fbpx
Skip to main content
Darko Šarić

DA LI ĆE NARKO BOS IZAĆI NA SLOBODU? Otkrivena pozadina ukidanja presude Darku Šariću: Ciljano i dugo planirano

Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans
Nakon odluke da se pravosnažna presuda Šariću ukine, postavlja se pitanje da li je to nagoveštaj oslobađanja "narko bosa".

Nakon što je ukinuta pravosnažna presuda Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i predmet vraćen Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje, u javnosti se postavlja pitanje kakve su šanse da Darko Šarić bude oslobođen ili da sud utvrdi da je svoju kaznu već odslužio. 

Evo sta je neophodno da znate prilikom kupovine stana! Jednostavno je – ali većina pravi grešku!

Evo sta je neophodno da znate prilikom kupovine stana! Jednostavno je – ali većina pravi grešku!

ZAKLAO, PA ISKASAPIO NAJBOLJEG DRUGA: Policija ga uhapsila na mestu gde je zakopao delove tela - jezivi detalji zločina kod Zrenjanina

ZAKLAO, PA ISKASAPIO NAJBOLJEG DRUGA: Policija ga uhapsila na mestu gde je zakopao delove tela - jezivi detalji zločina kod Zrenjanina

DRAMA U BEOGRADU: Manijak zlostavljao MALOLETNICU - munjevita reakcija policije

DRAMA U BEOGRADU: Manijak zlostavljao MALOLETNICU - munjevita reakcija policije

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, advokat i član Svetske asocijacije šefova policije kaže da je moguće da je obaranje presude ciljano i dugo planirano, kako bi "mic po mic" dovelo do toga da Darko Šarić bude oslobođen

KOKETIRANJE SA OSLOBAĐAJUĆOM PRESUDOM?

Prema rečima Marka Nicovića, vest o ukidanju pravosnažne presude Šariću zvuči "šareno" i "kao da tu ima svega".

- Sudija koji učestvuje u jednom postupku, ne može da učestvuje u drugom, i to je opšte poznato. Sigurno je da su takvi propusti u postupku postojali i da je to razlog ukidanja presude. Međutim, to je najverovatnije tako namerno napravljeno i iscenirano, da bi postojao razlog da se presuda obori. Zapravo, to je "koketiranje" sa oslobađajućom presudom - smatra Marko Nicović, adovokat.

Marko Nicović
Foto: Youtube/Printscreen/BALKAN INFO - Zvanični kanal

"MARATONSKA ISTRAGA TOME I SLUŽI"

Odbrana Darka Šarića pokušava da napravi da sve ide "mic po mic", kao ping pong loptice, smatra sagovornik. 

- Maratonska istraga upravo tome i služi. Tako je na kraju lakše umanjiti kaznu. To smo viđali u advokaturi u nekim ranijim postupcima, nije prvi put da pokušava da se stigne do umanjenja kazne na taj način. Prosto, kada se odgovornost rasplinjava na više sudija, postupak se širi na veći broj ljudi, onda je teže utvrditi činjenice - kaže Nicović. 

DVE TREĆINE KAZNE VEĆ ODLEŽAO

Kako je objasnio, veća je verovatnoća da će kazna Darku Šariću biti umanjena, nego da će biti potpuno oslobođen svih optužbi.

darko šarić
Foto: Profimedia

- Ako je odležao sedam godina, a dobio je kaznu zatvora 15 godina, računa se da je dve trećine već proveo u zatvoru. Postoji mogućnost da se donese odluka da je kazna već odležana i da izađe na slobodu. Sve je stvar toga kako njegova odbrana uspe da iskoordinira postupak - kaže Nicović. 

PROBLEM ZBOG DVOJE SUDIJA

Da podsetimo, Vrhovni Kasacioni Sud je usvojio vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude. 

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu, učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću. To je dovelo u pitanje nepristranost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napominje se u presudi.

- Usvaja se zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćevića i Danila Šarića, kao osnovan, pa se u odnosu na ovog okrivljenog, a po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Đokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoke saradnike AA, BB i VV, ukida pravnosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu u osudujućem delu, i predmet se u tom delu vraća Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje - navodi se u presudi VKS. 

Vrhovni kasacioni sud se nije upuštao u ocenu zahteva za zaštitu zakonitosti branilaca ostalih okrivljenih, s obzirom da smatra da je to "bespredmetno u ovakvoj procesnoj situaciji".

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu, ukinutom presudom je bio osuđen na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne. Ukinutom presudom ostali optuženi su bili osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Krajem jula prošle godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd