Kalinić u Zagrebu 2010. godine. Motiv nije poznat (govorilo se o sukobu zbog devojke). Simić je držao kladionicu “Taš” u Beogradu, a bio je i direktor Bojovićevih firmi lociranih u američkom Delaveru.

Sretko Kalinić (44), Zver

Kalinića je Bojović “preuzeo” nakon pada zemunskog klana posle “Sablje” 2003. godine. Priča o Kaliniću dobro je poznata: najsuroviji plaćeni ubica sa ovih prostora nadimak Zver zaradio je zbog posebno brutalnih ubistava, od kojih su neka bila i - naizgled - bez motiva. Žrtve bi nakon likvidacije samleo u mašini za meso.

Sretko Kalinić
Foto: Profimedia

Miloš Simović (39)

Jedan od najopasnijih pripadnika zemunskog klana navodno je radio za Bojovića nakon “Sablje”. Izvršio i učestvovao u (prema jednoj od presuda) najmanje 12 ubistava, bombaškom napadu na “Difens roud” Ljubiše Buhe Čumeta, otmicama Vuka Bajruševića, Milije Babovića i Suvada Musića, ubistvu premijera Đinđića.

Vladimir Milisavljević (42), Vlada Budala 

Milisavljević je uhapšen u Španiji sa Bojovićem 2012. godine, zajedno su i osuđen pred madridskim sudom (Vlada Budala dobio 21 godinu robije). Prethodno je u Srbiji izbegao sve optužbe za ubistvo Đinđića i učestvovanje u radu zemunskog klana.

Siniša Petrić (44), Zenica

I Petrić je uhapšen u Španiji sa Bojovićem i osuđen 15 godina zatvora. Prethodno je u Srbiji i regionu višestruko osuđivan za razbojništva (kao član grupe Marinka Magde) i ubistva. Sa Bojovićem je ratovao u Arkanovoj paravojnoj jedinici u Hrvatskoj.

Siniša Petrić
Foto: Profimedia

 Vladimir Mijanović (44), Zuba 

Uhapšen u Španiji sa Bojovićem, izdržava zatvorsku kaznu od pet godina, koja uskoro ističe. Srbija je tražila njegovu ekstradiciju zbog sumnje da je učestvovao u nizu ubistava sa Bojovićem. Jedan od Lukinih najbližih prijatelja.

Rade Rakonjac

Lukin ratni drug sa fronta, Arkanov kum. Ubijen je 2014. godine, usred bela dana, u kafiću u širem centru Beograda. Ovo ubistvo (nerešeno do danas) pripisuje se obračunu Bojovića sa braćom Šaranović, odnosno krvnom osvetom koja je gorela između porodica godinama unazad.

Božidar Cakić (45)

Cakić je optuživan za mučenje i prebijanje Mirka Elezovića, za šta je, zajedno sa Rakonjcem i Bojovićem, oslobođen. Uhapšen 2011. godine, kao deo grupe navodno povezane sa Dejanom Stojanovićem Kekom, zbog iznuda. Od 2016. godine služi kaznu na šest godina robije.

Dejan Dolašević

Osim što je i on bio deo grupe koja je navodno mučila i tukla Elezovića, o njemu se ne zna gotovo ništa. Nije poznat da li je na slobodi ili je osuđivan nakon 2008. godine.

Dragoslav Miloradović (44)

Dragoslav Miloradović saradnik i kum Luke Bojovića likvidiran je u ponedeljak uveče u dvorištu auto-perionice koju je do ubistva Nikole Bojovića vodio sa njim. On je davno bio jedan od Lukinih najbližih saradnika koji mu je čuvao falsifikovana dokumenta kojima je Bojović krio svoj identitet.

Pop uhapšen sa tovarom SKANKA jedva zaradi za PARČE HLEBA u kućnom pritvoru

KRV na Miloševačkom jezeru: Ribolovci se posvađali, a onda je jednom zariven NOŽ U LEĐA?

Pomenutu dvanaestoricu sa Bojovićem povezuju četiri optužnice na kojima se zajedno pominju i za koje su odgovarali pred srpskim i španskim sudovima od 2005. do 2014. godine. Optužnice se odnose na raznovrsna krivična dela: od falš dokumenata s početka 2000. (za koja mu je bilo suđeno upravo sa Dragojlovićem) do organizovanog kriminala u Španiji (za koji je osuđen sa Milisavljevićem, Mijanovićem i Petrićem). Između njih umetnule su se i dve oslobađajuće presude - za niz ubistava kriminalnih rivala i mučenje Mirka Elezovića.

Što se tiče četvorice ubijenih, njihova ubistva do danas nisu rešena. Prema svedočenju Sretka Kalinića, Bojović je direktno naredio ubistvo Novovića. Simića je, veruje se, ubio upravo Kalinić, dok je Rade Rakonjac izrešetan u sukobu sa porodicom Šaranović. Istraga Miloradovićevog ubistva je u toku.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd