fbpx
Skip to main content
Slavko Ćuruvija

DANAS IZRICANJE PRESUDE ZA UBISTVO ĆURUVIJE! Tužilaštvo traži zatvorsku kaznu od 40 godina

Foto: Youtube/Printscreen/Slavko Ćuruvija Fondacija
Sudsko veće Specijalnog suda izreći će danas, u ponovljenom postupku, presudu za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije nekadašnjim pripadnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku.

U presudi, koju je Apelacioni sud ukinuo, i vratio na ponovno suđenje, nekadašnji šef SDB Marković osuđen je na 30 godina zatvora, kao i nekadašnji šef beogradskog centra SDB Radonjić, dok su na po 20 godina zatvora osudjeni Romić i Kurak, koji je u bekstvu.

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

"POGLEDALA SAM GORE I VIDELA VATRU" Frizerka iz kineskog tržnog centra otkrila detalje požara

"POGLEDALA SAM GORE I VIDELA VATRU" Frizerka iz kineskog tržnog centra otkrila detalje požara

UŽAS U VIŠNJICI: Radnika na gradilištu zatrpala zemlja, SAMO MU GLAVA VIRI - čekaju se vatrogasci

UŽAS U VIŠNJICI: Radnika na gradilištu zatrpala zemlja, SAMO MU GLAVA VIRI - čekaju se vatrogasci

Tužilac Milenko Mandić je i na ponovljenom suđenju zatražio da im se izreknu kazne od po 40 godina i istakao da je Ćuruvija bio patriota koji je javno govorio da je tadašnji predsednik države Slobodan Milošević odgovoran za civilizacijsku propast Srbije.

Odbrana je zatražila da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da je postupak pokrenut kako bi se okrivio Milošević za sve loše što se desilo devedesetih godina prošlog veka.

Prvooptuženi za ubistvo Ćuruvije, Marković, se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina. Osuđen je u slučajevima atentata na Vuka Draškovića, "Ibarska magistrala" i "Budva", kao i ubistvo Ivana Stambolića.

Rade Marković
Foto: Youtube/Printscreen/@AP Archive

Na presudu Specijanog suda su se žalili i tužilac i odbrana, a sudsko veće Apelacionog suda je odlučilo da su žalbe osnovane i vratilo slučaj na ponovno suđenje. To Veće je ocenio da je sud "prekoračio optužbu i povredio princip identiteta optužbe i presude" jer je u njoj navedeno da je na Ćuruviju pucalo N.N. lice dok su Romić i Kurak pomagali, mada su u optužnici označeni kao neposredni izvršioci.

Preciziralo je da se u presudi "ne navodi nijedan jedini dokaz na osnovu kojeg je prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvesnošću prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca" i naložilo mu da otkloni nedostatke.

U ukinutoj presudi, sud je "poklonio punu veru" iskazu Branke Prpe, prema kojem se razlikuju izgledi ubice i Kuraka, što je tužilac objasnio "suženjem svesti" usled velikog straha. U trenutku napada, Prpa je bila sa Ćuruvijom, i zadobila povredu udarcem pištolja po glavi.

Slavko Ćuruvija
Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. na Uskrs, za vreme NATO bombardovanja, po, kako je u optužnici navedeno, "nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti" . To je učinjeno "iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti", a "radi očuvanja postojeće strukture vlasti".

U haustoru, ispred stana u kojem je stanovao Ćuruvija, ubica mu je došao s leža i iz velike blizine ispalio rafal iz automatskog pištolja "škorpion". Zatim je dodatno prišao i ispalio mu još jedan rafal, u glavu, dok je ležao na zemlji.

Predsednica veća sudija Snežana Jovanović zakazala je izricanje presude u 14.30 u Specijalnom sudu. I na ovu presudu, kao prvostepenu, moguće je uložiti žalbu.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd