clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SUKOBI CRNOGORSKIH KLANOVA: Za šest meseci PET KRVAVIH OBRAČUNA i četiri ubistva

01.08.2020. 22:44
Piše:
Srbija Danas/Blic
Surovi rat klanova ušao u najbrutalniju fazu

Za šest meseci pet brutalnih, krvavih obračuna, u kojima su likvidirane četiri osobe, a jedna je ranjena, potresle su stanovnike širom sveta s obzirom da su se egzekucije i napadi dešavali i u Grčkoj, ali i u Kijevu.

HAPŠENJE U NOVOM PAZARU: Posle filmske potere policija u mercedesu pronašla VELIKU KOLIČINU KOKAINA (VIDEO)

HAPŠENJE U NOVOM PAZARU: Posle filmske potere policija u mercedesu pronašla VELIKU KOLIČINU KOKAINA (VIDEO)

NA PRUGAMA SE GUBE ŽIVOTI! Rampe u Nišu PODIGNUTE dok vozovi prolaze, ne blede sećanja na TEŠKE NESREĆE (VIDEO)

NA PRUGAMA SE GUBE ŽIVOTI! Rampe u Nišu PODIGNUTE dok vozovi prolaze, ne blede sećanja na TEŠKE NESREĆE (VIDEO)

Automobil potpuno izgoreo na auto-putu: Požar kod Novog Sada uništio i naplatnu stanicu

Automobil potpuno izgoreo na auto-putu: Požar kod Novog Sada uništio i naplatnu stanicu

Od kraja januara pa sve do danas, hici su ispaljeni na sam vrh škaljarskog i kavačkog klana - Igora Dedovića, Stevana Stamatovića, Radoja Zvicera, a pre nekoliko dana i na Alana Kožara i Damira Hodžića.

Rafali u restoranu

Ova godina počela je jezivom likvidacijom u restoranu u Atini i najavila je jednako teške i buralne sukobe širom Evrope. U nedelju, 19. januara, oko 18:30 sati po podne u restoranu "Voskopula" u Atini četvorica muškaraca zapucala su na Igora Dedovića i Stevana Stamatovića.

Četvorica napadača, maskirana kapuljačama i šalovima, ušli su u lokal i prišli stolu za kojim su sedela dvojica Crnogoraca sa ženama i decom. Naočigled gostiju i porodice, otvorili su vatru i izrešetali Dedovića i Stamatovića sa 24 hitaca pred decom ubijenih, devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom.

I Dedović i Stamatović podlegli su povredama, jedan na licu mesta, a drugi u bolnici. Uz to, metak je pogodio ženu Stamatovića u butinu, nakon čega je ona hospitalizovana.

Inače verovalo se da su plaćenike do Dedovića i Stamatovića dovele upravo njihove supruge koje su po svemu sudeći bile praćene do Atine.

SAMO DA GA PITAM ZAŠTO MI JE UBIO SINA: Otac mladića koji je pre 16 godina likvidiran na benzinskoj pumpi je očajan

SAMO DA GA PITAM ZAŠTO MI JE UBIO SINA: Otac mladića koji je pre 16 godina likvidiran na benzinskoj pumpi je očajan

SRPSKA POLICIJA U SARADNJI SA FBI UHAPSILA 11 OSOBA: Grupa osumnjičena za prevaru tešku 70 miliona dolara

SRPSKA POLICIJA U SARADNJI SA FBI UHAPSILA 11 OSOBA: Grupa osumnjičena za prevaru tešku 70 miliona dolara

TEŽAK SUDAR KOD ORLOVAČE! Tri vozila HAVARISANA u udesu, jedno ZAVRŠILO NA KROVU, Hitna pomoć zbrinjava povređene

TEŽAK SUDAR KOD ORLOVAČE! Tri vozila HAVARISANA u udesu, jedno ZAVRŠILO NA KROVU, Hitna pomoć zbrinjava povređene

Inače, ubijeni Dedović zajedno za braćom Jovicom i Igorom Vukotić, važio je za vođu škaljarskog klana iz Kotora, a prema nezvaničnim informacijama, bili su i u kumovskim vezama, kako ga je Vukotić i oslovio u čitulji koju je dao u dnevnim novinama.

- Teško je bilo znam, kume, odoleti A. zagrljaju, iako si znao da je rizično. Brinuo si za sve, a nisi mislio na sebe, kume. Ova živa polovina mene ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono zašto bi ti živeo da si na mom mestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo - napisano je u čitulji koju je navodno poslao Jovan Vukotić.

U danima koji su usledili grčki istražitelji su pokušali da dođu do informacija koje bi rasvetlile ovo ubistvo, tamošnji mediji su izveštavali da je Grčka postala "igralište za balkanske kriminalce", aludirajući na sve češće zaplene droge u grčkim lukama koja je stizala iz Latinske Amerike pa preko Soluna dalje putovala u Evropu.

Upravo posao sa drogom najverovatnije je Stamatovića i Dedovića naveo da gnezdo sviju baš u okolini Atine i odatle upravljaju poslovima, ćemu u prilog govori i ranija zaplena više od 300 kilograma kokaina sa kojom se povezivao Jovan Vukotić.

Pucnjava u elitnom delu Kijeva

Prolazili su meseci, usledio je kolaps zbog epidemije korona virusa i taman kad smo pomislili da su se crnogorski klanovi i definitivno primirili, rafali su odjeknuli u Kijevu i iz Ukrajine je stigla vest da je pokušano ubistvo Radoja Zvicera, Crnogorca o kom godinama niko ništa nije znao, a koji se smatra vođom kavačkog klana.

Ispostavilo se da pripadnici suparničkog klana i te kako prate kretanje svojih neprijatelja. Na Radoja Zvicera zapucali su dok je džogirao u elitnom kompleksu u Kijevu, sa kapuljačom na glavi, sakriven iza hirurške maske. Sigurne smrti ga je navodno spasila supruga Tamara, koja je zapucala na napadače i tako ih oterala.

Zbog napada na Zvicera ekspresno, već sutradan, u Odesi su uhapšeni crnogorski državljani Stefan Đukić i Emil Tuzović kao i srpski državljani Milan Branković i Petar Jovanović zvani Pit Bul dok su pokušavali da pobegnu u Moldaviju.

Oni su stigli u Ukrajinu početkom maja, unapred kupili vozila, automatsko oružje i organizovali nadzor nad budućom žrtvom i njenom porodicom. Čak su se povezali i sa lokalnim policajcem koji je takođe priveden zbog sumnje da im je pomagao u realizaciji zločina.

Prema evidenciji policije, Đukić i Tuzović su bliski barskoj grupi koju predvodi Alan Kožar, a kao organizator likvidacije kasnije se u pojedinim krugovima spominjao i Damir Hodžić, Užičanin koji je godinama unazad odrađivao prljave poslove za klanove.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicer / Izvor: Foto: MUP

Saznalo se u međuvremenu i da je Tamara Zvicer 1. novembra 2018. u Poltavi, sa rođacima Goranom i Majom Zvicer, otvorila firmu koja restorane snabdeva hranom, a osnivački kapital im je bio oko 34 evra.

Navodno je Zvicer, živeći u luksuznom kompleksu gde stanuju mahom gruzijski mafijaši i preprodavci automobila, nameravao da uz pomoć falsifikovanih bosanskih papira zatraži ukrajinske tako što će se u potpunosti prilagoditi životu i Kijevu i pronaći sigurnu luku od rata crnogorskih klanova koji besni godinama.

Ispostavilo se da sigurna luka, makad kada su ovi kriminalci u pitanju, zapravo i ne postoji.

Ubistvo na Krfu

Tek nakon što je u medijima počela da se spušta prašina nakon pucanjve u Kijevu, potpuno iznenada iz Grčke je stigla vest da su Baranin Alan Kožar (43) i Užičanin Damir Hadžić (46) ubijeni ispred luksuzne vile na Krfu.

Napadači su uspeli da lociraju Kožara i Hadžića, koji su nekoliko meseci boravili u luksuznoj vili u Halikounasu, misleći da su uspeli da sakriju tragove i verovatno su ih danima pratili kako bi naučili njihove navike i dinamiku svakodnevnice.

Kožar i Hadžić su se iznajmljenim vozilom vraćali sa plaže i parkirali ispred vile u kojoj su iznajmili stan na spratu u kojem su živeli već par meseci. U trenutku kada su pokušavali da automobilom uđu u garažu, pojavila su se dva neidentifikovana napadača i njihovom pravcu ispalili su iz dva različita oružja oko 50 projektila, od kojih je njih 29 završilo uglavnom u glavi i gornjem delu tela žrtava.

Kožar je imao falsifikovana dokumenta i putovao sa pasošem Slovenije pod imenom Robert Bitenc, dok je Hadžić koristio slovenački pasoš na ime Martina Pospišeka. Kako su izvestili grčki mediji, Kožar i Hadžić su u automobilu nosili oružje, a u stanu je pronađena municija.

Grčka policija saslušala je više osoba u okviru istrage likvidacije Igora Dedovića, Stevana Stamatovića, Alana Kožara i Damira Hadžića i danas su zbog sumnje da su povezani sa likvidacijama uhapsili tri osobe koje su kod sebe imale lažne hrvatske pasoše.

Pošto se o Užičaninu i Baraninu govorkalo nakon pokušaja ubistva Zvicera, nije isključeno da je ova likvidacije odgovor na pucanjvu u Kijevu, mada istražitelji ne odbacuju mogućnost da je po sredi sukob oko transporta narkotika, što je ovim klanovima i "primarna delatnost".

Neizvesna je sudbina obezglavljenih klanova, budući da su pored ubistava pretrpeli i velike finansijske gubitke sa rekordnim zaplenama droga proteklih godinu dana, te da su Jovan Vukotić, vođa škaljaraca, i Slobodan Kašćelan, vođa kavčana, proveli više meseci iza rešteka zbog postupaka koji se protiv njih vode u Crnoj Gori.

Jovan Vukotić pušten na slobodu

Dok su po Evropi "padale glave", Vukotić je iz ćelije crnogorskog Spuža vodio pravnu bitku sa nadležnim organima Crne Gore u kojoj je, po svemu sudeći i pobedio, pošto je juče išetao iz zatvora a danas i zvanično postao slobodan čovek.

Naime, Vukotić neće odgovarati za pokušaj ubistva dvojice pripadnika kavačkog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara, niti za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe tog klana, Radoja Zvicera pošto je tako odlučilo Više državno tužilaštvo.

To su saopštili Vukotićevi pravni zastupnici i dodali da je Tužilaštvo u oba predmeta donelo naredbu o obustavljanju istrage.

Vukotić je u Spužu bio od 8. februara, kada je Crnoj Gori izručen iz Srbije u kojoj je robijao zbog falsifikovanih isprava nakon hapšenja u Turskoj 2018. godine. Iza rešetaka je dočekao niz tragičnih vesti - da su mu ubijeni kum i prijatelj, da je u Dobroti ispred kuće u kojoj je živeo likvidiran otac Veselin Vukotić, a sada i da su ubijeni njegovi saradnici Kožar i Hadžić...

DRAMA NA AUTO-PUTU KOD NIŠA: Zapalilo se vozilo, ekipe na terenu

DRAMA NA AUTO-PUTU KOD NIŠA: Zapalilo se vozilo, ekipe na terenu

DETALJI TRAGEDIJE U SJENICI: Mladići hteli da probaju motor pre kupovine, ali je vožnja KRENULA PO ZLU

DETALJI TRAGEDIJE U SJENICI: Mladići hteli da probaju motor pre kupovine, ali je vožnja KRENULA PO ZLU

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
01.08.2020. 22:44