fbpx
Skip to main content
Dragoslav Ognjanović, Goran Petronijević

Advokate u Srbiji tuku i zasipaju rafalima: Atentatori su neke lišili života, a neki su imali dosta sreće!

FOTO: Youtube/Printscreen/RTS/Media centar
U pucnjavi koja se pre neki dan dogodila u centru Beograda, ranjen je S. Š., koji je bio u pratnji advokata Marka Vujoševića. Pretpostavka je da je meta zapravo bio advokat Vujošević.

U 2020. godini, advokati su napadnuti 38 puta, što je za četiri slučaja više u odnosu na 2019. godinu. Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije navodi da se nada da će reakcija državnih organa biti munjevita i da obećava će advokati pomno pratiti kako se ovaj slučaj razvija.

Na Vujoševića je pucano oko 10 sati u holu zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu. On je kazao da su njegov saradnik S. Š. i on ušli u zgradu u kojoj se inače nalazi njegova advokatska kancelarija, i da su stajali u prizemlju, ispred lifta, kada je maskirani muškarac najednom zapucao na njih. U pucnjavi je ranjen S. Š., koji je telom, kako je rekao advokat, zaštitio njega.

Pojedini mediji preneli su da je ime advokata Marka Vujoševića spominjalo prošle godne u aferi kol centara u Srbiji i Bugarskoj, koji su državljane EU navodno "ojadili" za minimum 200 miliona evra, ali je advokat to demantovao.

"KRIMI-BOS" IZ ZATVORA ORGANIZOVAO LIKVIDACIJU VELJE NEVOLJE: Poznato šta su rekli Stanišić i Jovanović pred sudom

"KRIMI-BOS" IZ ZATVORA ORGANIZOVAO LIKVIDACIJU VELJE NEVOLJE: Poznato šta su rekli Stanišić i Jovanović pred sudom

MUNJEVITA AKCIJA SRPSKE POLICIJE: Ovako je uhapšen Petar koji je pucao na mladiće u Čuburskom parku (FOTO)

MUNJEVITA AKCIJA SRPSKE POLICIJE: Ovako je uhapšen Petar koji je pucao na mladiće u Čuburskom parku (FOTO)

SRBINA IGORA RUSA ZOVU NAJSTRAŠNIJIM UBICOM EVROPE: Preti mu doživotna, sudiće mu iza staklenog kaveza (VIDEO)

SRBINA IGORA RUSA ZOVU NAJSTRAŠNIJIM UBICOM EVROPE: Preti mu doživotna, sudiće mu iza staklenog kaveza (VIDEO)

Vujošević je kategorično porekao da je razlog napada navodna prevara teška 10 miliona evra, naglašavajući da su ti navodi, koje neki mediji plasiraju, suludi, a dodao je i da za toliki novac niko ne bi opominjao, ali i objašnjenje da ukoliko je to zaista tačno, "zar mislite da bih sedeo u Beogradu".

Ocenjujući napad na advokata Vujoševića, predsednik Advokatske komore Srbije, Viktor Gostiljac kaže da je dobro što će se u tom slučaju postupati po hitnom postupku, na osnovu uputstva republičkog tužioca i očekuje da će u tom slučaju biti rezultata, ali da će se svakako i taj slučaj, kao i svaki drugi, ispratiti do kraja. Gostiljac objašnjava i da je broj napada na advokate u 2020. godini 38, što je u odnosu na prethodnu godinu više za četiri.

-Ako pogledamo po poslednjem podatku, očigledno da je suviše kratak period protekao da bi mogli da donosimo zaključke. Ja mislim da novo krivično delo "napad na advokata" predstavlja jednu novu tekovinu, mislim da suština nije u njemu, jer učinilac kada vrši delo, ne plaši se kazne, nego se plaši hapšenja. Suština je u brzom pronalaženju i procesuiranju počinioca, to je ono što policija i tužilaštvo moraju da poboljšaju, odnosno da počnu da rade posao u tom smislu- kaže Gostiljac.

On objašnjava da je presuda samo finale tog procesa, na koju učinilac i ne misli inicijalno.

-Bitno je dakle brzo reagovati kada se sazna za ovakve slučajeve. Tu naravno da ima određenih pomaka, zadovoljni smo što smo dočekali pravosnažnu presudu za ubistvo Vladimira Zreleca- kaže Gostiljac.

On kaže da je dobro što advokati u svim predmetima mogu da imaju uvid u to šta se radi i koje se mere sprovode.

-Mi možemo da utičemo preko stalnog tela u određenim predmetima da iniciramo, zahtevamo i tražimo pojedine stvari, a i uspevali smo da se u određenim predmetima izuzmu predmeti od lokalnog organa gonjenja, da se premeste u druge nivoe i tako dalje. Sa te strane smo bili efikasni- navodi Gostiljac.

On kaže da se, što se tiče advokata i komore, u slučaju ubistva advokata Miše Ognjanovića tapka u mestu.

Dragoslav Ognjanović
Foto: SD/MC/ilustracija

-Moj utisak u predmetu ubistva Miše Ognjanovića jeste da policija ima prilično jasnu sliku o nalogodavcima tog krivičnog dela, ali sve dalje je stvar dokazivanja. Očigledno da se tu traži nekakav pomak u vidu zaštićenog svedoka i tome slično- kaže Gostiljac i ponavlja da je osnovno da inicijalna reakcija državnih organa, kada se neki napad dogodi, bude munjevita.

-To je ono što šalje poruku da će svako ko napadne advokata, biti predmet posebne pažnje. To je bitno kako za nas advokate, tako i za vas novinare, jer smo mi u sličnoj poziciji. Sve dok se ne reše predmeti napada na advokate, svakako da ne možemo izreći neku ocenu koju bi mogli nazvati zadovoljavajućom, ali ja svakako nikada ne ocenjujem u kategorijama zadovoljan, nezadovoljan- zaključuje Gostiljac.

Sa druge strane, advokat Goran Petronijević, koji je zajedno sa sudijom Novicom Pekovićem napadnut u maju prošle godine, kaže da njegov, i slučaj advokata Vujoševića ne mogu da se porede, i da to ne treba generalizovati.

-Napad na advokate je pojava koja je uzela maha i dobro je da zakonodavac prepoznaje tu vrstu opasnosti po nas koji se bavimo zaštitom ljudskih prava. Jer onaj koji je uhapšen nema nikog, protiv njega je policija, tužilaštvo, sud, država, jedino ko može da stane uz njega je branilac. Naša bezbednost i naša sloboda rada bez pritiska, bez pretnji i bez napada je veoma značajna, a ljudi to zaboravljaju- kaže Petronijević.

On dodaje da je država napravila jedan formalan korak, misleći na izmenu Krivičnog zakona, gde je u članu 335v uvedeno krivično delo "napad na advokata", za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora, ali da suštinski, prave primene u praksi još nema.

-Sve profesije su zaštićene: vozača autobusa ako ga napadneš, to je teško krivično delo. Jeste predviđeno po poslednjim izmenama Krivičnog zakonika krivično delo "napad na advokata u obavljanju advokatskog posla". Ali, kako na primer napadnuti kolega može to da poveže i da kaže "ja sam napadnut zbog advokatskog posla", osim ako ne zna ko je direktni izvršilac. Meni bi bilo drago da se sve otkrije i da se to raščisti- kaže Petronijević.

Advokat Petronijević podseća i da mi imamo više ubistava koja su se dogodila, a koja nisu dobila nikakav epilog, što je jako loše.

-Što se tiče ovoga što se nama dogodilo, nema nikakve veze sa obavljanjem moje advokatske delatnosti, i onda nije ni kvalifikovano kao takvo, nego zbog drugih aktivnosti, koje se manje ili više poklapaju ili ne, sa onim što ja radim, ali ne direktno u obavljanju advokatskog posla u vezi nekog predmeta- zaključuje Petronijević.

 

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd