fbpx
Skip to main content
Hitna pomoć

PORODICA PREGAŽENIH DEČAKA SKRHKANA OD BOLA: "Samo da naš Stefan otvori oči" - stravična nesreća na Karaburmi

Foto: Profimedia
Stanje mlađeg dečaka, koji ima prelom butne kosti i koji je na lečenju u klinici u Tiršovoj, popravlja se, dok je njegov stariji brat i dalje u komi

Lazaru Galiću (38), koji je u nedelju 18. jula oko 20 sati, u naselju Karaburma na pešačkom prelazu citroenom kasara pokosio rođenu braću Luku (5) i Stefana (10) i njihovog oca Mihaila Balića (44) dok ih je obojicu držao za ruku, juče je određen pritvor do 30 dana.

DETALJI IZ ŽIVOTA BAHATOG VOZAČA SA KARABURME: Brat mu poginuo pod točkovima autobusa kao dečak

DETALJI IZ ŽIVOTA BAHATOG VOZAČA SA KARABURME: Brat mu poginuo pod točkovima autobusa kao dečak

SMRT GA JE UČINILA BESMRTNIM: Nikad objavljena priča o Kneletovim danima u Centralnom zatvoru (FOTO)

SMRT GA JE UČINILA BESMRTNIM: Nikad objavljena priča o Kneletovim danima u Centralnom zatvoru (FOTO)

SKANDAL: Saradnik Vuka Jeremića je branilac člana kriminalne grupe Veljka Belivuka koji je pušten na slobodu

SKANDAL: Saradnik Vuka Jeremića je branilac člana kriminalne grupe Veljka Belivuka koji je pušten na slobodu

Dok je svirepi vozač koji je pobegao s lica mesta i ostavio na ulici teško povređenu porodicu juče saslušavan, na mestu nesreće su se uz neutešnog deku dečaka, zatekli i tužni roditelji povređene dece u iščekivanju vesti o oporavku Stefana, koji je od nesreće u komi.

- Dok Stefan ne otvori oči, mi kao da ne živimo, ne možemo ništa da govorimo. Nema nas - samo je rekla neutešna majka u suzama, objasnivši da ni ona ni njen suprug ni svekar nisu u stanju da pričaju o užasnoj nesreći, kao ni o sledu događaja nakon nje.

Prema rečima očevidaca, Mihailo Balić, inače lekar Hitne pomoći, sa sinovima se vraćao od svog oca i u trenutku kada su prelazili ulicu na obeleženom pešačkom prelazu pojavio se citroen koji ih je zbrisao u brzini od oko 100 km na sat obilazeći autobus zaustavljen na stajalištu.

Stanje mlađeg dečaka, koji ima prelom butne kosti i koji je na lečenju u klinici u Tiršovoj, popravlja se, dok je njegov stariji brat i dalje u komi pošto je u udesu zadobio prelom lobanje i izliv krvi, zbog kojeg nije moguća operacija.

Advokat: Zatvor, pa trajno oduzimanje dozvole

Galiću za izazivanje saobraćajne nesreće preti kazna zatvora do osam godina i oduzimanje vozačke dozvole do tri godine, dok mu za nepružanje pomoći povređenima preti još tri godine zatvora.

Beogradski advokat Boško Žurić kaže da će sud ceniti okolnosti konkretnog slučaja.

- Utvrdiće se da li je vozio pod dejstvom alkohola, o kolikom prekoračenju brzine se radi i posebno će se ceniti osuđivanost okrivljenog za saobraćajne prekršaje. Ono što je neprihvatljivo je napuštanje lica mesta posle saobraćajne nezgode i ostavljanje bez pomoći povređenih lica. Sudovi uglavnom za saobraćajne prekršaje izriču kazne bliže zakonskom minimumu, što je strašno - rekao je Žurić.

On se, kaže, zalaže za pooštravanje kazni, posebno kada su stradanja u saobraćajnim nesrećama u pitanju. Za povratnike savetuje rigorozne sankcije.

policija
Foto: Srbija Danas

- Zalažem se da se povećanje zakonskog minimuma kazne jer se jedino oštrim kaznama može uticati na svest vozača da poštuju propise. Višestrukim povratnicima za teža krivična dela u saobraćaju bi se morali znatno otežati uslovi za ponovno upravljanje vozilom. Onim vozačima koji su i ranije izazivali nezgode sa smrtnim ishodom treba trajno oduzeti dozvolu - izričit je Žurić.

Nesavesni vozač s debelim krivičnim dosijeom Lazar Galić, prema saznanjima, po zanimanju je vodoinstalater koji je radio najviše po Karaburmi, a što je šokantno, i ranije je gazio pešake i više puta je osuđivan za različita krivična dela. Galić se na saslušanju u Prvom javnom tužilaštvu juče branio ćutanjem, a nakon toga mu je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva. Njemu se na teret stavljaju dva krivična dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenim u saobraćajnoj nezgodi.

Tužilaštvo je sudu kod predloga za pritvor navelo da je okrivljeni Galić pobegao s lica mesta i da su ga policajci identifikovali na osnovu snimaka s nadzornih kamera okolnih objekata i po opisu očevidaca, što ukazuje da postoji mogućnost da pobegne.

- Okrivljeni nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Njegovo zavedeno prebivalište je pasivizirano. Okolnosti ukazuju da u kratkom vremenskom periodu može da ponovi krivično delo budući da je više puta osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja istovrsnog krivičnog dela - navedeno je.

Vozači nastavili da divljaju

Na mestu nesreće zatekli su se jeziv prizor jer se grubo kršenje saobraćajnih propisa nastavilo. Na punu liniju na kolovozu i pešački prelaz na kom je pokošen otac s dva sina bahati vozači i dalje ne obraćaju pažnju. Za desetak minuta primetili smo bar tri slične situacije.

Stanovnici tog kraja zgroženi kažu da su samo pukom srećom do sada izbegnute mnogobrojne tragedije.

- Ovo nije prvi put da se na istoj ovoj raskrsnici dešavaju jezivi prizori. Ne razumem zašto se ljudima toliko žuri da moraju da obilaze autobus preko pune linije i to na mestu koje nije bezbedno - ističe radnica obližnjeg marketa.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd