fbpx
Skip to main content

FAVELA SRBIJA: Maloletnici za 5 godina ubili 50 ljudi, neki od njih izvršili NAJMONSTRUOZNIJE zločine

Osobe mlađe od 18 godina počinile neke od najtežih zločina

Ubistvo maloletnog M.S. nožem, usred bela dana, krajem prošle nedelje na Novom Beogradu, samo je jedno u nizu ubistava u kojima su učestvovali maloletnici.

Tinejdžeri su u proteklih pet godina ubili 50 ljudi, pokazuju uporedni podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najviše njih osuđeno je za ubistvo i teško ubistvo prošle godine – čak 18. Godinu dana pre toga osuđeno je 10 maloletnika, od kojih petoro šesnaestogodišnjaka.

Kada se uporede podaci RZS od 2013. godine do početka ove godine, vidi se da je u porastu i broj porodičnih nasilnika, i to kako dečaka, tako i devojčica. Neki od njih imaju samo 14 godina. Od 2014. godine osuđeno je 139 dece jer su maltretirala majke, očeve, braću, sestre, babe ili dede.

Policija na tragu Ognjanovićevog ubice: Istraga se vrti oko OVOG čoveka

Đaci
Đaci
Foto: Profimedia

Opšta statistika, međutim, pokazuje da je maloletnički kriminal generalno u padu. Tinejdžeri najčešće vrše krađe i teške krađe, dela protiv javnog reda i mira, neovlašćeno poseduju opojne droge, nanose telesne povrede, učestvuju u tuči, silovanju, nedozvoljenim polnim radnjama...

- Maloletnička delikvencija je već neko vreme u opadanju, a dominiraju imovinski delikti – objašnjava Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije.

- To je pokazalo i istraživanje koje smo radili sa Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Procenat najtežih dela, kao što su ubistva, u opštoj stopi maloletničkih dela nije velik.

UBIJEN TRI DANA PRE 18. ROĐENDANA: Pušten iz popravnog doma, pa izboden u Novom Beogradu!

Ipak, zvuči šokantno kada znamo koliko su počinioci u momentu ubistva imali godina – 15, 16, 17...

Ćopićeva, uprkos tome, navodi da ove brojke ne treba posmatrati izolovano i senzacionalistički, jer su počinioci najčešće i sami žrtve porodičnog i vršnjačkog nasilja i odrastaju u društvu koje i dalje toleriše neke oblike nasilja.

Agresija je njihov naučen model ponašanja i ne umeju drugačije da komuniciraju sa okolinom. Najčešće su lišeni adekvatne roditeljske brige i kontrole, druže se sa osobama koje na njih imaju negativan uticaj ili direktno pripadaju kriminalnom miljeu, beže od kuće, imaju loše odnose sa roditeljima i otpor prema autoritetu, okruženje im je puno narkomanije, tuča, krađe, loši su đaci...

 

Pročitajte i:

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd