fbpx
Skip to main content
Ljubomir Kića Marković

KLUPKO SE POLAKO ODMOTAVA! VOĐA ALKATRAZA UBIJEN U RATU ZA TRIBINU: Egzekutor Kićinog ubistva se još uvek traži

Foto:Youtube/Printscreen/Republika
Nažalost, ovo nije bio ni prvi, a ispostaviće se kasnije ni poslednji slučaj u kojem su pojedinci glavom platili pripadnost određenoj navijačkoj frakciji crno-belih

Posle godinu i po dana otkako je ubijen Ljubomir Kića Marković, bivši vođa partizanove navijačke grupacije "Alkatraz", klupko zločina polako se odmotava i sve je izvesnije da je do ubistva došlo zbog prevlasti na južnoj tribini.

Lekar iz Covid ambulante upozorava: Ovo je neophodno primenjivati tokom i nakon infekcije koronavirusom!

Lekar iz Covid ambulante upozorava: Ovo je neophodno primenjivati tokom i nakon infekcije koronavirusom!

NESREĆA U KURŠUMLIJI: Muškarac (54) odsekao cirkularom prste dok je sekao drva

NESREĆA U KURŠUMLIJI: Muškarac (54) odsekao cirkularom prste dok je sekao drva

ANA (34) IZ VALJEVA BILA MAJKA DVOJE MALOLETNE DECE: Meštani u šoku - policija još uvek traga za ubicom

ANA (34) IZ VALJEVA BILA MAJKA DVOJE MALOLETNE DECE: Meštani u šoku - policija još uvek traga za ubicom

Nažalost, ovo nije bio ni prvi, a ispostaviće se kasnije ni poslednji slučaj u kojem su pojedinci glavom platili pripadnost određenoj navijačkoj frakciji crno-belih. Svojevrsni rat za južnu tribinu traje duže od jedne decenije, a prvi je zbog njega glavom platio još 2011. godine Ivan Perović, 20-godišnji mladić član grupe "Zabranjeni" koji je ubijen na Novom Beogradu.

DESET GODINA SUKOBA

U narednih deset godina menjale su se sukobljene grupe, ali su nastavljani i oružani obračuni, pa se tako još od avgusta prošle godine kao "nestala osoba" vodi takođe jedan od vođa frakcije "Partizanovci", Goran Goksi Veličković. Ipak, prema dosadašnjoj policijskoj istrazi, on je, po svemu sudeći, jedna od žrtava klana Veljka Belivuka, i jedan od surovo ubijenih u kući strave u Ritopeku.

Ljubomir Kića Marković
Ljubomir Kića Marković
Foto: Srbija Danas/Facebook

Ubistvo Ljubomira Kiće Markovića je prethodnih meseci bilo nekako u drugom planu, pošto se radilo o klasičnoj sačekuši na beogradskim ulicama, ali je aktuelizovano nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "nadležni znaju i ko je izvršio ubistvo i ko ga je naredio, ali da čekaju da sakupe sve neophodne dokaze".

UBISTVO BRISA TATONA

Slučaj ubistva Kiće Markovića bio je znatno drugačiji od ostalih pošto ovaj 39-godišnjak, za razliku od "modernih navijača", nikad nije optuživan za trgovinu drogom ili saradnju sa nekim od zaraćenih klanova. Njegov kriminalni dosije ponajviše je vezan za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona zbog kojeg je prvo osuđen na 30, a potom na 15 godina zatvora. Kao i za nerede na fudbalskim utakmicama. Da bi se objasnila uloga Markovića treba reći da je bio član udarne ekipe "Alkatraza", navijačke grupacije koja je desetak godina bila neprikosnovena na južnoj tribini, u kojoj su se od javnosti poznatijih imena nalazili i Kimi Radisavljević, Aleksandar Vavić, Đorđe Prelić, Nikola Dedović...

Bris Taton
Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, ova grupa je pretrpela veliki udarac nakon ubistva Francuza Tatona pošto su mnogi završili u zatvoru ili bekstvu. Prazninu koja se stvorila na južnoj tribini iskoristili su "Janjičari" (kasnije "Principi" na čijem čelu su bili Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja i kasnije ubijeni Aleksandar Stanković - Sale Mutavi). I godinama su bili "broj jedan" na južnoj tribini uprkos čestim sukobima sa drugim frakcijama koje su se čak preselile na istočni deo stadiona u Humskoj.

POŠTOVALI GA NA JUGU

Iako su podele i sukobi dozlogrdili svim navijačima Partizana, nikakve "mirovne misije" nisu dale rezultata, sa jedne strane jer nekima nisu odgovarale, sa druge jer nije bilo ličnosti kojoj bi većina verovala. Međutim, nakon što je Marković izašao iz zatvora uveliko je počelo da se priča o svojevrsnom objedinjavanju crno-belih tifoza.

- Kića je na južnoj tribini uživao veliko poštovanje i to skoro svih zaraćenih strana. Čak i onih kojima nije bio po volji. Mnogima je bilo već preko glave činjenice da su se pojedine vođe više bavile kriminalom nego navijanjem, pa su baš od Kiće očekivali da to promeni - ispričao je čovek decenijama upućen u dešavanja na južnoj tribini.

velja nevolja
Foto: Profimedia

Marković je navodno nameravao da formira novu navijačku grupu i krenuo je u realizaciju tog plana. O tome se dogovarao sa Goran Klještanom, zvanim Boske, vodom navijačke grupe "Šedouz" koji je, međutim, preminuo u teretani od srčanog udara. Bosketovu ulogu trebalo je da nasledi njegov brat Darko, navodno su im prišli pripadnici mnogih navijačkih grupa, što se pojedincima nikako nije svidelo. Da bi sprečili formiranje te nove grupe na jugu, pričalo se nezvanično, pojedine vođe navijača crno-belih čak su i surovo pretukle Darka Klještana.

- Napad nije prijavljen policiji, tako da samo možemo da pretpostavljamo da li je to istina ili ne. Ukoliko je to istina, moguće je da se Marković posle toga napada, osetio ugroženo te je počeo da nosi "tetejac" - ispričao je svojevremeno izvor.

PET HILJADA EVRA I DROGA

Ostalo je bilo samo realizacija. Prvog novembarskog dana 2019. godine, u večernjim satima, bvši vođa "Alkatraza" likvidiran je kada je sa prijateljima izašao iz balona za fudbal na Voždovcu i čekao da pređe ulicu. U tom trenutku sleđa mu je prišao mladić, a sudeći po Markovićevoj reakciji, poznavao ga je ili je znao šta mu se sprema.

Kića se u trenutku dao u beg i pojurio je preko ulice ka benzinskoj pumpi, a ubica je, ne mareći za brojne svedoke, počeo da puca u njega. Egzekutor je u Markovića ispalio šest hitaca, a kada je ranjen pao na asfalt prišao mu je i "overio ga" još jednim metkom. Kako se mesecima zatim špekulisalo ubica je bio jedan od mladih "vojnika" sa tribine koji je za to dobio 5.000 evra i drogu.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd