Utorak 19. mar 2024.
Sud

PUNILI SU STRANICE CRNE HRONIKE: Advokati koji su branili najpoznatije KRIMINALCE

Foto: Srbija Danas
Hapšenja, zapaljene kancelarije, bačene bombe, ubistva...

Advokatska kancelarija beogradskog advokata Stevana Protića zapaljena je sinoć oko 23 sata, kada su je nepoznati napadači polili benzinom. Protić je poznat po tome što je branio Ljubišu Buhu.

Ovo su neki od primera koliko su puta sami advokati postali žrtve sukoba kriminalnih klanova, kao i kakve su bile njihove sudbine. Inače, ovo je drugi put da je Stevan Protić bio meta kriminalaca.

- Decembra 2002. godine, na moju advokatsku kancelariju je nepoznato lice bacilo bombu. Tek kasnije, kada je pokrenuta akcija "Sablja" i kada su uhapšeni pripadnici "zemunskog klana", utvrđeno je da bomba bačena po nalogu pokojnog Dušana Spasojevića. To je za mene bio šok, iz razloga što ja nikad nisam ima ni poslovne, ni privatne odnose sa vođom "zemunskog klana" - kaže Protić.

JOŠ OD DEVEDESETIH ADVOKATI PUNE CRNU HRONIKU

U crnim hronikama štampanih i elektronskih medija sve se češće nalaze i naši najpoznatiji advokati, međutim, ova pojava nije novijeg datuma.

Kao posledica neispunjenih obećanja klijentima za koja su uzeta ogromne sume novca, posledice često mogu biti katastrofalne. Ubistva advokata, napadi na porodice, automobile, kuće i kancelarije nisu retkost na ovim prostorima. Istina, malo je onih advokata koji su spremni da priznaju zašto su bili meta napada.

Jedan od najpoznatijih događaja je slučaj advokata Momčila Bulatovića, koji je 2003. godine preživeo klasičnu sačekušu. U Senti je ubijen advokat Momir Lazić, dok je valjevski advokat Duško Đukanović teško ranjen. Advokatu Dušanu Gašiću iz Jagodine zapaljen je džip ispred kuće, da bi mu nešto kasnije, u avgustu 2005. godine, na isti način stradao i automobil marke "pasat".

advokat
Momčilo Bulatović
Foto: Facebook/Printscreen/Svedok

Pre jedne decenije uhapšena je organizovana kriminalna grupa sa sve advokatima, koji su braneći svoje klijente podmićivali i službenike policije i medicinsko osoblje.

Tada je uhapšen beogradski advokat Nebojša Pavlović, poznat po tome što je branio Kristijana Golubovića, ali i Dobrosava Gavrića, optuženog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, kao i brojne druge "zvezde" beogradskog i srpskog podzemlja. Iza rešetaka se, u isto vreme i iz istog razloga našao i advokat Nemanja Jolović, na čiju je kancelariju, svojevremeno, bačena i bomba.

Međutim, umesto da ga javnost pominje kao žrtvu bombaškog napada, Jolović se "pročuo" po tome što je uhapšen zajedno sa osmoro ljudi osumnjičenih za organizovani privredni kriminal, odnosno zločinačko udruživanje.

Zapaljena KANCELARIJA BIVŠEG ČUMETOVOG ADVOKATA u Beogradu

Zapaljena KANCELARIJA BIVŠEG ČUMETOVOG ADVOKATA u Beogradu

Legiju obučavao Gotovina?! ISPLIVALI MANJE POZNATI DETALJI IZ ULEMEKOVOG ŽIVOTA

Legiju obučavao Gotovina?! ISPLIVALI MANJE POZNATI DETALJI IZ ULEMEKOVOG ŽIVOTA

UBIO ŽENU PA LEGAO KRAJ NJE: Stravičan zločin u SAD

UBIO ŽENU PA LEGAO KRAJ NJE: Stravičan zločin u SAD

Nova "tura" hapšenja advokata usledila je tokom akcije "Sablja", u vreme vanrednog stanja, kada su se iza rešetaka našli branioci članova "zemunskog klana".

Loše je prošao i jedan od branilaca Slobodana Miloševića Branimir Gugl, kome je advokatska komora zabranila rad zbog malverzacija. On je optužio Gorana Mijatovića, predsednika FK "Bežanije" za pretnje, napad i pokušaj iznude 10.000 evra, ali se brzo ispostavilo da je te pare Gugl pozajmio od Mijatovića dok su još bili u dobrim odnosima.

BACILI KISELINU U OČI DVOJICI ADVOKATA

Advokat Nenad Vukasović, nekadašnji branilac Zvezdana Jovanovića, ubice premijera Zorana Đinđića, napadnut je 2012. u svojoj kancelariji, kada su mu dva napadača bacili kiselinu u oči. Njemu su kiselinu u lice sipala dvojica maskiranih napadača. Drama je počela kada je crni pežo 307 bez tablica, sa zatamnjenim staklima, došao ispred advokatske kancelarije u Bulevaru kralja Aleksandra 314.

Godinu dana kasnije 2013. advokat Milan Vujin napadnut je ispred ulaza u zgradu u Bulevaru Mihaila Pupina 201, gde se nalazila njegova kancelarija. Njega je kiselinom po licu poprskao za sada nepoznati mladić.

Advokatu je u pomoć pritrčala koleginica, koja ga je uvela u kancelariju, gde je pre dolaska ekipe Hitne pomoći vodom isprao oči. Advokat Vujin zbrinut je na Institut za očne bolesti u Pasterovoj ulici. U trenutku kada je dovezen, bio je u svesnom stanju.

KUĆA STRAVE sa Mirijeva kao TVRĐAVA ZEMUNACA - Evo kako je ČISTAČ ULICA stigao do VERSAĆE PLOČICA (FOTO/VIDEO)

KUĆA STRAVE sa Mirijeva kao TVRĐAVA ZEMUNACA - Evo kako je ČISTAČ ULICA stigao do VERSAĆE PLOČICA (FOTO/VIDEO)

Niko ne pamti da se ovako nešto desilo u Kuršumliji! "Rekao je ULAZI UNUTRA, pa zatražio PLASTIČNU KESU"

Niko ne pamti da se ovako nešto desilo u Kuršumliji! "Rekao je ULAZI UNUTRA, pa zatražio PLASTIČNU KESU"

GRK POKUŠAO DA KRIJUMČARI MIGRANTE: Zaustavljen na Batrovcima, u duplom dnu prikolice krio 9 migranta

GRK POKUŠAO DA KRIJUMČARI MIGRANTE: Zaustavljen na Batrovcima, u duplom dnu prikolice krio 9 migranta

Trojica razbojnika su u ulazu zgrade u Kursulinoj 14, gde ima advokatsku kancelariju, prvo opljačkala, a zatim i teško povredila sina poznatog advokata Strahinje Kastratovića, Marka, koji je takođe bio advokat. Ukrali su mu 100 evra, dokumenta, naočare...

U julu prošle godine, u pucnjavi na Novom Beogradu, ubijen je Dragoslav Miša Ognjanović, jedan od najmoćnijih srpskih advokata, branilac Slobodana Miloševića, Mire Marković i Luke Bojovića.

Dragoslav Ognjanović bio je oženjen sa jednom od najlepših Srpkinja, Sanjom Papić. Venčali su se u avgustu 2017. godine u srpskoj ambasadi u Parizu, a ćerkicu su dobili 30. oktobra 2017. godine.

Dragoslav Ognjanović
Dragoslav Ognjanović
Foto: Srbija Danas

U oktobru prošle godine Pit Mihalik, poznati advokat iz Johanesburga i advokat Arkanovog ubice Dobrosava Gavrića ubijen je ispred privatne škole u Grin Pointu dok je vodio decu u školu.

Novosadskog advokata Branislava Travicu je početkom ove godine u njegovoj vikendici pokušao da ubije muškarac, koji je odmah uhapšen.

On je napao pištoljem Travicu jer "on brani mafiju", prvo je pucao u prazno, a onda je repetirao pištolj, koji je bio napunjen. Travica ga je savladao kada je napadač pokušao da repetira oružje i odmah pozvao policiju, nakon čega je muškarac uhapšen.

U decembru 2015. godine na advokata Vladimira Zreleca pucano je iz automobila u pokretu, dok se on takođe nalazio u vozilu. Napadač je pucao kroz levo staklo vozača, a kako tvrde očevici, napadači su ispalivši šest metaka pobegli automobilom marke BMW.

Zrelec je svojevremeno bio branilac Slobodana Šaranovića, koji je uz Ratka Koljenšića bio pritvoren zbog sumnje da je organizovao ubistvo Nikole Bojovića.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd