fbpx
Skip to main content
Minja

"LEŽIM SAV U RANAMA I NE MOGU DA VERUJEM" Reči Minjinog donora teraju suze na oči

Foto: YoutubePrintscreen/Večernje Novosti/Insrtagram/nemanja.drzaic00
Stravičan požar na Dorćolu izbio je 27. oktobra

Učenica Osme beogradske gimnazije Minja D. (15), koju su hrabri momci s obližnjeg gradilišta 27. oktobra spasli iz zapaljenog stana na Dorćolu, preminula je juče, gotovo mesec dana posle nesreće.

TUGA DO NEBA! Poruka koju na vratima drži baka mališana (4) koji pogunuo u Zemunu juče će vas rasplakati

TUGA DO NEBA! Poruka koju na vratima drži baka mališana (4) koji pogunuo u Zemunu juče će vas rasplakati

DETE (2) SE GOLO I BOSO IGRALO NOŽEM: Horor slučaj iz Bogatića, podneta krivična prijava protiv majke

DETE (2) SE GOLO I BOSO IGRALO NOŽEM: Horor slučaj iz Bogatića, podneta krivična prijava protiv majke

DETALJI JEZIVE NESREĆE NA VOŽDOVCU: Muškarac (44) pronađen mrtav u stanu, telo pronašla njegova majka?

DETALJI JEZIVE NESREĆE NA VOŽDOVCU: Muškarac (44) pronađen mrtav u stanu, telo pronašla njegova majka?

Nakon poslednje od tri transplatacije kože šestorice dobrovoljnih donora, Minjino stanje se pre nekoliko dana pogoršalo i lekari sa Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju hitno su je prebacili u Tiršovu. Međutim, ona je podlegla povredama usled oslabljenog imuniteta jer joj je izgorela velika površina tela.

- Lekari su bukvalno učinili sve da se Minjino stanje popravi, ali ona je toliko bila slaba da nije izdržala - ispričala je jedna od medicinskih sestara iz Tiršove.

Minjina majka je znala da su operacije transplatacije teške i visoko rizične, ali je verovala da će njena ćerka sve pobediti. Uprkos hrabrenju Minjinih prijatelja, oca, rođene sestre i brojnih drugara, nesrećna žena koja je izgubila ćerku jedinicu neutešna je i sve vreme je na lekovima.

Na Vajberu postoje dve grupe koje su osnovali Minjini prijatelji, a u kojima je upućivani apeli za pomoć Minji i njenoj porodici. Kada je stigla strašna vest, usledili su pozivi da se devojčici oda počast.

- Ajde da svako od nas ode u crkvu da zapali sveću za Minju. Koga briga za koronu i mere, idemo svi na njenu sahranu. Bićemo oko groblja ako nam ne daju da uđemo unutra jer nas je previše. Moramo da je ispratimo - napisali su prijatelji.

Takođe, Minjini drugari planiraju da urade mural njoj u čast na Dorćolu i, ako im bude dozvoljeno, na Osmoj gimnaziji.

Pavle Gavura, jedan od petorice hrabrih majstora koji su Minju izvukli iz požara preko terase, skoro da nije mogao da progovori od šoka.

Donor: Kao da mi je umro najrođeniji

Ognjen Todorović (38), jedan od dvojice donora kože, beogradskim medijima je rekao da je jedan deo njega otišao s njom.

- Nije izdržala. A ja ležim ovde sav u ranama i ne mogu da verujem šta se dogodilo, deo nas, mene i Nenada Stankovića (18), koji je takođe donirao kožu, otišli su zajedno sa njom. Kao da mi je umrlo moje najrođenije. Eto, kao da mi je rođena sestra - rekao je Todorović.

- Nisam verovao da je istina to što čujem jer je prestrašno što hrabra Minja nije izdržala. Nadali smo se da će se oporaviti i da će sve biti u redu, a onda me je juče njena majka rastužila kad mi je rekla da se Minjino stanja pogoršalo - rekao je Gavura.

Podsetimo, stravičan požar na Dorćolu izbio je 27. oktobra, kada je tinejdžerka bila sama u stanu na desetom spratu zgrade, koji je iznajmljivala sa mamom, tetkom i dedom, dok je njena majka bila u obližnjoj prodavnici. Vatra se, kako je pokazala prva istraga, proširila sa slavske sveće i ubrzo zahvatila ceo stan. Tinejdžerka je bila u kupatilu dok se vatra širila, a kada je osetila dim i izašla, nije imala kud od vatrene stihije, pa je izjurila na terasu. Na sav glas je zvala pomoć, a dok su vatrogasci i policija stizali na teren, petorica radnika s obližnjeg gradilišta čuli su njene vapaje i pojurili da joj pomognu. Oni su prvo probali da razbiju vrata stana i tako probaju da dođu do nje, međutim, kada to nisu uspeli, sišli su na terasu stana ispod, vezali se kanapom i posle 15 minuta jezive drame tinejdžerka je uspela da s terase skoči u naručje Pavlu Gavuri.

Od prvog dana pokrenute su akcije prikupljanja krvi i potrage za odgovarajućim donorima kože, a posle nekoliko dana otvoren je i namenski žiro-račun za novčanu pomoć njoj i njenoj porodici, kojim su nameravali da srede izgoreli stan.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd