fbpx
Skip to main content
policija

"Nisam joj uvrtao glavu, nije bilo potrebe": Svedočenje osumnjičenog za ubistvo Vinke (69) šokiralo sve u sudnici

Foto: Srbija Danas
Siniša B. iz osvete je, kako se sumnja, ubio komšinicu jer je smatrao da ga je prijavila za krađu drva.

Siniša B. (59) iz sokobanjskog sela Radekovac koji je optužen da je 7. maja prošle godine usmrtio komšinicu iz sela Vinku Stojanović (69) iz bezobzirne osvete, priznao je na današnjem ročištu da je počinio ovaj težak zločin, ali se branio da starici nije uvrtao glavu.

"NEKA BUDE BORBA NEPRESTANA, NEKA BUDE ŠTO BITI NE MOŽE" Srpska dobrovoljačka garda odala počast svom komandantu

"NEKA BUDE BORBA NEPRESTANA, NEKA BUDE ŠTO BITI NE MOŽE" Srpska dobrovoljačka garda odala počast svom komandantu

SAJBER BEZBEDNOST PRIORITET: Muškarac iz Novog Pazara uhapšen zbog uznemirujućeg sadržaja na Internetu!

SAJBER BEZBEDNOST PRIORITET: Muškarac iz Novog Pazara uhapšen zbog uznemirujućeg sadržaja na Internetu!

Vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i bez dozvole: Policija ga zaustavila i privela kod Surčina

Vozio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i bez dozvole: Policija ga zaustavila i privela kod Surčina

Nakon što mu je predočena njegova odbrana u sklopu koje je priznao izvršenje krivičnog dela u tužilaštvu, Siiniša B. je još jednom potvrdio svoje priznanje.

- Tako je bilo, ne mogu da poreknem, ali pokojnoj Vinki nisam uvrtao glavu jer za tim nije bilo potrebe. Jedino sam nju okrenuo na stranu na krevetu - rekao je Siniša B. pred sudskim većem.

Siniša B. iz osvete ubio komšinicu jer je smatrao da ga je prijavila za krađu drva.

Inače, prema optužnici Siniša B. je optužen da je nesrećnu ženu devet puta nožem ubo u glavu i vrat, da ju je potom udarao čašom u glavu i na kraju joj slomio vrat uvrtevši joj glavu obema rukama. Na teret mu se stavlja da je počinio krivično delo teško ubistvo iz člana 114 Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna od najmanje 10 ili doživotni zatvor.

Na pitanje svog branioca, Milice Anđelković, da li je imao nameru da ubije Vinku, on je odgovorio da nije imao namere, ali da je bio revoltiran jer ga je starica vređala, a on joj je često pomagao, rekavši mu da je "pijana stoka" i da "jede g****".

Siniša B. je potvrdio da je toga dana pio rakiju, ali misli da nije bio mnogo pijan.

Na pitanje sudije ko je starici podigao suknju i skinuo donji veš, budući da je u tom položaju nađena na krevetu, Siniša B. nije imao konkretan odgovor. Nakon što je pogledao opisanu fotografiju iz kriminalističke dokumentacije, Siniša B. je rekao da je poslednji put video Vinku u tom položaju, ali je ostao prvi tvrdnji da joj on to nije uradio.

Sin traži maksimalnu kaznu

Sin ubijene žene, Boban Stojanović, zatražio je u obraćanju pred sudom, da se Siniši B. izrekne kazna doživotnog zatvora i rekao da mu se kobnog dana majka nije požalila da se svađala sa Sinišom B.

"Pritrčao sam do zgrade i video sina prekrivenog krvlju" Mladić pozvao Ivana napolje da završe obračun sa žurke?

"Pritrčao sam do zgrade i video sina prekrivenog krvlju" Mladić pozvao Ivana napolje da završe obračun sa žurke?

- Otišao sam tog dana do Sokobanje, sa majkom sam se čuo telefonom popodne. Rekla mi je samo da kupim za Sinišu litar rakije i filtere za cigarete. Nije pominjala nikakvu svađu sa Sinišom, jer da mi je tako nešto pomenula ja bih se odmah vratio iz Sokobanje i do svega ovoga ne bi došlo - rekao je Stojanović.

On je objasnio da Sinišu poznaje godinama, da su odrasli zajedno i da su bili u dobrim odnosima do te mere da ga je Siniša čak zvao "drugarče". Boban je rekao da tvrdi da ga njegova majka nije prijavila za krađu drva i da ne veruje da je to razlog zbog čega ju je Siniša ubio.

- Često je dolazio kod nas, kad ga je otac isterao iz kuće čak je jedno vreme i spavao kod nas. Nije bilo nikakvih razmirica i svađa, ni tog dana ni ranije. Moja majka i ja smo ga poštovali. Odgovorno trvrdim da ga moja majka nije prijavila za krađu drva, a ako je to zaista razlog za ovo što je učinio, zašto je u protekle dve godine nastavio da dolazi kod nas i druži se sa nama, jer se ta krađa desila 2018. godine - rekao je Boban.

On je zatražio najstrožu kaznu za ubicu njegove majke.

- Moj predlog je da dobije doživotnu kaznu zatvora. Ja majku ne mogu da vratim... Pridružujem se krivičnom gonjenju i ističem odštetni zahtev, s tim što ne želim za sebe nikakav novac već da se od toga izgradi sigurna kuća za žrtve nasilja - rekao je Stojanović pred sudom.

Stojanović je još dodao da nije postojao nikakav emotivni momenti između njegove majke i optuženom.

Veštak Emilija Nikolić, psiholog, rekla je da je veštačenjem utvrđeno da Siniša B.ć nije psihopata, ali da je razvoj alkoholne bolesti kod njega doprineo socijalnoj degradaciji. Ona je objasnila da je njen zadatak kao psihologa bio da utvrdi subjektivni osećaj svireposti, odnosno da li je želeo da svojoj žrtvi nanosi povrede i patnje, te da li je kod njega postojalo sažaljenje, a sve kako bi se utvrdio motiv krivičnog dela.

- On ima i osećaj krivice i grižu savesti, međutim u stanju alkoholisanosti toga nema. On nema mentalno obolenje, ali je prisutan alkoholizam kao bolest zavisnosti - rekla je dr Nikolić.

Specijalista sudske medicine, dr Miodrag Zdravković, koji je radio obdukciju tela nastradale žene i vršio utvrđivanje mehanizma nanetih povreda objasnio je da je smrtonosna povreda nastala uvrtanjem vrata i iščašenjem zgloba koji se nalazi između lobanje i prvog pršljena. Na taj način je došlo do pritiska na produženu moždinu u kojoj se nalaze centri za disanje i srčani rad što je dovelo do smrti.

Na pitanje branioca Siniša B., Milice Anđelković, da li je moguće da je i na neki drugi način osim onog opisanog u optužnici, nastala ova smrtnonosna povreda, dr Zdravković je rekao da se ta mogućnost ne može apsolutno isključiti, ali da je malo verovatno.

- Imajući u vidu mehanizam povrede ne može se apsolutno isključiti mogućnosti da je nastala i na neki drugi način, ali je ta mogućnost samo teoretski prisutna i u sklopu veoma retkih okolnosti u kojima bi nastala. Na primer, da pri padu glava bude zaglavljena u neki uzan prostor, a da se telo rotira ili slično, a što mislim da u konrektnoj situaciji nije bio slučaj imajući u vidu sve okolnosti i druge povrede na telu Vinke - objasnio je dr Zdravković.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića, da li u slučaju udarca je moguće da nastane ovakva smrtnonosna povreda Zdravković je potvrdio tu mogućnost. Ukoliko je starica prethodno izgubila svest, što je u konkretnom slučaju bilo moguće, jer je dobila više udaraca u glavu, mišići bi bili optušteni i moglo bi da dođe do tog uvrtanja glave.

Obdukcent je posvedočio da su povrede na levoj šaci starice nastale od povrede noža i predstavljaju odbrambene poteze, dok ostale povrede šake i glavu su nastale udarcima čaše.

Dr Zdravković je istakao da je stanica trpela veliki bol prilikom nanošenja ovih povreda.

VELIKA TUGA! Ovo je Ivan (22) koji je sinoć ubijen na Novom Beogradu (FOTO)

VELIKA TUGA! Ovo je Ivan (22) koji je sinoć ubijen na Novom Beogradu (FOTO)

- Prvo su nanete uvodne rane nožem, pa onda čašom. Dok je zadobijala povrede nožem trpela je bol jakom intenziteta budući da je ubodena 9 puta u glavu i u vrat. Nakon toga su usledili udarci čašom, usled kojih je i mogla da izgubi svet. Nakon toga više nije mogla da trpi bolove - rekao je Zdravković.

Pronađena još jedna povreda

Obducent je objasnio da je na telu starice pronađena jedna povreda u blizini polnog organa koja je mogla da nastane kobnog dana. On je objasnio da se radi o svežem podlivu dimencije 4x2 mm, i prilikom pokušaja polnog opštenja.

Svedok Slaviša Rajić koji nije mogao da prisustvuje suđenju zbog vremenskih prilika, a kako je objasnio zbog visokog snega koji je pao, pa je njegov iskaz koji je dao u tužilaštvu pročitan pred sudom.

On je naveo da je došavši do kuće u kojoj živi Vinka najpre dozivao komšinicu, a pošto se nije javljala krenuo da uđe u kuću kada je sa još jednim meštaninom video njeno telo na krvetu ležeći na stomaku sa podignutom suknjom i spušteim donjim vešom.

Starica ga vređala, a on je zbog toga ubio

U izjavi datoj tužilaštvu nakon hapšenja u maju prošle godine, Siniša B. je naveo da je tog dana došao kod Vinke da joj pomogne u obavljanju poljoprivrednih poslova, te da im je i ranije pomagao i da je za to dobijao novčanu naknadu.

- Boban je otišao do Soko banje, ostao sam sa Vinkom pa je došlo do raspravae jer me je pre dve godine optužila da sam krao drva iako ta parcela nije bila njena. Toga dana, pili smo rakiju, popio sam oko 200 gr rakije i jeli neku čorbu. U toku rasprave Vinka mi je rekla: "Pijana stoko", iako sam je dosta pomagao. Nakon toga je rekla "jedi g****", posle čega sam uzeo kuhinjski nož - ispričao je Siniša B. u tužilaštvu.

On je nakon toga rekao da je nakon toga nasrnuo na saricu i da je nakon toga 3 4 puta udario nožem, nakon čega joj je zadao još 2 ili 3 udarca čašom o glavu. Posle toga Siniša B. tvrdi da je staricu samo okrenuo na krevetu i da joj nije uvrtao glavu i "da se ne seća" zbog čega je bila bez garderobe.

Sledeće suđenje zakazano je za 8. februar, na kome se očekuje iznošenje završih reči.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd