Skip to main content
nestale bebe

Kruševac centar za krađu beba?! Šta sve otkriva operacija "ZVEZDANO NEBO"?

Foto: Profimedia/ilustracija
Najava istrage u slučaju nestanka dosijea o usvojenima početak je rasvetljavanja afere stare četiri decenije. Misteriozna Nemica navodno posredovala u mračnom poslu

Grad oko koga se plete najviše sumnji da je sredinom sedamdesetih do polovine osamdesetih bio u središtu otmica novorođenčadi je – Kruševac.

Ovu tezu zastupa deo roditelja koji sumnjaju da su im bebe ukradene po rođenju i pod čudnim okolnostima, do danas nerasvetljenim, date na usvojenje. Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama" jedna majka iz Kanade svedočila je, tako, da je na poslednjem spratu porodilišta u ovom gradu, pre četiri decenije redovno boravila nepoznata Nemica, za koju se sumnjalo da je zadužena za "selekciju" beba koje će ići u inostranstvo.

Jedan od dečaka rođenih, prema papirima, u ovoj bolnici 1981. godine sumnja da je i sam bio žrtva krađe. Odnosno, da je njegovim biološkim roditeljima rečeno da je mrtav, a da su zatim urađeni fiktivni papiri sa izmišljenim imenom majke. Za pomoć se obratio Vladinoj komisiji za nestale bebe i Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama", pokušavajući da otkrije identitet roditelja. U papirima je upisano ime žene iz sela blizu Aleksinca, a usvojenje je urađeno preko tamošnjeg centra za socijalni rad. Istraga Komisije i Udruženja pokazala je da dosijea o usvojenju dečaka - nema.

- Dosijei u periodu od 1976. do 1985. fizički ne postoje - potvrdila je direktorka Jasmina Nikolić.

- Za taj period u knjizi usvojenja postoje upisi, ali nigde nema ukupno 29 predmeta. Pretražili smo svoju i arhivu opštine, tražili smo i preko Istorijskog arhiva, ali ništa nismo našli - ističe Jasmina. 

Posebnu pažnju posvetili su slučaju usvojenika zbog kog je cela priča i počela da se odmotava.

- Uz podatke koje smo imali o biološkoj majci, kontaktirali smo sa matičnom službom iz sela i Opštinom Aleksinac, ali tamo nema upisa rođenja pod njenim imenom i prezimenom. Kontaktirali smo i sa policijskom stanicom, da vidimo da li je moguće pratiti kretanje te osobe, međutim pošto nemamo ime njenog oca, datum rođenja, ni matični broj, ostali smo bez rezultata. Isto se desilo i u osnovnoj školi - kažu u aleksinačkom centru.

Ceo predmet Radiša Pavlović, član vladine komisije i predsednik Udruženja, predao je načelniku kruševačke policije, a dalji potezi očekuju se od tamošnjeg tužilaštva. Jer ovo je prvi konkretan dokaz, kaže Pavlović, o krađi novorođenčadi, na koji država mora da reaguje, jer je u pitanju jedan od najstrašnijih zločina u tadašnjoj državi.

Hapšenje u Beogradskoj poslovnoj školi: Lišeni slobode zbog zloupotrebe službenog položaja

Hapšenje u Beogradskoj poslovnoj školi: Lišeni slobode zbog zloupotrebe službenog položaja

NESVAKIDAŠNJA KRAĐA U VALJEVU: Iz skladišta nestalo 600 kreveta spremljenih za izvoz! Gubi im se svaki trag!

NESVAKIDAŠNJA KRAĐA U VALJEVU: Iz skladišta nestalo 600 kreveta spremljenih za izvoz! Gubi im se svaki trag!

OBRAČUN TAKSISTA NA NOVOM BEOGRADU: Stigle njihove kolege, na licu mesta i POLICIJA

OBRAČUN TAKSISTA NA NOVOM BEOGRADU: Stigle njihove kolege, na licu mesta i POLICIJA

- U slučaju ovog usvojenika postoje ozbiljne indicije da su uključeni ne samo tadašnji lokalni funkcioneri, već i ljudi iz Državne bezbednosti - kaže Pavlović, i dodaje da se svojevremeno pričalo o operaciji "Zvezdano nebo", navodno započetoj u Kruševcu. Reč je o nekakvom mračnom ugovoru, kako se priča, potpisanom u ovom gradu o izvozu dece na usvojenje, počevši od ratne siročadi nadalje.

Za detetom traga i Ljiljana Janković (60) iz Niša. Vest da su pronađeni prvi dokazi o krađi beba vratila joj je nadu da će i sama pronaći sina, rođenog 29. avgusta 1982. godine, u niškom porodilištu.

- Muško dete, po rođenju odmah je zaplakalo, sve normalno. Imao je kovrdžavu kosicu, na mene. Sutradan sam čula da beba nije dobro i da mora u bolnicu u Beograd, zbog komplikacije sa plućima. Otpustili su me kući, rekli da nema potrebe da idem sa detetom, a posle nekoliko dana iz Beograda je stigla - umrlica. Po otpusnoj listi dete se i dalje vodilo kao da je na lečenju. Počela sam da sumnjam, pa sam se vratila po otpusnu listu, ali je nikada nisam dobila, kao ni izvod iz matične knjige rođenih - kaže Ljiljana.

UMESTO KAFE - DROGA! Akcija policije u Kruševcu!

UMESTO KAFE - DROGA! Akcija policije u Kruševcu!

Smrt u Subotici: Preminuo radnik na gradilištu, naložena obdukcija

Smrt u Subotici: Preminuo radnik na gradilištu, naložena obdukcija

Preminuo IZNEMOGLI MIGRANT pronađen u cisternu u Futogu! Ostala trojica i dalje između ŽIVOTA I SMRTI

Preminuo IZNEMOGLI MIGRANT pronađen u cisternu u Futogu! Ostala trojica i dalje između ŽIVOTA I SMRTI

Zvezdano nebo

I danas postoji nekoliko sačuvanih obdukcionih nalaza navodno umrlih beba na kojima kao dijagnoza na engleskom piše "zvezdano nebo"!

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd