Skip to main content
meduze

"KAO DA SU ISPOD VODE DUHOVI" Neviđena najezda džinovskih meduza u Hrvatskoj - ljudi nemoćni

Foto: Profimedia
Već dva meseca ribari u Umagu i Savudriji bore se s velikim meduzama zbog kojih neki čak i ne izlaze na more.

Toliko ih ima i toliko su velike i teške da ribarima uništavaju mreže kad ih dižu i povlače. Kako nam kaže savudrijski ribar Danilo Latin, dešava im se da u mreži ulove i po tonu meduza. Kaže da dosad to nikad nije vidio i da ribari ne znaju šta bi dalje.

- To traje već dva meseca. Nikad nije bilo ovako. Prošle godine ih je bilo kratko u trećem mesecu i to je to. Ove godine nikako da se povuku i mi ne znamo kad ćemo moći dalje na more. Toliko ih ima da čak i nama ribarima nije svejedno. Jedan moj prijatelj nedavno je bio na moru i rekao da se nikad nije bojao da pogleda u more. Ima osećaj kao da su ispod vode duhovi - kaže Latin.

RATNO VAZDUHOPLOVSTVO SRBIJE UZLETELO POPUT FENIKSA: "Erbasove" letelice C-295 i H-145M preporodiće našu avijaciju (VIDEO)

RATNO VAZDUHOPLOVSTVO SRBIJE UZLETELO POPUT FENIKSA: "Erbasove" letelice C-295 i H-145M preporodiće našu avijaciju (VIDEO)

UHAPŠEN BRAT ĆAZIMA OSMANIJA! Narko bos "pao" u Hrvatskoj, u akciji učestvovalo 600 agenata Evropola

UHAPŠEN BRAT ĆAZIMA OSMANIJA! Narko bos "pao" u Hrvatskoj, u akciji učestvovalo 600 agenata Evropola

ŠTA RADI DOPREMLJENI RAKETNI SISTEM NA MLJETU? Hitno se oglasilo hrvatsko ministarstvo odbrane!

ŠTA RADI DOPREMLJENI RAKETNI SISTEM NA MLJETU? Hitno se oglasilo hrvatsko ministarstvo odbrane!

On i ostali ribari koji se susreću s ovom najezdom meduza na samom severu Istre žele čak da se proglasi elementarna nepogoda.

- Mi sad ne možemo na more jer samo imamo štetu. Neke meduze imaju i po osam kila. Obavestili smo o tome stručnjake na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i pozvali Institut za istraživanje mora Ruđer Bošković iz Rovinja jer želimo da se za nas proglasi elementarna nepogoda- žali se ovaj ribar.

On kaže da se taj problem ne odnosi samo na Umag i Savudriju, već i na akvatorijum Slovenije i talijanske regije Friuli Venecija Đulija.

Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam ne zna tačno da kaže kad će se meduze povući i hoće li to biti do leta.

meduze
Foto: Profimedia

- Radi se o meduzi "morska pluća". Ova meduza prirodno je prisutna u našem moru i zadnjih stotinjak godina povremeno se pojavljuje u velikom broj. Postoji tzv. fenomen cvetanja meduza raznih vrsta, pa i "morskih pluća". Zadnjih godina takva cvetanja traju sve duže i duže. Nema pouzdanog odgovora kad će se povući. Nadamo se da neće trajati do leta - tvrdi ona.

Pojašnjava da je više razloga zašto se meduze pojavljuju u tako velikom broju.

- Jedan je previsoka temperatura mora. Naime, populacija "morskih pluća" zimi bi trebalo da je značajno manja zbog niskih temperatura. Ove godine ona nije dovoljno pala i populacija je stalno rasla. Također, poremećeni su lanci ishrane u moru zbog više faktora - ističe Sladonja.

Iz rovinjskog Instituta Ruđer Bošković kažu kako prate ovu pojavu i da je ova vrsta meduze jedna od većih u Jadranu.

meduze
Foto: Profimedia

- Nažalost, ovakve pojave ne mogu da se sigruno predvide, kao što je nemoguće tačno predvideti kad će se meduze povući s obzirom da to zavisi od brojnih parametara, poput temperature mora, morskih struja, uticaja na lanac ishrane u moru, stepena zagađenja mora, uticaja balastnih i rečnih voda,i brojnih drugih klimatskih faktora. Nažalost, možemo očekivati da će ovakvih ekstremnih događaja biti sve više s obzirom na klimatske promene i promene u morskom ekosastavu - izjavio je direktor Instituta Martin Fankuhen.

Dok se meduzene povuku, ribarima bi moglo pomoći nadležno ministarstvo, kaže istarski sekretar za poljoprivredu Ezio Pinzan. Županija za to nema novca.

- Moramo videti šta se događa i kako to sprečiti da se ne ponovi iduće godine. Planira se paket pomoći od 50 miliona kuna koje će Ministarstvo podeliti putem Uprave za ribarstvo našim ribarima - zaključio je Pinzan.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd