fbpx
Skip to main content
Obljubio devojčicu, sud ga pustio kući

OBLJUBIO DEVOJČICU, SUD GA PUSTIO KUĆI! Institucije prebacuju odgovornost, Šapčani besni: "On je opasnost za svako dete"

Foto: Facebook Printscreen
Aleksandar Isaković koji je osumnjičen za obljubu devojčice pušten je iz pritvora jer je sud smatrao da javnost više nije uznemirena delom koje je izvršio, ne uzimajući u obzir činjenicu da okrivljeni živi 300 metara od svoje žrtve, te i da postoji bojazan da će ponoviti delo.

O tome kakav je zapravo uticaj odluke o puštanju koju je doneo Viši sud u Šapcu na život meštana su govorili roditelji maloletne dece iz tog mesta, koji su zbog zabrinutosti za bezbednost želeli da ostanu anonimni, a Vladan Ćirić, otac napastvovane devojčice, naglasio je da članovi njegove porodice otkako je Isaković pušten u svojoj kući žive kao taoci, jer je selo malo i susret sa njim bi bio neminovan.

MISTERIOZNI NESTANAK - DVOJICI SRBA SE U FRANCUSKOJ GUBI SVAKI TRAG: Sumnja se da je jedan ubijen po Belivukovom receptu! RASPISANA POTERNICA

MISTERIOZNI NESTANAK - DVOJICI SRBA SE U FRANCUSKOJ GUBI SVAKI TRAG: Sumnja se da je jedan ubijen po Belivukovom receptu! RASPISANA POTERNICA

NADROGIRAN DIVLJAO ULICAMA BEOGRADA: Vozio "Tuarega" bez vozačke dozvole - policija ga privela

NADROGIRAN DIVLJAO ULICAMA BEOGRADA: Vozio "Tuarega" bez vozačke dozvole - policija ga privela

HAOS NA NOVOM BEOGRADU: Oteo mladiću mobilni telefon i jaknu - policija ga odmah pronašla

HAOS NA NOVOM BEOGRADU: Oteo mladiću mobilni telefon i jaknu - policija ga odmah pronašla

- To nikako nije i ne može biti borba i porblem samo jedne porodice, jer je on opasnost po svako dete. Gledajte, mi ne znamo ko je u društvu manijak zapravo, ali za ovog čoveka znamo i pored toga što znamo treba da se ponašamo kao da je sve u redu, da se srećemo sa njim i da puštamo decu da se kreću sama? To je nemoguće, odmah ću da vam kažem da je nemoguće - kazala je sagovornica.

Kontaktirano je i Više tužilaštvo u Šapcu kao i sud koji je doneo ovu odluku, a pitanje koje se nameće nakon njihovih odgovora jeste: “Zašto Isakoviću pritvor nije određen od hapšenja ni jednom zbog bojazni da ne ponovi delo iako u zakonu jasno postoji ova odredba za primenjivanje ove mere?”

Naime, kako je rečeno u Višem javnom tužilaštvu ova institucija je nakon saslušanja osumnjičenog u junu 2021. godine predložila Višem sudu u Šapcu da proiv osumnjičenog odredi pritvor.

- Pritvor je predložen iz razloga predviđenih članom 211 stav 1 tačka 2 i tačka 4 Zakonika o krivičnom postupku, a Viši sud u Šapcu je osumnjičenom odredio pritvor iz napred navedenih razloga - navode u Tužilaštvu.

silovanje
silovanje
Foto: Profimedia

Navedene tačke znače da je Isakoviću koji je devojčicu (12) izveo sa proslave i seksualno napastvovao pritvor određen zbog postojanja opasnosti od okrivljenog po dokaze, odnosno zbog uznemirenja javnosti iako je ovaj muškarac osumnjičen za obljubu deteta i ovo delo može da ponovi. Ni sud, a ni Tužilaštvo nisu smatrali da ta bojazan postoji, a sada šest meseci kasnije zbog krajnje nejasnog razloga za pritvor koji mu je ostao na snazii ovaj čovek se našao na slobodi i okončanje postupka čeka u kući koja je na 300 metara od porodičnog doma njegove žrtve.

Sud to pravda prebacivanjem odgovornosti na Apelacioni sud u Novom Sadu.

- Rešenje Višeg suda u Šapcu od 11.januara 2022. godine kojim je protiv imenovanog pritvor produžen, ukinuto je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 17.januara, a predmet vraćen Višem sudu u Šapcu na ponovno odlučivanje, uz konstataciju da je stav suda iznet u ukinutom rešenju da je način izvršenja krivičnog dela koje je okrivljenom stavljeno na teret doveo do unemirenja javnosti u maloj seoskoj sredini u kojoj se događaj odigrao koje bi moglo dovesti do ugrožavanja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, ukoliko bi okrivljeni bio pušten na slobodu za Apelacioni sud u Novom Sadu, neprihvatljiv budući da je od događaja protekao period od 6 meseci te da je samim tim intenzitet uznemirenja javnosti oslabio.

Kako objašnjavaju ovaj sud je postupao po primedbama i instrukcijama datim u drugostepenoj odluci.

Obljubio devojčicu, sud ga pustio kući
Foto: Facebook Printscreen

Podsetimo, Isaković je osumnjičen da je obljubio devojčicu (12) kada je u junu prošle godine izveo sa proslave rođendana na kojoj su bili i njeni roditelji. Inače, osumnjičeni je devojčicu poznavao od detinjstva i svakodnevno im boravio u kući njene porodice jer je dugogodišnji zaposleni njenog oca.

TUŽILAŠTVO PODNELO ŽALBU

Kako se saznaje, a šta nam je potvrđeno i u sudu i u tužilaštvu, Više javno tužilaštvo u Šapcu je juče izjavilo žalbu protiv rešenja Višeg suda kojim je ukinut pritvor protiv osumnjičenog Isakovića. U narednim danima, sud će razmatrati ovaj predlog.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd