Skip to main content

DETALJI NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: Rade zaklao ženu, sina jedinca ubo u grudi, pa se razneo bombom

Branko Dobraš, koji je odlično poznavao supružnike i njihovog sina jedinca, kaže da u kući Golemovića nikad nije bilo nesuglasica

U nameri da očita električno brojilo električar je, prilazeći kući tročlane porodice u mestu Gradina, kod Banjaluke, ugledao razneseno telo Radojice G. (60), koji je, pre nego što se ubio bombom, nožem presudio svojoj supruzi Brankici (47) i jedinom sinu Božidaru (18). 

Nezapamćena porodična tragedija, kojoj uzroke ne znaju čak ni najbliži rođaci, dogodila se juče ujutru oko pet časova, kada su meštani čuli eksploziju, ali su tek kasnije, nešto pre podneva, saznali jezivu istinu. Električar je, naime, zatekao strašan prizor ispred praga, ali u kuću nije ulazio, već je odmah o svemu obavestio policiju, te su oni unutra pronašli telo Božidara iza vrata, a Brankice u krevetu. Nezvanično, Brankicu je Radojica zaklao, a sina ubo u grudi, nakon čega se sa dve bombe uputio napolju.

Jednu je aktivirao i digao se u vazduh, dok je druga pronađena pored njega neupotrebljena. Skamenjena rodbina i komšije juče su se nebrojeno puta pitali šta je prethodilo ovom masakru.

– Rade je radio u banci kao električar. Koga god upitate čućete da je bio pošten čovek. Supruga mu je bila domaćica, čestita žena. Sin je išao u četvrti razred Elektrotehničke škole Banjaluka, i u kobni ponedeljak je trebalo da bude druga smena – kažu meštani.

Branko Dobraš, koji je odlično poznavao supružnike i njihovog sina jedinca, kaže da u kući te porodice nikad nije bilo nesuglasica.

Nova hronika
Foto: Srbija Danas

– Nedavno je Rade pričao da ide u penziju i da mu je zbog toga drago, te da nikom ništa nije dužan – priča Dobraš, koji nam je potvrdio da Radojica ima dve sestre i brata.

U neverici je sve posmatrao i Dragomir Keserović, dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu, koji je oženjen jednom od Radojičinih sestara. Bio je tu i brat nesrećne Brankice, ali od tuge i bola nije mogao bilo šta da kaže novinarima. Policija novinarima nije dala da priđu kući. Nekoliko stotina metara ispod kuće vladali su muk i neverica.

Meštani su oko 5.20 čuli eksploziju, ali su u prvi mah pomislili da je nekom pukla guma na autu.Jedan od njih video je svetlo u kući Golemovića, ali nije ništa slutio.

– Kad su ustali, meštani su proveravali gume na autima i shvatili da su sve ispravne. Kasnije je taj električar dotrčao, izbezumljen, i tražio vode te ispričao kakav je užas zatekao – pričaju izvori.

Kombi “Gradskog groblja”, nešto pre 15 časova, prišao je kući u kojoj više niko ne živi. Dvadesetak minuta kasnije odvezao je tela, nad kojima će biti obavljena obdukcija. Crni kombi pogledom su ispratili okupljeni meštani, bez izgovorene reči. Muk je zavladao i u školi koju je Božidar, rođen oko Božića, do juče pohađao. Prosvetari ništa nisu hteli da omentarišu, a ispred škole smo sreli učenike koji kažu da će Božidara pamtiti kao tihog i povučenog mladića.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd