Skip to main content
Miro Cerar

Cerar poručio: Evropa celovita tek sa svim državama regiona ZAPADNOG BALKANA

Foto: Profimedia
Posebno je naglasio potrebu saradnje država u jugoistočnoj Evropi

 Slovenački premijer Miro Cerar danas je na samitu EU-Zapadni Balkan, koji je održan u Londonu u okviru Berlinskog procesa, izrazio želju da sve države kandidatkinje za članstvo EU reformama i međusobnom saradnjom ispune uslove za članstvo, istakavši da će Evropa biti celovita tek onda kad se u nju uključe sve države regiona.

- To će osigurati i stabilnost i budućnost tog regiona - kazao je Cerar, objavila je njegova kancelarija u Ljubljani u saopštenju za javnost.

Miro Cerar
Miro Cerar
Foto: Profimedia

Od država u regionu očekuje se u prvom redu da nastave s odgovornim procesom reformi i da ispune uslove za članstvo, dodao je Cerar te istakao potrebu vladavine prava u svim državama kandidatkinjama, kao i dobre međusobne odnose kako bi se region stabilizovao.

Cerar je posebno naglasio potrebu saradnje država u jugoistočnoj Evropi na području "migracija, suzbijanja trgovine ljudima, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

To je i za Evropsku uniju i za zapadni Balkan ključno pitanje, kazao je Cerar, izrazivši zadovoljstvo što će na slovenačku inicijativu doći do pojačane saradnje policija i bezbednosnih službi u regionu i do međusobne razmene informacija o tim pojavama.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd