fbpx
Skip to main content
DIJANA HRKALOVIĆ

NOVI DOKAZI U AFERI PRISLUŠKIVANJE: Dijana Hrkalović oslobodila narko-dilera i vratila mu pištolj!

Foto:YotubePrintscreen/MUP Republike Srbije
Nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović je više puta u toku 2018. naređivala policiji da pusti narko-dilera i pripadnika jedne od navijačkih grupa Vladimira Vajdića (42), koji je hapšen s neregistrovanim pištoljem, koji se, inače, koristi za likvidacije

- Prvi put je zaustavljan u audiju A8, a kod sebe je imao oružje s izbrisanim brojem. Umesto da nazove advokata, kontaktirao je direktno sa Hrkalovićevom, koja je odmah od načelnika odeljenja kriminalističke policije na Novom Beogradu Borisa Vitorovića tražila da bude istog momenta pušten na slobodu, pa čak i da mu se vrati oduzeti pištolj - kaže osoba upoznata sa slučajom.

DIJANA HRKALOVIĆ ŠUROVALA SA MAFIJAŠIMA? Poznate tajne rezidencije u Užičkoj i prisluškivanja predsednika Vučića!

DIJANA HRKALOVIĆ ŠUROVALA SA MAFIJAŠIMA? Poznate tajne rezidencije u Užičkoj i prisluškivanja predsednika Vučića!

Poznati novi detalji u slučaju "PRISLUŠKIVANJA PREDSEDNIKA SRBIJE": MUP saopštio koji su dalji koraci

Poznati novi detalji u slučaju "PRISLUŠKIVANJA PREDSEDNIKA SRBIJE": MUP saopštio koji su dalji koraci

Vučić nezadovoljan radom pojedinih ministara: Predsednik poslao ljutitu poruku onima koji slabo rade!

Vučić nezadovoljan radom pojedinih ministara: Predsednik poslao ljutitu poruku onima koji slabo rade!

Da poniženje bude još veće, državna sekretarka je naredila da se kriminalcu da sve što mu je potrebno dok ga ne puste na slobodu.

Stiče se utisak da Dijana Hrkalović uopšte nije krila bliskost sa kriminalnim strukturama i njenim perjanicama.

Naime, ona je posle smene sa mesta državnog sekretara policije u maju 2019. u julu iste godine u stanici na Zvezdari promenila ime u Nika Rina, da bi staro vratila četiri meseca kasnije.

Ovaj potez je jasniji kada se otkrije značenje njenog privremenog imena i prezimena. Toto Rina, zvani Zver, bio je prvi šef zloglasne mafijaške organizacije Koza nostra i na duši je nosio nebrojene živote. Umro je u 86. godini u zatvoru u Italiji i važio je za jednog od najsvirepijih mafijaša, zbog čega je i dobio nadimak Zver. Reč nika znači boginja, pa se kombinacijom dve reči dobije ime Boginja Mafije.

Nekadašnji operativac Službe bezbednosti Božidar Boža Spasić objašnjava motive za ovu odluku.

- Ona je bila alfa i omega Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema njoj su se rukovodioci ponašali kao da je ona šef za sva pitanja. Sa pozicije državnog sekretara bavila se i operativnim radom, što je neuobičajeno i nemoguće, i vrlo je verovatno da je ta promena imena, ako se ispostavi kao istinita, bila njen način da pokaže revolt u smislu: "Evo, ja sam kraljica podzemlja, ne možete mi ništa i ja ću to dokazati". To mi je interesantan detalj u njenoj biografiji, ali je notorna činjenica da se takvi potezi smatraju kao osvetnički - priča Spasić.

On kaže da ništa nije moglo više da je izrevoltira od samog sklanjanja sa visoke pozicije u MUP, u kojem je imala svu željenu moć.

- Niko nije poput ministarstva mogao bolje da je digne u nebesa, ali je pad bio bolan. Ona je u revoltu promenila ime, ali je verovatno kasnije preovladao zdrav razum, koji joj je rekao da to nije pametno. Hrkalovićeva je uživala u toj moći, koja ju je odvela u tzv. policijska nebesa. Bez nje ništa nije moglo da se uradi. Dijana ide na međunarodne konferencije, Dijana će voditi operativne akcije, Dijana će se suprotstaviti opoziciji... Da bi se na kraju sve svelo da ona mora da napusti svoju funkciju i jedino što je mogla da uradi, kao znak pobune, jeste ta promena imena - zaključuje Spasić.

- Policajci su morali da mu donose sokove i sendviče i ispunjavaju mu želje, u čemu je on neskriveno uživao, hvaleći se poznanstvom sa Hrkalovićevom. Neki pripadnici MUP su već svedočili o tome, pa za sada protiv nje postoje elementi više krivičnih dela, od zloupotrebe položaja do trgovine uticajem, jer su i članovi Vajdićeve ekipe ekspresno puštani posle svakog privođenja. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je ona koristila kriptovani telefon koji ne može da se prisluškuje i koji obično koriste mafijaši - otkriva neko osoba upoznata sa slučajem.

Ovo nije jedini put kada je Hrkalovićeva koristila funkciju da izvadi iz zatvora svoje pajtaše iz kriminogene sredine.

Naime, iste te 2018. godine Vajdića i još dvojicu njegovih pajtaša je u audiju A6 zaustavila Interventna jedinica 92. Tokom kontrole u vozilu su pronađeni panciri, pa su policajci nastavili pretres bez obzira na bahato ponašanje Vajdića, koji je govorio: "Znate li vi ko sam ja, znate li vi da ćete morati da me pustite i vratite auto za 10 minuta?" Srpski telegraf je došao u posed službene beleške koja potvrđuje ovaj događaj.

Krvavi mandat: 78 mrtvih za pet godina

Svojevremeno je objavljena Crna knjiga žrtava mafije, koja je obuhvatila i period od pet godina Hrkalovićkine strahovlade u MUP, i podsetila da su u tom periodu otkrivene veze policije s kriminalnim grupama i porastao broj kriminalnih likvidacija. KRIK ju je povezivao sa vođom navijačke grupe "Janjičari" Saletom Mutavim i tvrdio da je u svom mandatu hapsila isključivo pripadnike "škaljarskog klana".

Za tih pet godina u obračunima mafije likvidirano je 78 osoba, a rešeno je tek pet slučajeva. Sukobi su eskalirali 2015, kada je stradalo 18 ljudi. Takođe, u nekoliko navrata su policajci prijavljivali Hrkalovićevu da krši zakon.

Suspenzija zbog hapšenja navijača

Hrkalovićeva je u lošem sećanju ostala i novosadskim policajcima, koje je takođe ponižavala, ne krijući veze s kriminalcima.

- Došla je pravo u pritvor da vadi jednog od navijača Vojvodine koji je uhapšen jer je napao policajce. Umesto pohvale i priznanja, dobili su suspenziju. Policajce je pred mnogo svedoka izvređala i tog navijača lično izvela iz stanice - ispričao nam je jedan od pripadnika MUP koji je prisustvovao nemilom događaju.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd