fbpx
Skip to main content
Jovica Stanišić

"JOVICA JE BIO POUZDANI SARADNIK CIA" Branilac otkrio detalje: Vodio je američke agente do masovnih grobnica u Bosni

Foto: Profimedia/ilustracija
Ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, okončano je danas pred sudom u Hagu.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije, Jovica Stanišić, stupio je 1991. u kontakt sa američkom Centralnom obaveštajnom službom (CIA), a 1993. je CIA "vodio" do masovnih grobnica u Bosni, rekao je danas pred sudom u Hagu njegov branilac Vejn Džordaš tokom suđenja Stanišiću, a na kojem su iznete završne reči.

Džordaš se tom tvrdnjom suprotstavio optužbi da je Stanišić, 1991-95, bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Hrvata i Muslimana, koji je predvodio bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević.

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

ORL specijalista upozorava: Ove simptome ne smete da ignorišete! Evo kako da zaštitite nos i disajne puteve!

JOVICA, ILI BADŽA: Ko je naređivao Arkanu - završne reči na haškom suđenju Stanišiću i Fnrekiju Simatoviću

JOVICA, ILI BADŽA: Ko je naređivao Arkanu - završne reči na haškom suđenju Stanišiću i Fnrekiju Simatoviću

PONOVO ODLOŽENO SUĐENJE MILADINU KOVAČEVIĆU: Tužilaštvo traži godinu dana zatvora zbog zlostavljanja devojke

PONOVO ODLOŽENO SUĐENJE MILADINU KOVAČEVIĆU: Tužilaštvo traži godinu dana zatvora zbog zlostavljanja devojke

- Stanišić je stupio kontakt s CIA 1991" i potom je bio "pouzdani sagovornik" te službe - rekao je Džordaš. Da je Stanišić bio njen "pouzdani sagovornik" CIA je ranije potvrdila u pismu Stanišićevoj odbrani.

Po svom braniocu, Stanišić je, tokom rata u BiH, nastavio "interakciju" sa CIA. Da je bio učesnik u zločinačkom udruženju, Stanišić, kako je u sudnici kazao Džordaš, "ne bi CIA 1993. vodio u Bosnu da nađe masovne grobnice". 

Pojedini mediji su se obratili advokatu Džordašu da dodatno objasni tu tvrdnju. Iako je, u poruci, naznačio da "se ne može setiti tačnih reči" iz sudnice, Džordaš je potvrdio da je "Stanišić 1991. stupio u kontakt s CIA i sa njom sarađivao kako bi pomogao da se rat završi".

- Ta saradnja sa CIA je obuhvatala različita pitanja od pomoći Srbiji, uključujući i traženje masovnih grobnica u Bosni 1993. godine - napisao je Džordaš u odgovoru.

Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Foto: Profimedia

U oktobru 2019, Stanišića je pred haškim sudom "tajnim agentom CIA" nazvao bivši britanski ambasador u Srbiji ser Ajvor Roberts i to kao svedok Stanišićeve odbrane. Roberts je u sudnici potvrdio da u svojoj knjizi o službovanju u Beogradu, 1994-97 napisao da je Stanišić "tajni agent CIA", dodajući da toj tvrdnji valja verovati. Za Stanišića je Roberts je tada rekao i da bio Miloševićev "zastrašujući šef tajne policije".

- Stanišić je znao gde su tela zakopana - kazao je Roberts, ne precizirajući da li koristi stilsku figuru za tajnu u engleskom jeziku ili misli doslovno.

Stanišić (70) optužen je, zajedno sa operativcem SDB Frankom Simatovićem Frenkijem, za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Tužioci su u završnoj reči tražili da Stanišiću i Simatoviću bude izrečena doživotna zatvorska kazna, a branioci da oni budu oslobođeni. 

Pošto su dodatne završne argumente razmenili tužioci i branioci, predsedavajući sudija Barton Hol rekao je da će presuda biti izrečena "u dogledno vreme".

Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Foto: Profimedia

Po optužnici, Stanišić i Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo navodno uspostavljanje srpske dominacije na delovima Hrvatske i BiH nasilnim uklanjanjem nesrpskog stanovništva.

Kako su tvrdili tužioci, "smrtonosan doprinos" tom poduhvatu Stanišić i Simatović dali su preko "specijalnih jedinica" SDB Srbije koje su počinile zločine u Hrvatskoj i BiH - Crvenih beretki, Srpske dobrovovljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana i Škorpiona. 

Odbrana je pobijala da su te formacije bile u sastavu SDB Srbije i pod komandom Stanišića i Simatovića, prikazujući ih kao odmetnike ili jedinice Republike Srpske Krajine ili Republike Srpske.

Franko Simatović
Franko Simatović
Foto: Profimedia

Po braniocima, pripadnici SDB Srbije u Hrvatskoj i BiH legitimno su prikupljali obaveštajne podatke ili su zakonito štitili tamošnje Srbe i sprečavali prelivanje rata u Srbiju. Optuženi Stanišić i Simatović nisu prisustvovali raspravi zato što su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013., oslobodio krivice. Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje. Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017. Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina. 

To je najduži postupak u istoriji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni s proleća 2003. Proces neće biti okončan ni kada bude izrečena presuda, zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd