fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja

"SUPER JE PROŠAO, NJEMU SU SAMO PUCALI U GLAVU..." Jeziva svedočenja o Belivukovim LIKVIDACIJAMA - ubijali pred ženama i decom

Foto: Profimedia/ilustracija
Žrtva ima sreće ako joj samo pucaju u glavu

Srpsko-crnogorske kriminalne organizacije poznate su po tome što su prilagodljive i brzo i lako prihvataju nove modele poslovanja i ponašanja. To je bila njihova velika prednost, ali onda se dogodilo da su počeli da se ponašaju poput najozloglašenijih kriminalaca na svetu - meksičkih narko kartela, poznatih po neverovatnoj surovosti. Kriminalci sa ovih prostora su pokazali da nimalo ne zaostaju za njima.

- U jednom trenutku smo došli u neverovatnu situaciju, da za ubistvo Aleksandra Šarca, kome je ispaljen metak u glavu u podzemnoj garaži tržnog centra, posle onih snimaka iz Ritopeka u podzemlju kažu: "Super je prošao, njemu su samo pucali u glavu..." - navodi se. 

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD ALEKSINCA: Povređena majka i tri devojčice, od kojih je jedna beba

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD ALEKSINCA: Povređena majka i tri devojčice, od kojih je jedna beba

DETALJI STRAVIČNOG UDESA KOD BUBANJ POTOKA: Doktor OTKRIO u kakvom su stanju POVREĐENA DECA

DETALJI STRAVIČNOG UDESA KOD BUBANJ POTOKA: Doktor OTKRIO u kakvom su stanju POVREĐENA DECA

Raspisana MEĐUNARODNA POTERNICA: Nastavlja se POTRAGA ZA UBICOM Edina koji je IZREŠETAN pred ženom i decom

Raspisana MEĐUNARODNA POTERNICA: Nastavlja se POTRAGA ZA UBICOM Edina koji je IZREŠETAN pred ženom i decom

Gde, kda i kako je nestao takozvani nepisani kodeks podzemlja? Istini za volju, nikada on nije bio pret4erano čvrst, ali su, ipak neke stvari bile nezamislive.

- Rat dve moćne kriminalne organizacije, specijalizovane za šverc i trgovinu kokainom, škaljarskog i kavačkog klana, izazvao je prvo pravu pometnju u podzemlju, a onda eksploziju nezamislivog nasilja. Iako je to krenulo kao sukob među prijateljima koji su nekada zajedno radili i posvađali se posle krađe 200 kilograma kokaina u Španiji, pravi rat se rasplamsao širom Balkana a kasnije i Evrope. U sukob dve, relativno male, kotorske ekipe brzo su se uključile skoro sve bande iz regiona jer je swvako tu video svoj interes i svako je deo od ogromne zarade od šverca kokaina, a Kotorani nisu pitali za cenu.

Nasilje je postajalo sve brutalnije, tako da se danas dešavaju zločini i obračuni koji su pre desetak godina bili nezamislivi.

- Postojao je minimum minimuma, neki prećutni dogovor kojeg su se svi kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije pridržavali. Recimo, nije bilo, makar ne namerno, ubistava pred decom žrtve. Vrlo se vodilo računa da ne nastarada neki "civil", slučajni prolaznik. Ali, ta vremena su davno prošla - navodi se.

Teško je reći kada je u toj spirali napada i osveta i ko, prvi prešao granicu, kada je nestao balkanski Robin Hud a zamenio ga je El Čapo.

Do sada je u ratu škaljarskog i kavačkog klana stradalo više od 50 ljud, nekoliko od njih su bili slučajni prolaznici. U ovaj broj nisu uračunati nestali iz Srbije i Crne Gore, kao i žrtve saveznika kavačkog klana iz grupe Belivuk Miljković.

Veljko Belivuk
Foto: Profimedia/ilustracija

Jedan od presudnih momenata, za koji javnost zna, je likvidacija Marka Vukiovića (41) na Bežanijskoj kosi. 17. januara 2020. godine. Ovaj pomorac iz Kotora, kum Radoja Zvicera, ubijen je hicem u glau za volanom terenca i to doksu mu u kolima bili žena, i što je još gore, deca.

Iza surove likvidacije stajali su Škaljarci, koji nisu dugo čekali na odgovor.

Igor Dedović i Stevan Stamatović, dva istaknuta člana škaljarskog klana likvidirani su u Atini 1. januara 2020. Masakr se dogodio u restoranu, pred ženama i decom dvojice Škaljaraca. Napadači su u žrtve ispalili mnoštvo metaka i više nego što je trebalo da ih usmrte, a po nekim pričama to je bila direktna poruka.

Tada sledi prava eksploozija nasilja koje se ne bi postideo nijedan holivudski scenarista, a verovatno ni vođe ozloglašenih meksičkih kartela SInaloa ili Zetas.

Ne zna se ko je prvi počeo, po jednoj verziji Škaljarci, koji su uhvatili neke od učesnika atentata u Atini i likvidirali ih posle mučenja. Na to je odgovorio klan Veljka Belivuka. Poput srednjovekovne inkvizicije ili surovih turskih dželata, svoje žrtve su satima mučili. Stravične fotografije slali su svojim suparnicima. Odsečene glave, unakažena tela, čupani nokti... I sve to uz osmeh mučitelja.

Još jedan meksički "specijalitet"

Specifičnost bespoštednog rata između meksičkih kartela je i slanje poruka protivnicima na poseban način. Naime, kada zarobe suparnika, muče ga i na kraju likvidiraju, osakaćeno telo, kao opomen, obese na neki nadvožnjak. Često na lešu, krvlju žrtve, napišu poruku neprijateljima.

Po tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, upravo su članovi klana Belivuk-Miljković na taj način poslali poruku Filipu Koraću, koji je desna ruka Luke Bojovića i saveznik je škaljarskog klana.

Na telu ubijenog Gorana Veličkovića Goksija, krvlju je, po navodima tužilaštva, napisano "Korać je p***a", a onda je to fotografisano i ta poruka je poslata direktno Filipu Koraću sa kojim je pokojni Veličković bio u kontaktu preko skaj aplikacije.

Kasapljenje žrtava u Ritopeku je impresionirao i njihove gazde iz Crne Gore, sa kojima su bili u komunikaciji preko Skaj telefona, pa je odatle stigla povratna poruka-pohvala, na koju su Belivuk, Miljković i ekipa bili posebno ponosni: "Ovo nijesmo ni u Meksiko viđeli što vi činite tu".

Velja Nevolja
Foto: MN Press

Jedna od stvari koje su domaći kriminalci preuzeli od svojih meksičkih kolega je i angažovanje mladih ubica koje plaćaju drogom. Kokain, koga po svemu sudeći oba zaražena klana imaju u izobilju, postao je legitimno sredstvo plaćanja likvidacija.

Nedavno je pohapošena grupa osumnjičena da je trebalo da napadne sudiju iz Podgorice Biljanu Uskoković i da joj polome noge metalnim štanglama. Napad je navodno organizovala ekipa Škaljaraca koja je u pritvoru u Ukrajini zbog pokušaja ubistva Radoja Zvidera. Ono što je zanimljivo je da su napadači trebali da budu plaćeni kokainom.

Sličan recept, navodno, primenjen je i u Beogradu. Po nekim informacijama, bliskim istrazi, osumnjičeni za likvidaciju ALeksandra Šaraca, bliskog škaljarskom klanu, Lazar Ilić (24) za svoj "poduhvat" je plaćen manjim delom u novcu, a više u kokainu. To je inače praksa meksičkih klanova da mlade ubife, često decu, plaćaju drogom, a ne novcem.

Srećom, postoje još i razlike između nesrećnog Meksika i balkanskih zemalja. Do sada se nije dogodilo da neki od zakrvljenih klanova pobije celu porodicu suparničkog člana ili, ne daj Bože, napdane policijsku stanicu ili porodicu sudije ili tužioca.

Ali, po saznanjima istražnih organa, balkanski klanovi spremali su se i za to, ali ih je policija sprečila u poslednji čas. U Crnoj Gori je trebalo da budu polomljene noge sudiji Biljani Uskoković, a srpska policija je prilikom hapšenja pripadnika Belivukove ekipe pronašla u njihovim telefonima fotografije nekih policajaca, za koje se pretpostavlja da je trebalo da budu likvidirani.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd