Skip to main content
policija

Drama u beogradskoj školi: Maloletni učenik iskasapio profesora nožem, nadležni mu ne mogu ništa?!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Strašno

Profesor beogradske osnovne škole „Vožd“ juče je povređen nožem na samom ulazu u školu.

Srećko Krivokapić, direktor ove ustanove za osnovno i srednje obrazovanje, koju pohađa oko 150 učenika, primetio je da trinaestogodišnji učenik S. M., koji je inače i štićenik Zavoda za vaspitanje dece i omladine „Vasa Stajić“, vitlao nožem ispred škole. Čim je primetio da dečak u ruci drži nož, direktor je odmah sa nastavnikom prišao maloletniku kako bi mu oduzeli oružje. Prilikom oduzimanja sečiva nastavnik je povređen.

- Na samom ulazu u zgradu primetio sam da u ruci drži nož. Naravno, naša je dužnost da mu sečivo oduzmemo. Nož je vrlo ozbiljna stvar! Odmah je obavešten i školski policajac, koji je obavestio policiju. Učenik nas nije fizički napao, ali je profesor prilikom oduzimanja noža zadobio posekotinu na desnoj ruci. Nož ga je okrznuo - priča Krivokapić.

Nije se otimao

Prema njegovim rečima, učenik petog razreda, koji je i štićenik Zavoda, ispoljava agresivno ponašanje.

Nasilje u školama
Foto: Profimedia/ilustracija

- Mi ne znamo šta je on planirao sa tim nožem i šta je moglo da se desi, ali sreća pa smo na vreme primetili. Šta da nismo videli i da ga je on kasnije izvadio? - pita se Kirvokapić i nastavlja:

- On se nije protivio kada smo mu oduzimali nož, ali je odmah nakon toga pobegao jer je znao da ćemo pozvati policiju. Druga deca to nisu primetila. Naša je obaveza da svu tu decu zaštitimo. Ovde nastavu pohađaju učenici sa poremećajem ponašanja, a mi se trudimo da ih resocijalizujemo i osposobimo za život.

Tuča
Foto: Profimedia

Još uvek nije otkriveno koja je bila dečakova namera i koga je, eventualno, planirao nožem da povredi, ali sigurno je da je brzom intervencijom direktora i nastavnika škole izbegnuta veća tragedija. Nakon nekoliko sati skrivanja, maloletnik se vratio u dom, gde i stanuje, a ponašao se kao da se ništa nije desilo. Inače je reč o problematičnom detetu, koje često povređuje i druge štićenike Zavoda za vaspitanje dece i omladine, ali s obzirom na to da ima 13 godina, nadležni su nemoćni.

Veoma je agresivan

- On krivično nije odgovoran do 14. godine, i to koristi. Dečak ima problema u ponašanju i veoma je agresivan. Povređuje i drugu decu, nanosio im je teške telesne povrede, udarao šipkom... Pronašli smo mu i džak pun noževa. Nama su ruke vezane! Mi preduzimamo sve što je do nas, ali sve dok krivično ne bude odgovoran, mi ne možemo ništa. Srećom pa se sada ništa ozbiljnije nije desilo - priča za Kurir Milan Jovković, rukovodilac radne jedinice Centra za smeštaj dece i omladine sa izrečenom vaspitnom merom.

Vraćaju ga sa psihijatrije

Milan Jovković kaže da maloletni S. M. ima propisanu terapiju, koju odbija:

- Kada ga pošaljemo na psihijatriju, oni ga vrate. Niko neće da ga hospitalizuje. Njega ceo dan čuvaju vaspitači, jako je nezgodno. Mi smo ustanove socijalne zaštite, a njemu treba medicinska pomoć.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd