fbpx
Skip to main content
Aleksandar Knežević Knele

BIO JE NAJMLAĐI HEROJ MAFIJE: Ko je "BROJ 1", ime koje je KRVLJU napisano pored mrtvog Kneleta? (FOTO)

Foto: Youtube Printscreen
Njegovo ubistvo označilo je početak krvave serije ubistava na beogradskom asfaltu. Imao je samo 21 godinu kada je 28. oktobra 1992. likvidiran u čuvenom apartmanu 331 hotel "Hajat" u Novom Beogradu.

Mnogi pre i posle Aleksandra Kneževića su stradali na isti način, ali je retko ko živeo na njegov način. Knele je imao sopstveni stil života, koji su generacije mladih kopirale. Ostao je upamćen kao tvora čuvene "dizel generacije" žestokih momaka. Firmirana trenerka, patike, kratka frizura i zlatni lanac oko vrata bio je njegov imidž koji je nastao iz dva razloga - modnog i praktičnog. Upasavao je trenerku da bi se videla marka farmerki, kao i skup kaiš, a takođe se radilo i o prostom funkcionalnom rešenju problema nošenja oružja.

ISPOVEST NAJBOGATIJEG KLINCA 90-tih: Arkan je pred smrt sastavio dobitni tiket od 10.000 maraka, a onda je Gavrić zapucao (FOTO)

Kneletov ubica

Miodrag Cvijetinović zvani Miša Tajger, uhapšen je za Kneletovo ubistvo. U zatvoru mu je Ćenta slao mnogo novca tako da je Miša kupio naklonost zatvorenika i stražara. Samo je jedan dečko rešio da mu se suprotstavi, ali ga je Miša pretukao. Ćenta ga je posetio i rekao da je sve ređeno, nakon čega biva oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Krvava poruka na ogledalu

Njegovo ubistvo označilo je početak krvave serije ubistava na beogradskom asfaltu. Imao je samo 21 godinu kada je 28. oktobra 1992. likvidiran u čuvenom apartmanu 331 hotel "Hajat" u Novom Beogradu. Ležao je na stomaku, a na ogledalu je bila krvlju ispisana poruka: "Broj 1". Ova poruka da danas nije dešifrovana. Oni koju su mu bili bliski tvrdili su da nikada nije olako otvarao vrata hotelske sobe. Uvek je nekoliko puta proveravao koga pušta u sobu, a pištolj je u ruci navodno držao čak i kada su mu u posetu dolazili bliski prijatelji. Ipak, kobnog dana napadača je pustio u sobu.

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Najbolji drugari

Darko Stanojević i Knele su bili nerazdvojni najbolji drugovi. Nažalost, priča kaže da je Darko bio taj kome je Knele otvorio vrata, jer su mu prislonili cevi pištilja na leđa. Nakon ubistva Kneleta, Darko beži u Nemačku, ali tamo biva ubijen.

Pričalo se da je u trenutku smrti imao u džepu 5.000 maraka gotovine i na sebi zlata u vrednosti od 80.000 maraka. I lanci  novac su toga dana misteriozno nestali. I lanci i novac su tog dana misteriozno nestali. Pet strana u novinama sa umrlicama, izjavama saučešća i zakletvi na večito prijateljstvo nadmašilo je dotadašnjeg rekordera GIšku. Kneletovi prijatelji su u POlitici objavili 162 čitulje, a u "Freski", omiljenom Kneletovom kafiću, pošto se čulo za ubistvo, nije bilo muzike. Tih dana novine su se čitale do zadnjih stranica. 

Inače, deset dana pre usbistva, Knele, Giška i Beli doživeli su "generalnu probu ubistva"; kada su im upali u sobu i naterali ih da legnu s rukama na podu. To je bila opomena.

NEKRUNISANI VITEZ ULICE: On je BOS od koga su se tresli Sloba i Arkan, a bio je Kneletov IDOL

Arkan: Mali, skratiću ti krila

Knele: Matori, moje vreme tek dolazi

Knele je bio poznat i na severnoj tribini Marakane. Učestvovao je u reorganizaciji navijača i osnivanju ogranka "Ultras". Arkan, koji je u to ime bio poznato ime Beograda i na severu jako poštovan, bio je protiv toga i radio je na ujedinjavanju navijača u "Delije". Na severu je forsirao skandiranje: "Spasi Srbiju i ubij se, Slobodane", čuvenu parolu protiv tadašnjeg predsednika Miloševića. Tu su počele prve varnice između Kneleta i Arkana. A kada se Knele sa Žapcem pojavio na južnoj tribini među "Grobarima" sa crveno belim bojama, za Arkana je značio rat. Knele nije bio kukavica i pozove Arkana telefonom i tu ga izvređa, a Arkan će na to: "Mali, ne leti visoko, skratiću ti krila! Kneletov odgovor je glasio: "Matori, moje vreme tek dolazi, lućeš ti za Kneleta iz Braće Jerkovića".

Država ga likvidirala

Kneletov otac Dušan Buca Knežević često je govorio da želi da sazna istinu o smrti sina. Međutim, za skoro četvrt veka istraga o smrti Aleksandra Kneževića gotovo da nije odmakla od početka. Poznato je da je u Kneleta jedan napadač ispalio tri hica iz pištolja malog kalibra sa prigušivačem. Kneletov otac tvrdi da je država ubila njegovog sina i da bi jedino bivši načelnik DB Rade Marković mogao da odgovori na pitanje ko je ubica.

-Kada sam shvatio da policija ne može da pronađe ubicu, rešio sam sam da sprovedem istragu. Međutim, svako ko je mogao imati bilo kakvu važnu informaciju o tome, rpe ili kasnije, bio je ubijen ili je nestao - rekao je Dušan.

DOSIJE ARKAN: Veče kada je vođa "Tigrova" ubijen s leđa (VIDEO)

Prijateljstvo sa Giškom

Na Voždovcu je bio poznat kao sportista i vatreni navijač Crvene Zvezde. Početkom devedesetih je upoznao najpoznatijeg Voždovčanina Đorđa Božovića Gišku, s kojim postaje veliki prijatelj. 

Pošto se aktivno družio sa Giškom, Knele se 1991. pridružio Srpskoj gardi i otišao na ratište u Borovo Selo kraj Vukovara. Na ratištu je bio vrlo kratko, ali je ostao poznat po tome što je trčao raskopčane uniforme sa metkom u cevi, pa su ga, da ne bi poginuo, namerno ostavljali na kraju jurišne kolone. Zajedno sa Giškom i Belim bio je učesnik demonstracija 9. marta 1991. u Beogradu, a posle toga postaje zvanični telohranitelj Vuka Draškovića. Tada je postao neprijatelj broj jedan Slobodana Miloševića i Arkana.

ZAKLETVA ARKANOVIH TIGROVA: Zaklinjem se sa tri prsta, za ovoga svetoga krsta, život dajem za spas srpstva

Više puta je ulazio u sukobe, a kada je poželeo da ima udela u poslovima oko auto-otpada, sukobio se sa poznatim kockarom Zoranom Kovačevićem Kočom. Sukob je kulminirao kada ga je posle kraće rasprave u prepunom klubu "Tifani", mladi Knežević upucao u noge. U maju 1992. ispred kafića "Freska" u Ulici Vuka Karadžića u Beogradu, posle žestoke svađe i vređanja na nacionalnoj osnovi, Milan Janković iz Bijelog Polja, ranije je Kneleta u preponu. Nakon ovog ranjavanja, knele je napadnut i u jednoj auto-mehaničarskoj radnji i samo je pukom srećom izbegao smrt. U jednoj sačekuši, Knele je preživeo kišu metaka iz automata tako što se savio ispod volana svog automogila. Njegovi prijatelji kažu da je vežbao to skrivanje jer je znao da ga motor automobila može spasti smrti.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-2 Beograd