fbpx
Skip to main content
požar diskoteka Kontrast

DAN KAD JE NOVI SAD OSTAO ZAVIJEN U CRNO: Požar u diskoteci odneo šest mladih života, umrli zagrljeni (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/RT Vojvodine
Živote su izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25)

Na današnji dan pre devet godina došlo je do požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast", gde je nastradalo šestoro mladih.

UŽAS BLIZU AUTOKOMANDE: Automobil udario muškarca, sa teškim povredama prevezen u Urgentni centar

UŽAS BLIZU AUTOKOMANDE: Automobil udario muškarca, sa teškim povredama prevezen u Urgentni centar

POVEĆAN BROJ ŽRTAVA SAJBER KRIMINALACA: Plaćaju ucene, a ne dobijaju nazad podatke

POVEĆAN BROJ ŽRTAVA SAJBER KRIMINALACA: Plaćaju ucene, a ne dobijaju nazad podatke

SRAMOTNO: Lagali da sakupljaju novac za bolesno dete (5), sumnjiče se za prevaru više građana

SRAMOTNO: Lagali da sakupljaju novac za bolesno dete (5), sumnjiče se za prevaru više građana

Tok kobnog 1. aprila 2012. godine, oko dva sata posle ponoći, vatru su izazvale loše elektroinstalacije. Dok je osoblje užurbano sprovodilo prisutne kroz vrata koja su ujedno bila i ulaz i izlaz, među gostima koji nisu bili u njihovoj blizini zavladala je panika jer je vatra gutala unutrašnjost lokala. Ljudi koji su se do pre samo nekoliko minuta provodili i uživali u izlasku sada su gledali smrt direktno u oči.

Jedan od konobara koji je sprovodio ljude ka izlazu kasnije je ispričao da je sa kolegom otišao u toalet da se umije. Tamo je zatekao mladiće i devojke koji su se sakrili u kabine od toaleta, pokušavajući da vratima blokiraju ulazak dima u prostoriju. Shvatio je da to nije dobra ideja i pozvao ih da krenu za njim ka izlazu.

 

Pronašao je ubruse koje je natopio vodom i dao im da stave preko nosa i usta. Od dima nije video ništa, pa je kroz klub trčao po sećanju. Kada je stigao do izlaza i okrenuo se, shvatio je da niko nije krenuo za njim. Mladići i devojke su ostali u toaletu.

Beživotna tela njih petoro pronađena su tek nakon intervencije vatrogasaca koji su u zoru obuzdali vatru, zagrljena. Telo mladića pronađeno je u drugom toaletu. Žrtve su živote izgubile uglavnom zbog gušenja dimom.

Živote su izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Četvoro osuđeno za smrt mladih

Za njihovu smrt osuđeni i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.

Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije preinačena kazna na četiri godine, i nakon izdržane dve trećine, pušten je na slobodu.

Javnosti nije poznato da li su i ostali uspeli da izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne ili su pri kraju služenja kazne.

Postupak se vodio i protiv inspektora i na kraju na optuženičku klupu sela su trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac i svi su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Porodice nastradalih su u međuvremenu povele spor protiv države, grada i vlasnika i zakupaca diskoteke za naknadu nematerijalne štete u visini od 380 miliona dinara i sud je decembra 2017. godine presudio u njihovu korist ali im je dosudio odštetu u vrednosti od 46,2 miliona dinara.

Od 2016. godine neposredno pored nekadašnjeg "Kontrasta" nalazi se i spomen-obeležje poginulima, dizajnirano u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.

Otac Tamare Miladinović, Branko Miladinović par godina nakon tragedije osnovao je Udruženje "Istina - Tamarini zakoni" koje je podnelo inicijativu da se formira nezavisno narodno regulatorno telo za kontrolu i nadzor tužilaca i sudija ali do sada nije bilo nikakvih reakcija zvaničnika.

Ova inicijativa potekla je od strane roditelja nastradalih u "Kontrastu" zbog sumnje da čitav proces utvrđivanja krivice optuženih pred sudom nije išao potpuno zakonskim tokom.

 

Bol zbog gubitka ne jenjava

- Bila je subota, 31. mart 2012. Išle smo da poručimo ogledalo za tvoj novi stan. Došle smo kući, pomagala si mi da spremimo ručak. Seli smo za sto svo troje da ručamo. Toliko si se smejala, otimala iz mog tanjira. Tata je samo pitao šta je sa vama dvema. Legli smo da se odmorimo, a onda si ti krenula u stan da te večeri ostaneš da spavaš u njemu. Ispratila sam te. Nebrojeno puta smo se poljubile, dok si vezivala pojas u kolima slala si poljupce, a tvoj mačak i ja smo ti mahali. Te večeri si zvala još nekoliko puta - priseća se poslednje večeri provedene sa ćerkom majka Milene Dalmacije.

Branko Miladinović rekao je prošle godine da se i posle toliko godina od smrti svoje ćerke oseća užasno, ali da ga borba za pravdu u Srbiji još drži u životu.

Tamarina majka Desa Miladinović, tada je, u emotivnom dopisu medijima, rekla da je "tada, kao i danas, govorila da je život prepun tuge, da postoji jedna bol, "majčinska" - jedina bol koja nikada ne prolazi.

 

- Govorila sam, da niko nema pravo, da svojim nesavesnim, neodgovornim ponašanjem, činjenjem i nečinjenjem ugrožava tuđe živote. Da je pravda dostižna, ma kako je ko zvao "Božija pravda" ili "Zakon prirode". Da se probude i progledaju svi oni koji misle, da se bol i tuga dešava nekom drugom a nikada njima samima. Tada su roditelji ostali usamljeni u svojoj boli i borbi za pravdu od onih koji su za tu pravdu bili zaduženi. Mnogi su ostali nemi i ušuškani u svom komfornom životu. Nepravda, nesolidarnost, pohlepa, bahatost, samoživost, egoizam, neodgovorno ponašanje prema svemu i svačemu vraća se kao bumerang čitavom čovečanstvu - istakla je.

Kako je dodala, želi da veruje da će "ova opomena probuditi čoveka u ljudima, da nikada niko 'ne dao Bog' neće proživljavati bol jedne majke", kao i "da će doći vreme preispitivanja i da se konačno mora odvojiti 'kukolj od žita'".

Njen otac, pravnik po struci, ukazao je na to da je tragedija u "Kontrastu" zapravo zločin, odnosno posledica nesavesnog rada inspektora kontrole i nadzora novosadske Uprave sektora za vanredne situacije, turističke inspektorke i građevinskog inspektora, što je potvrđeno i naknadnim parničnim presudama Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu.

Po njegovoj ćerki, koja je u ovoj užasnoj tragediji izgubila život, nosi ime Zakon o zaštiti od požara, a na osnovu njega donet je i pravilnik.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd