Utorak 19. mar 2024.
Malčanski Berberin

GOTOVO JE: Malčanski berberin pravosnažno osuđen na doživotnu robiju

Foto: Srbija Danas/Facebook/Printscreen/Ninoslav Jovanović
Jovanović se nalazi u niškom KPZ od 5. januara 2019. godine otkako je uhapšen.

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio na doživotnu robiju Ninoslava Jovanovića (48) iz sela Malča za otmicu i produženo krivično delo silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnja devojčica. Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu od 5. januara ove godine kojom je serijskom silovatelju dece izrečena najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom Srbije.

Kaznu doživotne robije prvi put izrečenu od stupanja na snagu novog Krivičnog zakonika, donela je sudija Višeg suda Tamara Savić.

ŠOK U NIŠU! Policija podnosi prijavu protiv majke čija su deca pobegla, terete je za ZLOSTAVLJANJE MALIŠANA

ŠOK U NIŠU! Policija podnosi prijavu protiv majke čija su deca pobegla, terete je za ZLOSTAVLJANJE MALIŠANA

OČEVICI OTKRILI DETALJE NESREĆE KOD PANČEVAČKOG MOSTA: Devojci voz odsekao obe noge, bila je u društvu sa muškarcem

OČEVICI OTKRILI DETALJE NESREĆE KOD PANČEVAČKOG MOSTA: Devojci voz odsekao obe noge, bila je u društvu sa muškarcem

TUŽNA SUDBINA, KAONIK ZAVIJEN U CRNO: Prvoslav poginuo pred godišnjicu smrti sina, blizu mesta gde je mladić stradao

TUŽNA SUDBINA, KAONIK ZAVIJEN U CRNO: Prvoslav poginuo pred godišnjicu smrti sina, blizu mesta gde je mladić stradao

- Optuženi Ninoslav Jovanović iz sela Malča, kriv je zato što je 20. decembra 2019. godine sposoban da shvati značaj svojih dela i upravlja svojim postupcima, oko 7.25 sati u naselju Brzi Brod u Nišu, obmanom i pretnjom odveo maloletnu devojčicu iz Suvog Dola, u nameri da sa njom ima seksulane odnose, na taj način što je putničkim vozilom "fiat punto" sustigao oštećenu, zaustavio vozilo i pozvao je da uđe u kola. Kada mu je ona rekla da ne sme, predstavio se kao Bojan iz Niša i rekao da radi kao električar u njenoj školi. Zatražio je da mu pokaže gde je škola, na koji je način obmanuo i naveo je da uđe u vozilo. Kada je oštećena počela da mu objašnjava gde je škola, kazao joj je da će joj pokazati kraći put. Kada su krenuli dalje, kazao joj je da je oteta, da je njen otac ukrao dijamant od neke babe iz Niške Banje i da ona mora da bude sa njim dok njen otac ne vrati dijamant. Zatim joj je uputio reči pretnje i tako je odveo do mesta zvanog Malčanska petlja, gde je sišao sa glavnog puta i zaustavio vozilo.

- U jednom trenutku ju je izveo iz vozila i tada je devojčica pokušala da mu pobegne tako što je potrčala prema kolima, ali je okrivljeni sustigao, udario je po galvi i odsekao joj pramen kose, zatim je odvukao do kolibe. Do 29.12. kada je nađena, dok je devojčica osećala glad, umor, bila iscrpljena i plakala, govorio joj je da mora da nastavi, da ne sme da stane, da mora da hoda. Ona je plakala i molila je da je pusti kući, jer se plašila, a on je udarao u glavu i stomak i pretio joj daće joj ubiti roditelje, što je oštećenu plašilo jer je verovala da to može da se dogodi. Kada bi nailazili na ljude, da ne bi tražila pomoć, govorio joj je da su oni zli, da mogu da ih ubiju, da mora da trči. Ona se plašila mraka, zvukova koje je čula, a okrivljeni joj je dodatno plašio sekući joj kosu, skidao joj je malje, govorio joj je da će joj ubiti roditelje.

- Ona je počela da se brani, pokušala da ga udari ciglom, makazama joj je sekao kosu da bi je kaznio što je pružala otpor. To je činio sve do 29.12. kada je pobegao, a oštećena pronađena. Na taj način je izvršio otmicu u sticaju sa produženim krivičnim delom silovanja, pa mu sud za otmicu izriče kaznu zatvora od 11 godina, a za produženo delo silovanja doživotnu robiju, pa mu se izriče jedinstvena kazna doživotne robije - kazala je prilikom objavljivanja presude sudija Savić.

Obrazlažući odluku da mu se izrekne najteža kazna, sudija Savić je naglasila da Jovanović predstavlja trajnu opasnost za društvo.

- U završnoj reči se izvinio, rekao da se kaje, ali to sud nije prihvatio kao iskreno. On je pokazao da boravak u zatvoru od 25 godina nije uticao na njega, po proteku kratkog vremena je ponavljao dela. Iz zatvora je izašao decembra 2018. pa je ponovo bio na robiji do marta 2019. godine, ali je delo ponovio. Njegovo puštanje na slobodu bilo bi rizik po novu žrtvu, ovo je jedina kazna koja će ga sprečiti da ponovo izvrši isto delo - kazala je sudija Savić.

Jovanović se nalazi u niškom KPZ od 5. januara 2019. godine otkako je uhapšen. Odlukom Višeg suda njemu je produžen pritvor. Na pravosnažnu odluku Jovanović ima pravo izjavljivanja vanrednih pravnih lekova ali oni ne odlažu izvršenje kazne. S obzirom na to da je odluka pravosnažna, on će iz pritvorske jedinice, gde je bio relativno izolovan, biti prebačen među ostale osuđenike.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd