fbpx
Skip to main content
Milorad Ulemek Legija

Organizovao 23 UBISTVA, zatvorenik je sa najviše MAKSIMALNIH KAZNI: Legiju sada čeka JOŠ JEDNA presuda

Foto: Profimedia
Ulemek je u zatvoru od 2. maja 2004, kada se sam predao

Milorad Ulemek Legija (1968) zatvorenik sa najviše maksimalnih kazni u Srbiji, kome su dokazana 23 ubistva kao organizatoru kriminalne grupe, bliži se presuda po optužnici i za oružanu pobunu koja neće uticati na njegov zatvorski staž.

Ulemek je u zatvoru od 2. maja 2004, kada se sam predao i osuđen je na četiri maksimalne kazne od 40 godina, ali je 40 godina i ukupna kazna jer po srpskom zakonu ne može se biti duže od toga u zatvoru.

Osuđen je prvo pravosnažno jula 2007. za ubistvo Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. i za atentat na Vuka Draškovića u Budvi 15. juna 2000. Ostale tri maksimalne kazne su mu pravosnažno potvrđene krajem 2009. Osuđen je za ubistvo prvog demokratski izabranog srpskog premijera nakon Drugog svetskog rata Zorana Đinića, koga su 12. marta 2003. ubili na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Ulemek je osuđen i za druge zločine zemunskog klana - za 17 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada, na sedište DSS i na preduzeće "Difens road" Ljubiše Buhe Čumeta. Na kraju te 2009. osuđen je i za prvi zločin za koji mu je suđeno za ubistvo četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubistva Draškovića 3. oktobra 1999.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Foto: Profimedia

Međutim, prva osuđujuća presuda Ulemeku od šest meseci zatvora je izrečena u njegovom odustvu još 16. maja 2000. za saobraćajnu nesreću u kojoj su povređena dva čoveka. Veće kojem je predsedavala sudija Snežana Milošević nije znalo ko je Ulemek, po koga ta presuda uopšte nije imala posledice.

Veće je utvrdio da je Ulemek 3. marta 1996. izazvao saobraćajnu nesreću vozeći velikom brzinom džip "micubiši pajero" (BG 971-190) Sićevačkom klisurom na putu Niš - Bela Palanka. Udario u metalnu ogradu i prevrnuo se. Tada su teško povređeni Jovan Dimitrijević iz Beograda i Siniša Stojičić iz Sokobanje, inače rođeni brat tada prvog policajaca Srbije Radovana Stojičića Badže, koga su nepoznati napadači ubili 1997. Zanimljivo je da je mnogo kasnije, tek 2016, pravosnažnom presudom potvrđeno da su braća Stojičić vodili kriminalnu grupu krijumčara cigareta.

Prvo Ulemekovo poznato krivično delo zabeleženo je još daleke 1985, kada je imao 17 godina. Tada poznat kao Cema sa prijateljem Aleksandrom Kristijanom Golubovićem pljačka prodavnicu sportske opreme na Novom Beogradu.

Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija
Foto: Profimedia

Nadimak Cema dobija po improvizovanim tegovima od cementa sa kojima je vežbao. Ovaj tinejdžer sa završenom zanatskom školom za automehaničara beži prvo u Italiju, a zatim u Britaniju na "usvršavanje engleskog jezika", a odatle u Francusku.

Već sledeće 1986, kada je postao punoletan, ovaj mladić iz novobeogradskih blokova, sin vojnog lica, pristupa zloglasnoj Legiji stranaca. Završava obuku za padobranca i postaje narednik. Angažovan je u Čadu, Libiji, Bejrutu, Francuskoj Gvineji i učestvuje u Prvom zalivskom ratu u Iraku na strani koalicije koju predvodi SAD. Iz Legije stranaca potiče njegovo prijateljstvo i sa hrvatskim psom rata, nesuđenim konobarom i kasnijim generalom Antom Gotovinom.

Kasnije je otkriveno da su Ulemek i Gotovina imali prave pasoše Hrvatske sa lažnim podacima koji su izdati u hrvatskom konzulatu u Mostaru. Beži iz Legije stranaca 1992. i u Srbiji se pojvaljuje prvo kao telohranitelj Vladimira - Vanje Bokana, koji je ubijen avgusta 2000. u Atini. Zatim na poziv strica Mihajla - Mileta Ulemeka pristupa paravojsci Željka Ražnatovića Arkana, odakle ga regrutuje srpski DB.

Arkan
Foto: Profimedia

Ulemek nije imao posledice za dva nasilna incidenta koja je, navodno, izazvao sredinom 2001, ali je nakon toga napustio formalno mesto komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO). Prvo je na proslavi rođendana Svetlane - Cece Ražantović u klubu "Bojan Stupica", kod Jugoslovenskog dramskog pozorišta pretukao čoveka, a zatim je spalio diskoteku u Kuli na proslavi dana "crvenih beretki". Za to paljenje diskoteke pokrenut je postupak koji ni posle 17 godina nije okončan. Čeka se veštačenje štete, a u zavisnosti od toga znaće se da li je nastupila zastarelost.

Za taj postupak, kao i za pobunu JSO, gde mu preti maksimalna kazna do 20 godina zatvora, čak i ukoliko bude osuđen može biti primenjeno pravilo o spajanju kazni. U tom slučaju, neće se ništa suštinski promeniti jer ne može biti osuđen na duže od 40 godina, što već služi.

Ulemek ima pravo da traži uslovni otpust posle dve trećine kazne, što će biti 2031, kada bude imao 63 godine. Puna kazna mu ističe 2044. u njegovoj 76 godini.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
legenda's picture

legenda

poziveo do slobode

0 | 0

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd