fbpx
Skip to main content
Eksplozija u Aberdarevoj

JEZIV DETALJ EKSPLOZIJE KOD RTS-a! Prizori katastrofe: U AUTOMOBILU SMRTI samo jedna stvar ostala čitava (FOTO)

Foto: ATA images
Poginuo je radnik Nedeljko T. (65), a u Urgentni centar prevezeni su Zoran P. (66) i Nenad P. (50), koji je zadobio teške povrede glave

Automobil u kojem se dogodila eksplozija u Aberdarevoj ulici, ispred RTS-a, pri čemu je poginuo jedan radnik firme "Ening inženjering", toliko je demoliran da takva slika dugo nije viđena na ulicama Beograda.

SRPSKA BANDA PLJAČKALA PO ŠPANIJI! Lepa devojka namami, pa usledi prava AKCIJA - 100 policajaca hapsilo lopove (VIDEO)

SRPSKA BANDA PLJAČKALA PO ŠPANIJI! Lepa devojka namami, pa usledi prava AKCIJA - 100 policajaca hapsilo lopove (VIDEO)

OSUĐEN OGNJEN KUZMIĆ: Evo kakvu je kaznu dobio Zvezdin košarkaš

OSUĐEN OGNJEN KUZMIĆ: Evo kakvu je kaznu dobio Zvezdin košarkaš

EPS demantovala umešanost u pogibiji od strujnog udara kod Sremske Mitrovice

EPS demantovala umešanost u pogibiji od strujnog udara kod Sremske Mitrovice

Limarija je potpuno razneta, a sve je puno stakla koje ne potiče samo od ovog vozila, već i sa prozora zgrade, a tu je čak i čitav jedan prozorski štok... Međutim, dve stvari u ovom automobilu smrti ostale su potpuno čitave, uprkos tako jakom udaru, a to su - još dve boce.

Da li je jedna od boca eksplodirala ili je došlo do eksplozije smeše gasa koji je procurio, to će pokazati istraga, ali činjenica je da plinska boca sama po sebi može da eksplodira samo u ekstremnim uslovima.

Ipak, sudeći po fotografiji, pored jedne neoštećene boce nalazi se i zgužvani metal iste boje i sličnih dimenzija kao ona (prljavo-plave boje), što ukazuje na verovatnoću da je upravo čitava boca eksplodirala.

Premda su slike sa lica mesta uznemirujujuće, traba znati da u normalnim uslovima mnogo veću opasnost od boce predstavlja ne njeha eksplozija, već curenje gasa iz nje. Gas koji iscuri u zatvorenom prostoru može da dovede do eksplozije smeše sa vazduhom, a to je i te kako opasno i razorno. Ljudi koji se nađu u blizini takve eksplozije mogu da zadobiju teške opekotine, a stan u kojem je gas curio i eksplodirao potpuno demoliran.

Eksplozija u Aberdarevoj
Foto: ATA images

Kako je ranije objasnio Miloš Majstorović, komandant vatrogasno-spasilačke brigade MUP Srbije, plinska boca je sama po sebi bezbedna, ali mora biti dobro zaptivena.

- To poimanje u vezi sa plinskim bocama je pogrešno. One ne eksplodiraju sem u situaciji kada se nalaze u prostoru koji gori u dužem vremenskom intervalu. To je potencijalna opasnost za vatrogasce. Sama eksplozija plinske boce u prostoru koji ne gori je praktično nemoguća. Eksplodira gas koji je istekao iz boce, pa je najbitnije zaptivanje boca i praćenje prilikom njihovih promena - kazao je Majstorović.

Ono što bi trebalo znati je da količina gasa koji je potreban da bi se stvorila razorna eksplozivna smeša uopšte nije velika.

eksplozija
Foto: RTS/Printscreen

- Eksplozije su po samoj definiciji trenutno sagorevanje i najčešće se dešavaju u situacijama kada imamo u prostoru neki od tehničkih gasova koje koristimo u kući, zemni gas ili propan butan. Potreban procenat tog gasa u prostoru za eksploziju je od jedan do 4 posto. Kada gas iscuri, uključivanje bilo kog elektrouređaja i stvaranjem varnice mi stvaramo potencijalnu opasnost, tj. može da dođe do eksplozije i trenutnog sagorevanja. Obično su tada mali požari, ali velika mehanička oštećenja - kazao je komandant.

Poginuo je radnik Nedeljko T. (65), a u Urgentni centar prevezeni su Zoran P. (66) i Nenad P. (50), koji je zadobio teške povrede glave.

Radnici firme "Ening energetika" izvlačili su boce sa industrijskim gasom iz automobila, od kojih je jedna verovatno eksplodirala. Radnici je trebalo da otklone kvarove na sistemu za klimatiziciju u zgradi televizije.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd