fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja

MUTNE RADNJE Isplivali novi detalji o BMW-u Veljinog saradnika, saslušani inspektori Uprave kriminalističke policije

Foto: Profimedia
Inspektori UKP-a koji su svedočili u postupku izjavili su da je naredba stigla "odozgo", ne precizirajući na koga misle

Naređenje da se Marku Miljkoviću, bliskom saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirano vozilo koje mu je privremeno oduzeto 15. aprila prošle godine tokom rutinske kontrole stiglo je "odozgo", kazali su inspektori Uprave kriminalističke policije (UKP) koji su saslušavani u istrazi protiv Gorana Papića, nekadašnjeg zamenika načelnika SBPOK-a koji se tereti da je naredio vraćanje spornog automobila. Svih pet inspektora UKP-a koji su saslušavani kao svedoci, prema saznanjima "Politike" negiralo je i da poznaje osumnjičenog Papića.

BILI U EMOTIVNOJ VEZI? Povodom prijave protiv profesora sa FDU za seksualno uznemiravanje - oglasila se Biljana Srbljanović

BILI U EMOTIVNOJ VEZI? Povodom prijave protiv profesora sa FDU za seksualno uznemiravanje - oglasila se Biljana Srbljanović

ZBOG KRAĐE KOKAINA: Ivan Đorđević Žuća izrešetan pred kamerama, njegov čovek počeo krvavi rat? (VIDEO)

ZBOG KRAĐE KOKAINA: Ivan Đorđević Žuća izrešetan pred kamerama, njegov čovek počeo krvavi rat? (VIDEO)

HAOS U PROKUPLJU, PRŠTALO NA SVE STRANE: Napala radnicu u prodavnici, vukla je za kosu, pa krenula na policajce nožem 

HAOS U PROKUPLJU, PRŠTALO NA SVE STRANE: Napala radnicu u prodavnici, vukla je za kosu, pa krenula na policajce nožem 

Bojan Popović, jedan od svedoka, koji je 15. aprila 2020. godine sa još dvojicom kolega bio vođa smene u UKP za grad Beograd, posvedočio je da su inspektori "čim su doveli Miljkovića u prostorije, shvatili o kome je reč".

– Proverama kroz sistem utvrdili smo da je u pitanju osoba protiv koje je podneto više krivičnih prijava zbog ubistva i nasilničkog ponašanja. Shvatili smo da se reč o nekome ko je bio prijavljen zajedno sa Belivukom zbog ubistva na šinama. Obavestio sam Zorana Kovačevića, svog pretpostavljenog i načelnika Drugog odeljenja UKP-a da smo izvršili pregled vozila, da u njemu ništa nismo pronašli, da treba da obavimo razgovor sa Miljkovićem i da o svemu sastavimo službenu belešku – ispričao je tokom svedočenja Popović i naglasio da policija mora da oduzme ovakvo vozilo, veštači ga i proveri na druge načine.

Posle izvesnog vremena Popovića je, kako je izjavio ovaj svedok, pozvao Kovačević i rekao mu da vozilo mora da se vrati i da je takvo naređenje stiglo odozgo.

– Kovačević nije pominjao od koga. Realno, nije moje ni da pitam jer mi je on bio načelnik. Uostalom, sve ide po hijerarhiji – posvedočio je Popović.

Nešto određeniji tokom svedočenja bio je Zoran Kovačević, načelnik Drugog odeljenja UKP-a, koji je kazao da ga je telefonom pozvao Milenko Munižaba, tadašnji načelnik UKP-a za grad Beograd i obavestio ga da je iz MUP-a rečeno da se vozilo vrati.

– Munižaba nije imenovao ko mu je to naredio, a meni je bilo neumesno da ga pitam. S obzirom na to da mi je Munižaba saopštio navedeno naređenje, vozilo je i bilo vraćeno – ispričao je pored ostalog tokom svedočenja Kovačević.

U svojstvu svedoka saslušan je i Munižaba koji je izneo zvaničan stav vrha MUP-a da se pojača kontrola blindiranog vozila i osoba u njemu, da se izvrše provere ali da se ne oduzima ukoliko nema preterane potrebe, odnosno ako nije ukradeno ili ako u njemu nisu pronađeni droga i oružje.

U vezi sa vraćanjem vozila Miljkoviću, Munižaba je rekao da se seća da ga je Interventna jedinica preko zamenika komandanta ili pomoćnika obavestila da je patrola te jedinice zaustavila blindirani "be-em-ve".

– Čim su mi pomenuli ime Marko Miljković meni je to probudilo pažnju jer sam mu kao načelnik Trećeg odeljenja pisao krivičnu prijavu za ubistvo na šinama u Beogradu i zbog toga sam naredio njegovo dovođenje, kao i dopremu vozila u UKP za grad Beograd – kazao je Munižaba.

Kada je nekadašnjem načelniku UKP za grad Beograd predočena izjava Kovačevića u kojoj je on naveo da mu je Munižaba naredio da se automobil vrati i da je takvo naređenje iz MUP-a, on je izjavio:

– Reč naređenje nisam upotrebio, već "stav odozgo" da se blindirani BMW vrati i kazao sam da mi je to Papić preneo. Meni Papić nije mogao da naredi, ali je, ponavljam, upotrebio "stav odozgo", pa sam rukovodeći se time da je on blizak sa ministrom policije u to vreme, zaključio da vozilo treba vratiti.

Papićev branilac Branislav Tapušković rekao je da činjenice koje su prikupljene do sada u istrazi ne potkrepljuju "osnovanu sumnju" da je njegov branjenik počinio delo koje mu se stavlja na teret.

– Sve ovo sam naveo i u žalbi koju sam podneo na rešenje kojim se Papiću produžava pritvor. Činjenice koje su do sada prikupljene u istrazi pre ukazuje da se ta osnovana sumnja može odnositi na nekog drugog, a ne na Papića. Odbrana ne može da se otme utisku da je predlog tužilaštva da se u istrazi izvedu novi dokazi, pre usmeren ka tome da se zaštiti vrh, odnosno najviši službenici MUP-a i policije – zaključio je u žalbi Tapušković.

BONUS VIDEO - 10 najtežih zločina Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd