Utorak 19. mar 2024.
Radoje Zvicer

NA PLOČICAMA KOKAINA UGRAVIRAN LIK GAVRILA PRINCIPA: Kavčanima zaplenjena TONA DROGE, policija sumnja na "gospodina Belivuka"

Foto: Profimedia/Shutterstock/detective-info.com.ua
Državljanin Srbije uhapšen je na Atlantiku, u blizini Azorskih ostrva, sa tonom kokaina na jedrilici, kojom su učestvovali u regati! Osim Srbinu, lisice su stavljene i Hrvatu i Belgijancu.

Kako prenosi portal Opinion de Malaga, sumnja se da je britanski narko-kartel angažovao trojicu iskusnih skipera da prevezu drogu jedrilicom, vrednom čak milion evra, a kokain je bio sakriven u unutrašnjosti broda u posebno napravljenim bunkerima.

SRAMNI GRAFITI NA ZGRADI U KOJOJ JE BELIVUK BIO PRIJAVLJEN! Otkriveno njihovo značenje - sve izrežirano (FOTO)

SRAMNI GRAFITI NA ZGRADI U KOJOJ JE BELIVUK BIO PRIJAVLJEN! Otkriveno njihovo značenje - sve izrežirano (FOTO)

DUNJIĆEV UBICA SE KRIJE NA MALTI? Novi detalji likvidacije vođe zvezdinih navijača - suđenje traje ŠEST GODINA

DUNJIĆEV UBICA SE KRIJE NA MALTI? Novi detalji likvidacije vođe zvezdinih navijača - suđenje traje ŠEST GODINA

ŠTA BI ZA RAT MEĐU KLANOVIMA ZNAČIO POVRATAK BOJOVIĆA? Svi strepe od njegovog izlaska iz zatvora - a to bi moglo uskoro da se desi

ŠTA BI ZA RAT MEĐU KLANOVIMA ZNAČIO POVRATAK BOJOVIĆA? Svi strepe od njegovog izlaska iz zatvora - a to bi moglo uskoro da se desi

Hrvat i Belgijanac

- Droga je zaplenjena kod Azorskih ostrva, a utvrđeno je da je grupa angažovala državljane Srbije, Hrvatske i Belgije koji su bili vešti u prelaženju okeana i koji su to već više puta radili. Reč je o ljudima koje je policija ranije istraživala i držala na oku - navode mediji.

Policajci su čamcima presreli jedrilicu, koja je odvučena do Gran Kanarije. - Agenti su više od dva sata pretraživali jedrilicu kako bi našli gde je sakriven kokain, a uhapšeni su bili izuzetno mirni, jer su bili uvereni da istražitelji ne mogu da pronađu pakete sa drogom - kaže izvor: - Kokain je bio spakovan u pakete od po kilogram, a prostor u kome su ga držali je izuzetno skrovit.

Srbi švercovali i 2019. godine

Na Azorskim ostrvima je i pre dve godine zaplenjeno 800 kilograma kokaina, a zbog šverca se u Srbiji vodi postupak protiv organizatora ove grupe Vladislava Funštajna iz Erdevika, kao i oca i sina, Mirka i Dragana Đankovića iz Šida, koji su bili logistička podrška. Droga je takođe bila na jedrilici, a navodno su je nabavili od meksičkih kartela. Kokain je navodno pripadao kavačkom klanu, a na pojedinim paketima bio je lik Gavrila Principa, pa istražitelji sumnjaju da su ti paketi bili namenjeni grupi koju je predvodio uhapšeni Veljko Belivuk.

Procenjena vrednost zaplenjenog kokaina je u Španiji 40 miliona evra, dok bi u Velikoj Britaniji, za čije tržište je navodno spreman, dostigao vrednost od preko 100 miliona evra.

Nov način šverca

- Šverceri su planirali da drogu prodaju "na kilo". Zanimljivo je da su imali potpuno nov i kreativan modus operandi - iznajmljivali su plovila koja su i ranije učestvovala u regatama, prijavljivali ih za regate i tako se "švercovali" sa takmičarima i običnim građanstvom. Istraga je pokazala da je ova jedrilica bila prijavljena za poznatu turu još u januara, te da su krenuli iz Lanzarotea, a završili na Martiniku i Malim Antilima, te da im je to sve vreme bio alibi za prelazak Atlantika u kružnoj ruti - piše Opinion de Malaga i dodaje da je kokain trebalo da stigne u špansku luku u Kosta del Solu.

Oznake na paketima - Kapo, avion i "ferari"

Paketi kokaina koje su agenti španske policije izvukli iz unutrašnjosti skupocene jedrilice imali su više različitih oznaka, a bili su upakovani i u celofane različitih boja.

- Na nekima od njih pisalo je "kapo", a na drugima su bile slike aviona i "ferarija" - prenose španski mediji.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd