fbpx
Skip to main content
Telefon

Novu SOS liniju za žene žrtve nasilja: Prvi pozvao MUŠKARAC

Foto: Profimedia/ilustracija
Novu nacionalnu SOS liniju za žene žrtve porodičnog nasilja, koja je otvorena 28. decembra, prvi je pozvao muškarac.

Tog dana kada je otvorena, u jutarnjim satima, telefon je zazvonio neposredno nakon što je liniju otvorio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Na vezi je bio muškarac. On je pozvao kako bi prijavio nasilje u porodici. Ispričao je da se radi se o međusobnom fizičkom zlostavljanju između njega i supruge, nakon čega je tražio adekvatnu pomoć.

Prema podacima Ministarstva, SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u prvih nedelju dana zazvonio je 117 puta, od čega je muškarac zvao samo jednom, prvi put.

zoran-djordjevic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Uspeli smo da ispunimo obećanje koje smo dali, da će do kraja godine biti u funkciji šesta nacionalna SOS linija za žene sa iskustvom nasilja i 28. decembra u 10 sati i 12 minuta usledio je prvi poziv. Ova linija je u skladu sa našim zakonima, Istanbulskom konvencijom i propisima Evropske unije. Ljudi koji rade obučeni su i stručni i nadamo se da ćemo uspeti da na ovaj način smanjimo nasilje i na adekvatan način pomognemo žrtvama - rekao je ministar Zoran Đorđević.

Bez obzira na pol, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pomaže na isti način svim žrtvama nasilja, kroz stručne postupke, između ostalog i kroz stručnu pomoć, edukaciju ili informativno, naglašavaju iz tog ministarstva.

Stariji muškarac (66) zlostavljao maloletnicu (12) u STAROJ PAZOVI

- Ukoliko žrtva pozove SOS broj i prijavi nasilje, ukoliko nije u mogućnosti da se samostalno obrati Centru za socijalni rad i policiji, mi ćemo to uraditi umesto nje. A ukoliko je potrebno, nadležni odmah izlaze na teren - kažu iz ministarstva.

napad na ženu
Foto: Profimedia

Ekonomski osnažiti žrtve

Ministar Đorđević više puta je govorio o zakonima koji će pomoći žrtvama nasilja, između ostalog o Zakonu o socijalnom preduzetništvu, koji bi trebalo da se nađe u Skupštinskoj procedure na prvom prolećnom zasedanju.

IŽIVLjAVANjE u Banovcima! Nasrnuo na ženu obolelu od RAKA, lekari otkrili da je impotentan?!

- Poseban segment Zakona o socijalnom preduzetništvu biće posvećen žrtvama nasilja, odnosno mogućnosti države da ih ekonomski osnaži kroz podsticaje i različite pogodnosti - rekao je Đorđević.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd