fbpx
Skip to main content
Miloš Saković

"DETETA NEMA, OSTAJE NAM SAMO DA KUKAMO" Potresna ispovest strine stradalog Miloša (21) - prebacivao rakete kada su eksplodirale

Foto: Društvene mreže
Kada je puklo, radnici su pokušali da nađu zaklon, neki su počeli da beže iz fabrike. Sve se treslo, zidovi su se rušili, leteli su prozori, vrata, staklo, cigle...

U stravičnoj eksploziji koja se u utorak dogodila u fabrici "Edepro" u Leštanima kod Beograda poginuli su Miljan Jojić (38) i Miloš Saković (21). Jojić je bio šef sektora za raketno gorivo i u fabrici je radio 15 godina, dok je njegov mlađi kolega tu bio zaposlen godinu dana.

"MORA DA JE DOŠLO DO EKSPLOZIJE TOKOM RUKOVANJA RAKETAMA" Potresna ispovest radnika, sve je bilo kao na filmu - otkrivaju moguć UZROK UŽASA

"MORA DA JE DOŠLO DO EKSPLOZIJE TOKOM RUKOVANJA RAKETAMA" Potresna ispovest radnika, sve je bilo kao na filmu - otkrivaju moguć UZROK UŽASA

NOVI JEZIVI DETALJI TRAGEDIJE U LEŠTANIMA: Mladić izgoreo živ u automobilu, drugom oštećeno 75 posto kože

NOVI JEZIVI DETALJI TRAGEDIJE U LEŠTANIMA: Mladić izgoreo živ u automobilu, drugom oštećeno 75 posto kože

"BRATE, SLOMIO SI MI KRILA" Brat se potresnim rečima oprastio od poginulog Miljana u Leštanima

"BRATE, SLOMIO SI MI KRILA" Brat se potresnim rečima oprastio od poginulog Miljana u Leštanima

- Miloš je u utorak otišao na posao i od tada ga nismo videli, ni čuli. Nema ga, nedostupan mu je telefon. Majka nema snage da govori - kaže strina Miloša Sakića. Porodica, kako dodaje, još uvek nije zvanično obaveštena da je on nastradao.

- Iz naše kuće smo videli dim i osetili eksploziju, njegov otac je odmah pošao tamo, ali mu nisu dali da priđe. Tražili smo Miloša, zvali bolnice, ali niko ništa nije mogao da nam kaže, Miloša nema, a znamo da je dete bilo na poslu. Samo smo u novinama videli inicijale. Mi u kući kukamo i plačemo, a ništa ne znamo - dodaje očajna rođaka.

Puklo u magacinu

Miloš je, prema njenim rečima radio u magacinu, u kom se eksplozija i dogodila:

- Koliko znamo, sa kolegama je trebalo da prebaci neke rakete, i kako smo čuli, tada se nesreća dogodila.

Vesić i Pantelić

Pomoći ćemo porodicama

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, obišao je juče Leštane i rekao da je oštećeno 70 kuća. On je porodicama stradalih izjavio saučešće, a najavio je i da će im biti isplaćena jednokratna pomoć. Predsednik opštine Grocka, Dragan Pantelić, rekao je da se još ne zna uzrok eksplozije.

Miloš je živeo sa roditeljima i sestrom u naselju Kaluđerica. - Godinu dana je tamo radio, a eto šta se desilo - dodala je strina.

Njegov stariji kolega bio je rođak vlasnika fabrike. - Brate slomio si mi krila - napisao je na Fejsbuku Jovan Jojić, Miljanov brat blizanac. - Bio je naš sivi soko, ljudina iznad svega, ponos porodice. Bio je dobar momak, pametan vredan i tih - pisali su rođaci i prijatelji na društvenim mrežama.

Pored dvojice nastradalih, u nesreći je povređeno još 24 radnika fabrike, koja proizvodi rakete i raketna goriva. Preživeli radnici ispričali su da sumnjaju da je eksploziju izazvala raketa koja je ispala iz viljuškara.

- Navodno, prenosili su rakete, jedna je ispala, zavarničila i aktivirala druge. Kada je puklo, radnici su pokušali da nađu zaklon, neki su počeli da beže iz fabrike. Sve se treslo, zidovi su se rušili, leteli su prozori, vrata, staklo, cigle... Buknula je vatra, a geleri su leteli na sve strane. Probijali su i zidove i pogađali ljude - otkrio je jedan od zaposlenih.

 

 

Teške opekotine

Dvojica momaka kritično

U Urgentnom centru u Beogradu trenutno se nalazi 16 povređenih radnika, od čega su četiri osobe u teškom stanju. Četiri osobe puštene su na kućno lečenje, a četiri su prebačene na Vojno-medicinsku akademiju. Uglavnom su svi zadobili opekotine jako visokog stepena i prati se njihovo stanje jer se ne zna kako vitalni organi mogu da reaguju. Najteže su povređeni B.R i V.P. kojima se lekari bore za život.

- B. R. je izgorelo 75 posto kože i lekarske prognoze nisu dobre. On je radio u firmi, a inače stanuje u Boleču sa majkom. Jadna žena je juče sa prijateljicom išla u Urgentni, kada je čula za povrede, zanemela je. Pije lekove, strahuje za sina - kaže izvor.

Među povređenima su i oni koji su uspeli da na vreme istrče iz fabrike, ali ih je vatra zahvatila kada su već mislili da su na bezbednom.

Izgoreo u autu

- Kolega je uspeo da dođe do auta. Na nesreću, čim je ušao u kola, parkirana ispred fabrike, jedan geler je pogodio vozilo, koji se zapalio. On je u teškom stanju, izgorelo mu je 85 posto kože - priča radnik: - Ispred nas se uživo događao horor, video sam kako iznose ljude sa pokidanim rukama i nogama.

U "Edepro" su većinu radnika činili meštani naselja Leštane i Boleč. - Iz jednog domaćinstva i majka i sin trebalo je da budu u toj smeni. Žena je preživela zahvaljujući tome što je kasnila na posao. Puklo je baš kad je bila na parkingu ispred. Detonacija je odbacila na jedan auto, koji se nalazio tik do drugog koji je goreo - priča meštanin Leštana. I njen sin, kako kaže, preživeo je havariju u fabrici.

Jeziva svedočenja iz fabrike

Da se izljubimo, pa ša nam bog da

Olgica Mitrović iz Leštana kaže da je njen unuk u utorak, čim se dogodio požar u fabrici odjurio tamo, jer mu tu radi drug koji je bio u smeni.

- Rekli su mu da je povređen, popucale su mu bubne opne i ima otvorenu povredu glave - kaže Olgica i dodaje:

- Rekli su mu da je krov pao i zatrpao nekoliko radika, ali su imali dovoljno prostora da priđu jedni drugima. Šćućurili su se, zagrlili i rekli: "Da se izljubimo, pa šta nam bog da". Iz fabrike su odzvanjali krici i pozivi u pomoć.

Stručnjaci

Moguća je i diverzija

Stručnjak za nacionalnu i globalnu bezbednost Nikola Antić je rekao da postoje tri razloga zbog kojih je moglo da dođe do eksplozije u fabrici. - Zbog belog dima koji se video smatram da je najverovatnije došlo do samozapaljenja zbog loših uslova u kojima su čuvani raketni motori.

Magacin verovatno nije bio dobro provetren i nije bila dovoljno niska temperatura. Možda su se slučajno našli i oksidi metala u tom skladištu - naglasio je Antić, dok je specijalista za terorizam i organizovani kriminal Miroslav Bjegović upozorio da ne smemo isključiti mogućnost da je u pitanju diverzija ili sabotaža.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd