scattered clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GDE JE KONTIĆ I KAKO JE USPEO DA POBEGNE NAKON PREBIJANJA MLADIĆA? Hronologija slučaja koji je uznemirio Srbiju

21.09.2020. 22:34
Piše:
Srbija Danas/Blic
Ivan Kontić
Ivan Kontić / Izvor: Foto: Facebook printscreen/Мирослав Паровић/MUP
U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da su o slučaju prebijanja dvadesetosmogodišnjeg M. M. obavestili Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu 24. septembra, na dan kada se napad i dogodio.

Slučaj Ivana Kontića (30), koji je osumnjičen za pokušaj ubistva Novosađanina M. M. (28) već nedelju dana, otkako je objavljen snimak napada, uznemirava javnost u Srbiji. Brutalno prebijeni mladić se oporavlja, ali od nasilnika ni traga ni glasa.

EKSKLUZIVNO: TV Prva traži Minju Miletić

EKSKLUZIVNO: TV Prva traži Minju Miletić

Osumnjičeni za ubistvo Stojanovića povezan sa bivšim ministrom! Otkriveni novi detalji istrage!

Osumnjičeni za ubistvo Stojanovića povezan sa bivšim ministrom! Otkriveni novi detalji istrage!

NESREĆA ZA NESREĆOM! Crna sudbina porodice Grujin iz Vršca: Pre smrti bebe, sahranili još dva člana!

NESREĆA ZA NESREĆOM! Crna sudbina porodice Grujin iz Vršca: Pre smrti bebe, sahranili još dva člana!

Nakon niza saopštenja nadležnih institucija, očiglednog propusta u međusobnoj komunikaciji i činjenici da je Kontić organima reda izmakao "ispred nosa", postavlja se logično pitanje - ko čuva ovog čoveka?

Ko je napravio propust pa je nasilnik, koji je zverski tukao onesvešćenog M. M. ispred jednog lokala u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, nonšalantno ušetao u prostorije Osnovnog javnog tužilaštva 15 dana nakon napada, obavio šta mu je trebalo, išetao iz zgrade i nestao još nije zvanično utvrđeno.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da su o slučaju prebijanja dvadesetosmogodišnjeg M. M. obavestili Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu 24. septembra, na dan kada se napad i dogodio.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u ovom gradu, pak, kažu da o slučaju nisu znali ništa do 4. septembra i to samo u okviru usmenih konsultacija, a da su predmet formirali tek 11. septembra, čak 18. dana nakon incidenta i tri dana nakon što je Kontić bio u njihovoj zgradi i iz nje išetao kao slobodan čovek.

S treće strane iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu tvrde da je njima krivičnu prijavu protiv Ivana Kontića 2. 9. podneo advokat napadnutog M.M. U međuvremenu, 1. 9. načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić tajno je smenjen.

Dok su mnoge tačke u ovom slučaju, koji je duboko uznemirio javnost naše zemlje, i dalje misterija, krenimo hronološki od onih koje su za sada poznate i o kojima su se nadležne institucije javno izjašnjavale.

Ivan Kontić
Ivan Kontić / Izvor: Foto: MUP

24.8. - Napad

U 00.30 sati 24. avgusta ispred lokala u Jevrejskoj ulici Ivan Kontić nasrnuo je na M. M. Brutalno ga je tukao i dok je mladić bez svesti ležao na zemlji. U jednom trenutku, kako se vidi na snimku sa sigurnosne kamere koji je dve nedelje kasnije isplivao u javnost, mladiću je pokušao da slomi obe ruke. Na snimku se vidi kako Kontić žrtvu hvata za vrat, ali i još jedan mladić koji vuče pretučenog za majicu i udara ga kolenom u leđa, a zatim pesnicom u glavu.

Brutalni napad pretučeni M. M. policiji je prijavio nekoliko sati kasnije kada je zbog brojnih pretrpljenih povreda otišao u bolnicu. Kako je saopštio MUP, M. M. prilikom prvog razgovora sa policajcima nije želeo da otkrije ko ga je napao.

24.8. - MUP tvrdi: Obavestili smo OJT o napadu

Kako je danima kasnije za medije rekla državna sekretarka MUP Biljana Ivković Popović, a potom i, u tom trenutku već smenjeni, načelnik PU Novi Sad MIlorad Šušnjić, Policijska uprava Novi Sad istog dana o slučaju je obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu.

- Osnovno javno tužilaštvo je o dogadjaju obavešteno istog dana. Tačnije, čim su lekari završili sve preglede i zvanično konstatovali stepen povreda oštećenog, vođa smene u Policijskoj ispostavi Stari grad Tijana Popović je telefonom o svemu obavestila zamenika osnovnog javnog tužioca Svetlanu Suvajdžić, koja je događaj kvalifikovala kao krivično delo teška telesna povreda - naveo je Šušnjić u izjavi za javnost 16. septembra, 15 dana nakon što je smenjen.

2.9. - Advokat pretučenog podnosi prijavu za pokušaj ubistva

Advokat pretučenog M. M. 2. septembra Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podnosi prijavu protiv Ivana Kontića i O. L. zbog krivičnog dela pokušaj teškog ubistva u saizvršilaštvu. Kako je 17.9. saopštilo VJT oni su ovaj slučaj dostavili na nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu "imajući u vidu sadržinu krivične prijave i lekarski izveštaj".

- Dostavili smo u nadležnost OJT u Novom Sadu zbog krivičnog dela nanošenje teških telesnih povreda - saopštili su iz VJT.

2.9. - Pretučeni M. M. policajcima govori imena napadača

Tog 2. septembra pretučeni mladić i policajcima rekao da poznaje napadače i da je sukob posledica poslova oko obezbeđenja, tvrdi državna sekretarka MUP.

- O svemu su sačinjene službene beleške. Policija je o svemu obavestila nadležno tužilaštvo - rekla je ona.

4.9. - Osnovno javno tužilaštvo u NS prvi put obavešteno o slučaju

OJT Novi Sad saopštilo je da "nije tačno da su o slučaju obavešteni 24.8. kada se napad i dogodio", več tvrde da ovo tužilaštvo “prvi put obavešteno dana 4.9.2020. od strane PU u Novom Sadu”. Kako navode o slučaju su obavešteni "u okviru usmenih konsultacija sa dežurnim zamenikom tužioca", kao i da su ih uputili na konsultaciju sa zamenikom VJT jer je krivična prijava podneta njima.

8.9. - Kontić bio u prostorijama OJT, niko nije znao da ga policija traži?

Ivan Kontić, dve nedelje od brutalnog prebijanja mladića, najopuštenije je, u pratnji advokata, ušetao u prostorije Osnovnog javnog tužilaštva kako bi rešio krivičnu prijavu koja je podneta protiv njega 2018. godine za ugrožavanje sigurnosti. Kada je završio šta je imao, Kontić je išetao iz prostorija OJT kao slobodan čovek.

- Tačno je da je Kontić Ivan 8.9. pristupio u prostorije ovog tužilaštva… Mežutim, u tom trenutku, od strane PU zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela na štetu M.M. te ovo tužilaštvo nije imalo, niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu - saopštilo je OJT uz napomenu da potragu za licem za koje se sumnja da je izvršilo krivično delo raspisuje policija.

8.9. i 9.9. - Saslušanja svedoka napada

Kako je ispričala Biljana Popović Ivković iz policijskih beleški se vidi da je policija 8.9. i 9.9. saslušavala svedoke napada na M.M.

11.9. - Objavljen snimak napada

Na društvenim mrežama i u medijima tek dve nedelje nakon incidenta prvi put se pojavio snimak brutalnog napada na M.M. Javnost je ostala šokirana i zgrožena ovakvim nasiljem i zahtevala je hapšenje nasilnika.

11.9. - u OJT formiran predmet i upućen zahtev za prikupljanje podataka

Istog dana u Osnovnom javnom tužilaštvu prvi put je formiran predemet "po krivičnoj prijavi koja je prethodno, od strane punomoćnika oštećenog M.M., podneta VJT, a koju je to tužilaštvo dostavilo na postupanje OJT kao nadležnom za postupanje kvalifikujući krivično delo kao teške telesne povrede". Istog dana OJT je tražila od policije zahtev za prikupljanje "potrebnih poveštenja" i "utvrđivanje bližeg identiteta izvršilaca krivičnog dela".

Kako su saopštili, bilo im je dostavljeno ime i prezime napadača, ali ne i ostali lični podaci.

-U krivičnoj prijavi izvršioci su bili označeni samo imenom i prezimenom, bez drugih ličnih podataka koji su od značaja za utvrđivanje identiteta lica, te tužilaštvo nije u mogućnosti da postupa prema poznatom učiniocu krivičnog dela - saopštili su iz OJT.

12.9. - Delo prekvalifikovano u pokušaj ubistva, slučaj prebačen u Više tužilaštvo

Dan kasnije krivično delo je iz nanošenja teških telesnih povreda prekvalifikovano u krivično delo ubistvo u pokušaju i slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo koje je naložilo pokretanje istrage protiv Kontića.

12.9. - Raspisana poternica za Kontićem

Istog dana MUP je raspisao potragu za Ivanom Kontićem "zbog sumnje da je pretukao mladića i naneo mu teške telesne povrede". Policija je medijima dostavila Kontićevu sliku i brojeve telefona na koje se građani mogu javiti ukoliko su ga videli ili imaju neka saznanja o njemu.

15.9. - Smenjen načelnik PU Novi Sad

Načelniku Policijske uprave Novi Sad Miloradu Šušnjiću praktično u tajnosti uručeno je rešenje o smeni. Ovo rešenje je, kako "Blic" saznaje, bilo datirano na 1. septembar ove godine, ali mu je uručeno 15.9 jer je bio na godišnjem odmoru. Za sada nije jasan razlog Šušnjićeve smene, niti da li ima veze sa slučajem brutalnog prebijanja mladića.

15.9. - Proširena istraga

Istog dana je, kako je saopštilo VIše javno tužilaštvo, istraga u slučaju prebijanja mladića proširena i protiv oumnjičenih O.L. i L.B. zbog sumnje da su izvršili, jedan zbog učestvovanja u tuči, a drugi zbog pomaganja Kontiću nakon krivičnog dela.

15.9. - Stefanović: Biće pronađen gde god da je

Ministar policije Nebojša Stefanović oglasio se o ovom slučaju. On je rekao da će Kontić "biti pronađen i uhapšen gde god da se skriva".

- Naći će se pred licem pravde bilo da se nalazi u Crnoj Gori ili nekoj drugoj državi. Intenzivno se radi i s policijama susednih država. Kontić nema gde da se sakrije - rekao je Stefanović

16.9. - Jasnog odgovora nema

Nakon što su mediji počeli da ističu da je u slučaju Ivana Kontića očigledno napravljen propust jer bi u suprotnom sasvim sigurno bio uhapšen 8.9. kada je ušetao u prostorije OJT u Novom Sadu, tužilaštva i policija počeli su da "ratuju" saopštenjima.

Međutim i nakon što su se oglasile sve tri strane u ovom slučaju, ostalo je nejasno kada je tačno raspisana potraga za Kontićem i da li je neko u tom koraku napravi propust ili se on dogodio kasnije u jednom od tužilaštava.

Potraga za Ivanom Kontićem još traje.

Piše:
Srbija Danas/Blic
21.09.2020. 22:34