fbpx
Skip to main content
Srpski kriminalci

TOCILO, ZVER, PACOV - IMENA KOJA IZAZIVAJU JEZU: A evo kako su srpski kriminalci dobili BIZARNE nadimke

Foto: Profimedia/ilustracija
Mnogi kriminalci prepoznatljivi su po svom nadimku, on im znači sve, često i više od pravog identiteta, njime obeležavaju svoje postojanje, svoja (ne)dela.

Kada bi neko sada rekao ili napisao Mladen Novaković, retki su oni u policiji koji bi znali o kome je reč. Ali na pomen nadimka Tocilo, svi bi znali ko je i odmah povezali sa njegovim likom i poslednjim hapšenjem zbog sumnje da je krijumčario 77 kilograma heroina. Iako su istražitelji verovali da je nadimak dobio kao dete, istina je drugačija, nasledio ga je od oca - priča sagovornik "Blica" blizak bezbednosnim službama. Mladen Novaković Tocilo nije jedini koji je od oca nasledio nadimak. I Mlađan Mićić, zvani Pacov, iz Smoljinca kod Požarevca, hapšen u akciji "Sablja" kao saradnik zemunskog klana, takođe je od oca i dede nasledio nadimak.

OTKRIVENI MOTIVI MASAKRA U ČAČKU! Izbo TRUDNU ženu i ISKASAPIO rođenog sina, nesrećna žena 20 PUTA muža prijavljivala policiji?

OTKRIVENI MOTIVI MASAKRA U ČAČKU! Izbo TRUDNU ženu i ISKASAPIO rođenog sina, nesrećna žena 20 PUTA muža prijavljivala policiji?

"ČEKAMO TE, VERUJEMO DA SI ŽIV" Samo sat vremena pre tragične vesti oglasila se sestra nesrećnog mladića (18) sa Banjice (FOTO)

"ČEKAMO TE, VERUJEMO DA SI ŽIV" Samo sat vremena pre tragične vesti oglasila se sestra nesrećnog mladića (18) sa Banjice (FOTO)

POLICIJA UHAPSILA DILERE: Uhapšeni dilovali drogu u Aranđelovcu

POLICIJA UHAPSILA DILERE: Uhapšeni dilovali drogu u Aranđelovcu

- Malo je onih kriminalaca koji nasleđuju nadimak. Većina pokušava da sebi nametne ime po kome će biti prepoznatljiva u društvu. Pokušavaju da istaknu neku svoju osobinu, po kojoj odudaruju od okoline. Ali neretko društvo nametne nadimak, koji u osnovi može da ima zanimanje, sposobnost, fizičku karakteristiku, mestu odakle neko dolazi, ili čak kojoj kriminalnog grupi pripada, pa čak i omiljenu hranu - kaže sagovornik. 

Bizaran nadimak ima i nedavno osuđeni šef novosadskog narko-klana Mića Nikolić, koga zovu Sarma. Međutim, nije poznato da li ga je dobio po omiljenom specijalitetu, "umotanim" poslovima ili možda čak po liku iz "Specijalnog vaspitanja" koga glumi Ratko Tankosić.

Beogradski provalnik sposoban da se sa spoljašnje strane zgrade popne čak na peti sprat dobio je nadimak Pauk, a kradljivac automobila koji je isključivo startovao određenu marku vozila, Opel.

- Kad do istražitelja dođe informacija koja sadrži samo nadimak počinioca, onda to može da bude važan trag, na osnovu kog se dalje ispituje ko ga i zbog čega u kriminalnom svetu nosi, gde je bio u vreme kada je počinjeno krivično dele i slično. Tako nadimak može da dovede policiju do rešenja krivičnog dela - kaže sagovornik.

Tocilo

Mladen Novaković - Tocilo (uhapšen zbog sumnje da je švercovao 77 kg heroina) - iako su istražitelji dugo sumnjali da je sam zaradio ovaj neobičan nadimak, zapravo ga je nasledio od oca, koga su takođe tako zvali.

Goran Vuković - Majmun (ubijen u decembru 1994. godine, šef voždovačkog klana) - nadimak je dobio zbog sposobnosti da se sa spoljne strane popne na drugi sprat zgrade.

Vladimir Milisavljević
Vladimir Milisavljević
Foto: Profimedia

Vladimir Milisavljević - Vlada Budala (član zemunskog klana, trenutno na robiji u Španiji) - nadimak je dobio po tome što je jedini u klanu navodno studirao, pa su ga ostali ismevali da je budala.

Saša Cvetanović - Pitbul ili Gladijator (nepravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića) - zbog fizičkih osobina nazvan Pitbul, ali on sam je na saslušanju tražio da ga zovu Gladijator.

Zvezdan Jovanović
Foto: Profimedia

Zvezdan Jovanović - Zmija (osuđen na maksimalnu kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića) - nadimak Zmija stekao je kao snajperista u Jedinici za specijalne operacije, kao neko ko napada tiho, precizno, iznenada i smrtonosno.

Rodoljub Radulović - Miša Banana (u bekstvu, nepravosnažno osuđen za trgovinu kokainom) - nadimak je dobio jer se bavio uvozom banana iz Latinske Amerike.

Radoslav Cvijović - Cvika ili Vatrogasac (sudi mu se za trgovinu drogom) - blisko okruženje ga zove Vatrogasac jer je studirao Višu vatrogasnu školu.

Sretko Kalinić
Foto: Profimedia

Sretko Kalinić - Beli ili Zver (osuđen za učešće u atentatu na premijera Zorana Đinđića i zbog zločina “zemunaca”) - bio je Beli, ali je zbog surovih ubistava rivala, koje je, između ostalog, i mleo u mašini za meso, postao Zver.

Slobodan Šaranović Doktor (ubijen u Budvi u martu 2017. godine) - pre nego što je ušao u svet kriminala, bio je student medicine.

Luka Bojović
Foto: Profimedia

Luka Bojović Pekar (robija u Španiji zbog organizovanog kriminala) - policiji je prvo bilo poznato samo da drži pekare po Beogradu.

Dejan Milenković Bagzi (svedok saradnik u procesu protiv “zemunaca”) - nadimak je dobio po Bendžaminu Sigelu Bagziju, jednom od najvećih američkih gangstera iz vremena prohibicije.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd