fbpx
Skip to main content
Alexa Jankovic

DEFINITIVNA ODLUKA SUDA: Aleksinim roditeljima skoro dva miliona odštete!

Foto: Facebook/Alexa Jankovic
Aleksa Janković izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine pošto ga je sedmoro vršnjaka zlostavljalo više od osam meseci

Nakon više od pet godina pravne borbe roditeljima Alekse Jankovića (14), koji je 2011. godine izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja koje je trpeo u svojoj osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" u Nišu, početkom decembra pravosnažno je dosuđena nakanada štete od skoro dva miliona dinara koju treba da isplati ta osnovna škola.

Zbog istog slučaja 2012, škola kao i tadašnja direktorka, osuđeni su u prekršjanom postupku i kažnjeni maksimalnim novčanim kaznama, dok su maloletni nasilnici kažnjeni u krivičnom postupku.
Naime osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu obavezana je da Aleksinim roditeljima Bojanu i Dragani Janković isplati po 350.000 dinara za pretrpljenu nematerijalnu štetu, po 425.000 dinara za pretrpljeni duševni bol zbog povrede prava ličnosti sa zakonskom zateznom kamatom, kao i troškove postupka od 429.600 dinara.

NASILNICI ČITAJU ALEKSIN FEJSBUK PROFIL: Ova poruka vraća nadu u ljude

Tom odlukom odbijena je žalba škole i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Nišu iz maja ove godine, kojom je škola kažnjena jer nije preduzela mere da spreči kontinuirano nasilje nekih učenika škole nad Aleksom.
U presudi, u koj je Tanjug imao uvid, navodi se pored ostalog da je škola u dužem vremenskom perodu postupala suprotno zakonu i propisima, iako su zaposleni i orgovorna lica u školi znala ili morala da znaju šta predviđaju pozitivni zakonski propisi kao i Protokol o postupanju u ustanovama u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

Zbog svega toga roditelji stradalohg dečaka trpeli su duševne bolove, psihičke presije, emocionalne neprijatnosti, strah i povrede prava ličnosti, smatra sud.
Aleksa Janković izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine pošto ga je sedmoro vršnjaka zlostavljalo više od osam meseci.

Imao je potrese mozga, nogu u gipsu i dijagnozu “posttraumatski sindrom”, preneli su ranije mediji. U prekršajnom postupku koji je pravosnažno okončan 2012. godine utvrđena je krivica škole i tadašnje direktorke Suzane Popović Ickovski jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog vršnjačkog nasilja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
sodoma's picture

sodoma

Zar ovoliko vredi život jednog nevinog deteta. Brojčana vrednost za prekinut i oduzet život. Jad i čemer današnje srbijice.

46 | 0
gaga's picture

gaga

ovo je tuga najtužnija a podbacili su svi i institucije ali i njegovi roditelji, svako od nas poznaje svoje dete i kad pati i kada je radostan, morali su ga izbaviti iz te škole na vreme. a škola bi trebala da bude zatvorena a profesori na čelu sa direktorkom zauvek otpušteni iz te profesije. treba uvesti licence u škole, pa ko ne ume i ne može neka i ne radi...nikada

15 | 3
Marinuska's picture

Marinuska

Ne znam celu pricu i iz tog razloga ne mogu da sudim. Zelosno je sto se ugasio jedan tako mlad zivot. Prvenstveno je zalosno za njega, pa onda za roditelje i sve ostale. Obozavam decu, i povremeno radim sa njim ali, mnogi roditelji ne poznaju svoju decu. Ne znaju i ne vide kako se onu ponasaju u skoli. Prosto, deca gube kontrolu nad svojim vrsnjacima i predavacima. A sve su to neka njihova prava.

1 | 0
roditelji nasilnika da plate's picture

roditelji nasilnika da plate

Ako je i pok. Aleksa bio nestasan kaznu placaju njegovi roditelji i on sto ga nema a roditelji nasilnika da plate ova dva miliona i skoli, jer ih nisu vaspitali. Ruzno je da samo Aleksa strada a ubice na slobodi kao i njihovi roditelji. Ako budu platili ovu kaznu koja je veoma niska za njegov zivot, oni ce se secati dok su zivi da se zlodela placaju a ukoliko ne plate ubice oni jos nekog Aleksu.

0 | 0
Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd