fbpx
Skip to main content
Haker

Oborili ČETIRI MILIONA sajtova, a uhapsili ih tek kad su uradili ovo: Među njima i dvojica SRBA!

Foto: Profimedia
Sajt na kome su bili administratori jedan od najozloglašenijih

Hakerska grupa koju su činili mladići iz gotovo čitavog sveta, po narudžbini klijenata srušila je čak četiri miliona sajtova! Na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija, sajtovi za igru širom sveta...

U ovoj hakerskoj grupi uhapšena su i dvojica mladića iz Srbije, starosti 19 i 21 godinu. Ovi mladići otkriveni su pre pet meseci u policijskoj akciji u kojoj su učestvovale nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije, Hrvatske, Kanade, SAD, Nemačke, Španije, Hongkonga, Škotske, Italije i Australije.

Kako je na konferenciji o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti rekao jedan od rukovodilaca ove akcije Vladimir Vujić iz odeljenja za Visokotehnološki kriminal (VTK) MUP Srbije, akcija „Power off“, ili kako je drugačije nazvana „Webstresser“, imala je za cilj obaranje jednog od najvećih servisa za distribuciju Ddos napada u čitavom svetu.

- Domen Webstresser.org i servis koji je korišćen omogućavao je svima koji koriste servis da na prilično jednostavan način plate izvesnu sumu novca, bilo pejpalom ili virtuelnim valutama, kako bi počinili Ddos napad na izabrani cilj. Za sve to nije im potrebno nikakvo tehničko znanje, samo ralunar i internet konekcija – rekao je Vukić.

Haker
Foto: Profimedia/ilustracija

Tada rangiran kao prvi na listi svih stresera, Webstresser je do marta 2018. imao 136.000 korisnika, koji su četiri miliona puta napadali druge sajtove sve do aprila kada su ugašeni.

- Sam server nalazio se u Holandiji, a zatim je prebačen u Nemačku. Imali su sopstvenu infrastrukturu. Način plaćanja bio je putem pejpala i virtuelnih valuta i imali smo informaciju da se dva administratora ovih sajtova nalaze u Srbiji – objasnio je Vujić.

Sam domen Webstresser.org registrovan je u Panami, koja je izabrana jer su zakoni takvi da država ne nadzire internet.

Haker
Foto: Profimedia

A domen je izgledao kao da su ga napravili pravi profesionalci. Njegov izgled prezentovan je na konferenciji, gde su se mogle videti cene koje su administratori nudili korisnicima za svoje usluge, zatim paketi višemesečnih usluga, a hakeri su čak išli i do te granice da korisnicima nude popust od 15 odsto ukoliko plate kriptovalutama. Ponosno su se hvalili i statistikom izvedenih napada.

Nakon što je ostvarena saradnja sa holandskom policijom putem Europola, prikupljenih podataka i urađenih provera, pretresom stanova i kuća koje su koristili srpski hakeri oduzeta im je sva elektronska oprema, koja je u trenutku pretresa ostala uključena.

- Prilikom pretresanja stana jednog osumnjičenog pronađen je računar koji je bio uključen i tu smo videli kako je izgledao Webstresser pre par godina, znači da je on radio i dizajn te stranice, pronađene su liste IP adresa koje su služile za DDos napade. Oduzete su i virtuelne valute – kaže Vujić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd