clear sky
24°C
16.04.2024.
Beograd
eur
117.1262
usd
109.9364
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Najbolji provod na Balkanu" ili mesta za izbegavanje: ZBOG ČEGA GORE BEOGRADSKI SPLAVOVI?

05.02.2020. 10:04
Piše:
Srbija Danas/N.A.
a
a / Izvor: Foto: Profimedia/ilustracija SD
Na prestoničkim splavovima u prošlosti dešavali su se oružani incidenti, ranjavanja, ali i ubistva. 

Navodni motivi tih obračuna bili su različiti - prevlast nad narko-tržištem, svađe posle konzumiranja velikih količina alkohola i droga, ponekad i samo pogled koji se nekome ne sviđa pa potegne nož ili pištolj.

Bezbednosni problem na splavovima, koji se često reklamiraju i kao najbolja mesta za provod na Balkanu, neretko je bilo i obezbeđenje čiji zadatak bi trebalo da bude sprečavanje sukoba.

Dešavalo se da splavove obezbeđuju hiligani, osobe koje su povezane sa kriminalnim ili navijačkim grupama. Nekima je posao obezbeđenja bio maska za distribuciju droge i drugi kriminal. Nekada nisu reagovali jer su bili u bliskim odnosima sa jednom od dve zaraćene strane na splavu. Dolazilo je i do prekomerne upotrebe sile, pa su tako neke njihove brutalne intervencije imale smrtni ishod.

EVO ŠTA IM JE DOŠLO GLAVE! Najveći kriminalci Balkana UVEK PRAVE ISTU GREŠKU, imaju jednu SLABU TAČKU

EVO ŠTA IM JE DOŠLO GLAVE! Najveći kriminalci Balkana UVEK PRAVE ISTU GREŠKU, imaju jednu SLABU TAČKU

NAPAD MIGRANATA I POKUŠAJ PLJAČKE: Policija brzom intervencijom rasvetljava sinoćne slučajeve napada!

NAPAD MIGRANATA I POKUŠAJ PLJAČKE: Policija brzom intervencijom rasvetljava sinoćne slučajeve napada!

OGLASILA se pevačica nakon što su joj upucali sina na Vračaru! (VIDEO)

OGLASILA se pevačica nakon što su joj upucali sina na Vračaru! (VIDEO)

Istrage su ometale činjenice da je teško utvrditi identitet napadača. I to zbog stanja u kome su svedoci - neretko drogirani ili pijani, ali i zbog toga jer je bilo teško naći nekoga ko će da prstom uperi i kaže "taj i taj je izvadio nož ili pištolj". Posao istražnim organima otežavalo je i to što se dešavalo da obezbeđenje splavova obriše snimke incidenta.

Iako dosad nije bilo precizne evidencije plutajućih objekata, pretpostavlja se da ih na vodama Beograda ima oko 4.000. Još jedan problem ovih "diskoteka na vodi" je i veliki broj misterioznih požara.

Ko i zbog čega pali beogradske splavove?

Da li su u pitanju neispravne instalacije, borba za lokaciju, osiguranje, osveta ili nešto sasvim drugo, pitanja su na koja najčešće ne dobijamo odgovor. Policija za sada nije rasvetlila nijedan od slučaja zapaljenih splavova, ili su zvanično u javnost izašli sa saopštenjem šta se krije iza ovog pitanja!

Poslednji slučaj kada je u potpunosti izgoreo splav "Cunami" na Savskom keju, u novobeogradskom Bloku 44, ponovo je pokrenuo pitanje o načinu regulacije postavljanja i poslovanja splavova na prestoničkim rekama. Gradski čelnici su početkom prošle godine najavili da će ugostiteljski objekti na Savi i Dunavu biti popisani do kraja februara 2019, te da će Gradu plaćati određenu nadoknadu, poput kafića i restorana koji nisu na vodi, ali dugotrajni proces još nije okončan.

Uzrok požara koji je ugljenisao oko 500 kvadrata još nije poznat, a sa vatrenom stihijom se, više od dva časa, borio 31 pripadnik vatrogasne brigade, sa devet vozila. Takođe, bila je angažovana i posada vatrogasno-spasilačkog broda, koji je gasio plamen sa vode.

U trenutku izbijanja požara na splavu nije bilo nikoga. Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da su neispravne instalacije izazvale ovaj incident. Brzom reakcijom, vatrogasci su sprečili da se buktinja proširi i na okolne plutajuće objekte.

Vatrogascima je posao dodatno otežavao mrak i činjenica da je splav napravljen od lako zapaljivog materijala, što je pogodovalo da se vatra brzo proširi. Kada je završeno gašenje vatre posle 20 časova, na mesto požara izašli su policijski inspektori kako bi utvrdili uzrok.

Koliko je prizor bio dramatičan, svedoči to što se požar na "Cunamiju" video iz skoro svih delova Novog Beograda. Gust dim i buktinja visoka nekoliko metara uznemirili su sugrađane koji su ovaj prizor zabeležili mobilnim telefonima, a fotografije podelili na društvenim mrežama.

Vlasnici veruju da je požar podmetnut i kazali da su za splavove pribavili sve potrebne dozvole.

- Mi te splavove koji su izgoreli nismo ni izdali, bili su prazni. Angažovali smo privatnog veštaka, koji treba da pregleda splav.  Verujem da je požar podmetnut, jer sam dobijao pretnje, a u novembru prošle godine mi je zapaljen automobil - kazao je Aleksandar Zubac, vlasnik splavova "Cunami".

Kako kaže pretili su mu članovi grupe "Savski nasip".

- Kleli su me, da mi deca i žena dobiju rak, da će da prijave bombu, što su i uradili, nakon čega su bili privedeni. Pričaju da zagađujem reku i da sam nelegalan, da sam mafijaš, da prodajem drogu... Vređaju goste i kivni su na ceo koncept. Rešićemo to sa njima preko suda - dodao je.

Kako kaže, ima sve dozvole za splavove.

Inače, splav "Cunami" nije bio klasičan ugostiteljski objekat, već je bio namenjen iznajmljivanju za proslave firmi, privatne žurke, sportove na vodi...

U decembru 2008, jedan od najpopularnijih beogradskih splavova "Crni panteri" nestao je u plamenu za svega nekoliko minuta. Povređenih nije bilo, a uzrok požara su, navodno bile, neispravne električne instalacije.

U trenutku izbijanja vatre, u lokalu se zatekao samo jedan zaposleni radnik, čuvar, koji je uspeo na vreme da se dokopa obale. Po njegovim rečima, požar je krenuo s tavana i ubrzo se proširio po celom splavu.

- Ni sam ne znam kako je sve počelo - rekao je usplahireni čovek.

- Istrčao sam napolje čim sam primetio vatru pa ne mogu da procenim kojom se brzinom sve odvijalo. Ipak, mislim da požar nije trajao duže od dvadesetak minuta.

Na teren je izašlo osam vozila sa oko 25 vatrogasaca i požar su uspeli da saniraju za manje od deset minuta. Postojala je opasnost da vatra zahvati plinske boce u blizini splava, što bi svakako ugrozilo i ljude koji su se zatekli na šetalištu. Srećom, temperatura je istopila mesingane ventile, ali do eksplozije nije došlo.

U januaru 2014, izbio je požar na splavu "Pirana" kod beogradskog sajma. U požaru je potpuno izgorela unutrašnjost restorana.

Komandir vatrogasne jedinice kazao je tada da su vatrogasci, šest minuta nakon dojave, bili na licu mesta i da je već tada gorelo oko 300 metara kvadratnih splava.

- Imali smo problema prilikom ulaska. Morali smo motornom brusilicom daotvorimo ulaznu kapiju, ali smo uspeli da sprečimo dalje širenje požara i veći deo splava je spasen - rekao je on.

On je kazao da je u požaru izgorela unutrašnjost splava, ali da je sačuvana konstrukcija, letnja bašta, kao i brod Sirena, koji je bio usidren pored splava.

U gašenju požara učestvovalo je 20 vatrogasaca, osam vozila i jedan vatrogasni brod.

Povređenih u požaru nije bilo.

U maju 2014, izgoreo je splav Džoker blizu Brankovog mosta. Nije bilo povređenih.

Požar su prijavili vlasnici okolnih splavova, koji su i sami pokušali da ugase vatru.

Oni su odmah pozvali vatrogasce koji su došli nakon nekoliko minuta. Ipak, vatrena stihija je zahvatila veći deo splava.

- Uzrok požara još uvek nije poznat, ali nema povređenih, jer splav u tom trenutku nije radio i nije bilo gostiju. Pričinjena je veća materijalna šteta - rekli su tada iz Vatrogasne službe.

U požaru je na gašenju je bio angažovan i vatrogasni brod.

U januaru 2016 na beogradskom splavu "Olimpik", ispod Brankovog mosta, došlo je do požara u kom je izgoreo jedan sprat. Povređenih nije bilo.

Vlasnik splava "Olimpik" Dragan Stamenković tvrdio je da je požar, koji je zahvatio prvi sprat njegovog objekta - namerno izazvan.

- Nema sumnje da je požar podmetnut - pričao je Stamenković.

- To su mi i potvrdili vatrogasci, jer se vidi da se vatra nije širila sa jednog mesta, već sa nekoliko, i to sa različitih krajeva objekta! Splav poslednjih godina slabo radi, pa komšijama nisam konkurencija u tom smislu. Ipak, žele da me unište jer imam najbolju lokaciju!

Vatra koja je izbila u objektu u kojem nije bilo posetilaca, zahvatila je ceo sprat, uništila vitrine, frižidere, stolove i stolice. Ujedno, proširila se i na stepenište, a goreo je i sam prilaz.

- Ko god da je ovo uradio, mislio je da će ceo objekat da bukne u plamenu. Ipak, pogrešio je. Na krovu imam dobru izolaciju i taj "laki beton", pa vatra nije prodrla u unutrašnjost splava. Dole je sve netaknuto, nikakve štete nema, dok je gore sve uništeno. Šteta je ogromna. Nismo osigurani, pa će nam trebati mnogo novca da sve to ponovo dovedemo u red - naglasio je on.

U februaru 2017. izgoreo je noćni klub-splav "Fristajler". Vatra je prema pisanju medija progutala polovinu splava, a pet vozila i 20 vatrogasaca izašlo je na teren i ugasilo vatru. U trenutku izbijanja požara na splavu nije bilo gostiju.

Navodno, splav su zapalila dvojica napadača koji su se klubu približili čamcem i bacili na njega zapaljive materije. Potom su pobegli, takođe čamcem, prema Brankovom mostu.

Samo nekoliko minuta kasnije, s druge strane reke, kod Beton hale, bačena je ekspozivna naprava na klub Tilt.

Najmanje jedan isti vlasnik rukovodio je klubom "Tilt" i splavom "Fristajler".

U junu 2017, na splavu "Viva" na Dunavskom keju izbio je požar, koji je ugašen i niko nije povređen

a
a / Izvor: Foto:Informer

Vatra nije zahvatila glavni deo splava, već sporedni. Izgorelo je oko 80 odsto sporednog objekta uz splav.

a
a / Izvor: Foto:Informer

Do vatre je navodno došlo, nakon što su mokri jastuci sušeni preko kablova.

Kako su rekli iz Sekretarijata za privredu, izrada Plana koji će regulisati poslovanje plutajućih objekata je u završnoj fazi izrade.

- Usvajanje plana očekuje se po usvajanju Izmene i dopune Zakona o vodama, koji se nalazi u proceduri u Narodnoj skupštini Srbije - kažu iz uprave Grada.

- Plan je u završnoj fazi izrade i njega donosi Skupština grada na period od 10 godina.

Osim uređenja koja bi se ticala lokacije, kvadrature splavova i naknade, Plan bi trebalo da reguliše i oblast koja se tiče buke. Najavljeno je da će Grad, u saradnji sa Mašinskim fakultetom, odrediti i nivo buke koja je dozvoljena na splavu, kao i opremu koji svaki vlasnik plutajućeg objekta mora da ima.

KO JE SIN PEVAČICE SUZANE PEROVIĆ KOJI JE UPUCAN NA VRAČARU? Nikola bio u zatvoru zbog pljačke pumpe!

KO JE SIN PEVAČICE SUZANE PEROVIĆ KOJI JE UPUCAN NA VRAČARU? Nikola bio u zatvoru zbog pljačke pumpe!

STRAHOTA - UPUCAN SIN ZVEZDE ZADRUGE: A ona je pretrpela BATINE od muškarca koji je UHAPŠEN zbog toga

STRAHOTA - UPUCAN SIN ZVEZDE ZADRUGE: A ona je pretrpela BATINE od muškarca koji je UHAPŠEN zbog toga

Upucan sin POZNATE PEVAČICE na Vračaru!

Upucan sin POZNATE PEVAČICE na Vračaru!

Kolarov je ubio Gorana jer mu je psovao MRTVU MAJKU: Sada je u zatvoru, a ima JEDNU ŽELJU

Kolarov je ubio Gorana jer mu je psovao MRTVU MAJKU: Sada je u zatvoru, a ima JEDNU ŽELJU

"OH, UNUČICE, SLIKAJ SE KAD ODEŠ U KUPATILO" Odvratna prepiska starijeg Leskovčanina i devojčice! (FOTO)

"OH, UNUČICE, SLIKAJ SE KAD ODEŠ U KUPATILO" Odvratna prepiska starijeg Leskovčanina i devojčice! (FOTO)

 

Piše:
Srbija Danas/N.A.
05.02.2020. 10:04

Najnovije - Vesti

UŽAS U SVILAJNCU: Suvozač poginuo u HAOTIČNOM udesu, za vozačem se TRAGA! "Automobil se odbijao kao LOPTICA!"
hitna pomoć

UŽAS U SVILAJNCU: Suvozač poginuo u HAOTIČNOM udesu, za vozačem se TRAGA! "Automobil se odbijao kao LOPTICA!"

10:34
OVE REČI RASPLAKALE SU SUDNICU: Dejan priznao ubistvo TRUDNE Aleksandre, a za telom se i dalje traga!
Aleksandra R.

OVE REČI RASPLAKALE SU SUDNICU: Dejan priznao ubistvo TRUDNE Aleksandre, a za telom se i dalje traga!

10:33
JEZIVE SCENE: Veliki broj tela u fazi RASPADANJA pronađeno na obali reke, broj se NE MOŽE utvrditi
Policija

JEZIVE SCENE: Veliki broj tela u fazi RASPADANJA pronađeno na obali reke, broj se NE MOŽE utvrditi

10:20
VELIKI POŽAR: Gust dim se vije nad NAJSTARIJOM ZGRADOM, hitne službe ISTRČALE na teren (VIDEO)
Požar u Kopenhagenu

VELIKI POŽAR: Gust dim se vije nad NAJSTARIJOM ZGRADOM, hitne službe ISTRČALE na teren (VIDEO)

10:05
UBIO JE U PORODIČNOM DOMU: Muškarac pucao na suprugu u Peći!
policija

UBIO JE U PORODIČNOM DOMU: Muškarac pucao na suprugu u Peći!

09:58

Najnovije - Sport

NIJE BILO DILEME: Proglašen najbolji trener u NBA (FOTO)
NBA

NIJE BILO DILEME: Proglašen najbolji trener u NBA (FOTO)

10:34
POTVRĐENO: Dončić je najbolji! Najmlađi osvajač laskavog priznanja od 2012. godine
Luka Dončić

POTVRĐENO: Dončić je najbolji! Najmlađi osvajač laskavog priznanja od 2012. godine

10:28
NEMOJTE SE LJUTITI ... Pre 32 godine Partizan je pokorio Evropu (VIDEO)
Aleksandar Đorđević

NEMOJTE SE LJUTITI ... Pre 32 godine Partizan je pokorio Evropu (VIDEO)

10:22
NEMAČKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo legendarni Bernd Holcenbajn! Odlučio je finale Mundijala
Bernd Holcenbajn

NEMAČKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo legendarni Bernd Holcenbajn! Odlučio je finale Mundijala

09:50
Novi trener Bruklin Netsa: Tražen je po celoj Americi
Bruklin Nets

Novi trener Bruklin Netsa: Tražen je po celoj Americi

09:35

Najnovije - VIP

"Udarala ga je tašnom u restoranu i psovala ga" Ana Nikolić NAPALA muškarca usred tržnog centra, pa pobegla?
Ana Nikolić

"Udarala ga je tašnom u restoranu i psovala ga" Ana Nikolić NAPALA muškarca usred tržnog centra, pa pobegla?

10:31
" Ne navlačite je tamo gde je klizavo za kopita" Dara Bubamara opet na udaru Jelene Karleuše - Pop diva JAVNO PRETI "Ja sam s Fontane"
Dara Bubamara i Jelena Karleuša

" Ne navlačite je tamo gde je klizavo za kopita" Dara Bubamara opet na udaru Jelene Karleuše - Pop diva JAVNO PRETI "Ja sam s Fontane"

08:38
"Ja to NE BIH DOZVOLILA" - U jeku skandala oko RAZVODA, oglasila se Dženanova žena: Poručila samo jedno
Dženan Lončarević

"Ja to NE BIH DOZVOLILA" - U jeku skandala oko RAZVODA, oglasila se Dženanova žena: Poručila samo jedno

08:18
"Sloba je BALVANČINA i stoka" Dara Bubamara bljuje vatru po Radanoviću, spremila mu OSVETU - urnisala i Gocu Tržan
Sloba Radanović, Dara Bubamara, Goca Tržan

"Sloba je BALVANČINA i stoka" Dara Bubamara bljuje vatru po Radanoviću, spremila mu OSVETU - urnisala i Gocu Tržan

07:59
"Niko ne može da ga dobije, bez advokata je" Gastoz nema novca da plati kaznu, ZAROBLJEN u zatvoru - prijatelji skupljaju pare da ga IZVUKU
Nenad Marinković Gastoz

"Niko ne može da ga dobije, bez advokata je" Gastoz nema novca da plati kaznu, ZAROBLJEN u zatvoru - prijatelji skupljaju pare da ga IZVUKU

07:35