Skip to main content
matura

NOVI DETALJI ISTRAGE UKRADENIH TESTOVA: U štampariji nestalo struje, policiji se nameće jedno ključno pitanje

Tanjug/​Sava Radovanović
U štampariji u kojoj se štampaju testovi za polaganje male mature i iz koje je test iz matemetike i ukraden, u trenutku štampanja nestalo je struje.

To je pokazala opširna istraga koja se i dalje sprovodi i koja bi trebalo da rasvetli sve okolnosti krađe i distriburanja testova iz matematike u javnost, zbog čega je polaganje matematike u okviru male mature odloženo za dva dana (sa utorka na danas).

Policija ispituje kako je telefon dospeo u štampariju.

Kako se saznaje, radnik štamparije i otac osnovca koji je uhapšen zbog krađe testa, Igor Stamenković (42), iskoristio je trenutak nestanka struje i fotografisao test iz matematike.

Prema najnovijim informacijama, policija trenutno ispituje kako se telefon kojim su slikani testovi uopšte pojavio u štampariji. Istragom bi trebalo da se utvrdi da li je Stamenković nije bio adekvatno pretresen pri ulasku u deo gde se testovi štampaju ili je već na posao došao sa namerom da počini krivično delo, pa telefon sakrio u toaletu.

NEVEROVATNA PONUDA: NAJBOLJI GRČKI HOTELI PO EKSKLUZIVNIM CENAMA

NEVEROVATNA PONUDA: NAJBOLJI GRČKI HOTELI PO EKSKLUZIVNIM CENAMA

TEŠKA SAOBRAĆAJKA NA AUTO-PUTU KOD BEOGRADA! Bežao od policije, vozio u suprotnom smeru i naleteo na pun autobus! (FOTO)

TEŠKA SAOBRAĆAJKA NA AUTO-PUTU KOD BEOGRADA! Bežao od policije, vozio u suprotnom smeru i naleteo na pun autobus! (FOTO)

PUCNJAVA I TUČA NA NOVOM BEOGRADU: Klinci pokušali nasilno da uđu u taksi, pa napravili KRVOPROLIĆE!

PUCNJAVA I TUČA NA NOVOM BEOGRADU: Klinci pokušali nasilno da uđu u taksi, pa napravili KRVOPROLIĆE!

Do krađe testova iz matematike koji su se veče uoči polaganja pojavili na internetu, došlo je u trenutku kada je mašina za štampanje stala sa radom i taj kvar je, kako je istraga za sada utvrila, trajao oko pola sata. U to vreme su testovi i fotografisani.

Igor Stamenković (42) je juče priveden i zadržan u policiji, a po nalogu tužioca biće priveden nadležnom sudu u petak.

Stamenković je otkriven tokom poligrafskog ispitivanja radnika štamparije koji su učestvovali u procesu štampanja testova. Pao je na poligrafu, a potom i priznao šta je sve uradio sa testovima, što je dovelo do ogromnih problema tokom maturskog ispita u celoj Srbiji.

On je osumnjičen za izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359. Krivičnog zakonika, sa predlogom da mu se odredi pritvor. Zaprećena kazna je od šest meseci do osam godina zatvora. Policija treba još da utvrdi sva povezana lica u lancu daljeg otkrivanja i puštanja u javnost zadataka testa.

Igor Stamenković je inače, otac osmaka iz Osnovne škole "Karađorđe". On je prilikom saslušanja priznao policiji da je tokom procesa štampanja testova za malu maturu iskoristio zastoj u radu štamparske mašine. Stamenković je, dok su drugi popravljali mašinu uzeo test iz matematike, otišao u toalet i tamo ga slikao mobilnim telefonom.

Isprva je kako je posvedočio poslao sliku svom sinu. Stamenković je ustvrdio da je njegov sin, navodno ne znajući da se radi o originalnom testu, slike prosleđivao dalje. Za sada nije poznato da li je Stamenković imao i materijalnu korist od krađe testova.

Da li biste potražili pomoć psihologa ili psihijatra ukoliko smatrate da vam je potrebna i da li biste savetovali druge da to isto učine?

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd