Skip to main content
 • Read more Crkva Društvo

  DANAS SE SLAVI VELIKI SVETAC: Ako se bavite ovim poslovima, sledite njegova pravila!

 • Read more Sirija Sirija

  "Zašto imamo vojsku koju NE SMEMO DA KORISTIMO?": Francuski oficir KRITIKOVAO METODE RATOVANJA U SIRIJI, PRETI MU KAZNA!

 • Read more Filip Stojković, Branko Jovičić, Marko Gobeljić, FK Crvena zvezda Fudbal

  DELIJE GA OBOŽAVAJU, A SADA ĆE GA VOLETI JOŠ VIŠE: Evo odakle je Gobeljić pratio duel sa Vojvodinom (FOTO)

 • Read more kim Kosovo

  SEVERNA MITROVICA OBLEPLJENA CRNIM PLAKATIMA: Snažna poruka kao odgovor na godišnjicu lažne nezavisnosti (FOTO)

 • Read more Venecuela Svet

  Američka vojska UPRKOS ZABRANAMA dovezla HUMANITARNU POMOĆ u Venecuelu: Pristalice Gvaida u dosluhu sa Amerikom!

 • Read more Dragana Mitar Zadruga

  ŠIFRA DALMATINAC: Oglasila se žena kojoj je Dragana Mitar RASTURILA BRAK! Besne reči! "Ta persona..."

 • Read more Privatnost na internetu Vesti

  Kad nešto jednom dospe na internet - NIKAD ne biva potpuno izbrisano?

Otpad

Otvorena istraga protiv TROVAČA životne okoline: Svi će biti sankcionisani, jer je ZDRAVLJE najvažnije!

Foto: Profimedia/ilustracija
Javnost će biti blagovremeno obaveštena o rezultatima analiza

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obišao je sa saradnicima Regionalni centar za upravljanje otpadom na teritoriji Kikinde.

- Nadležni organi sumnjaju da se na toj lokaciji, na deponiji i u njenoj okolini nalazi nezakonito odložen opasni otpad,  zbog čega su otvorili istragu. U okviru istrage biće utvrđeno da li je došlo do propusta i eventualne kontaminacije, što će pokazati uzorci nakon  detaljnih analiza, od strane  stručnih  institucija - objasnio je ministar Trivan. 

- Da li postoji osnovanost sumnji, pokazaće istraga, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o rezultatima analiza uzorkovanih materija iz otpada i zemljišta - rekao je resorni ministar.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan
Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

- Svaki deo Srbije mora biti proveren. Bavićemo se svim preduzećima koja se bave tretmanom opasnog otpada, kao što ćemo se baviti  svim deponijama gde se odlaže otpad, kako bi znali šta se na njima dešava, kako se njima upravlja, a da bi sprečili eventualna zagađenja, i u tome neće biti izuzetaka - istakao je Trivan i dodao da je veoma važno da preduzeća koja posluju sa opasnim otpadom, rade to na zakonit način.

- Striktno ćemo poštovati zakon, bez obzira o kome se radi, velikoj ili maloj firmi, kako bi zaštitili zdravlje i bezbednost naših građana. Zdravlje nacije neposredno zavisi od stanja životne sredine, i zato je nedopustivo zagađivanje zemljišta, deponija, zagađivanje vode i bilo kakva degradacija životne sredine. Profit ni u kom slučaju ne može biti, i nije važniji od našeg zdravlja - naglasio je ministar.

FCC Environment CEE je deo velike međunarodne FCC grupe sa dugogodišnjim iskustvom u sektoru zaštite životne sredine. Samo u regionu Centralne i Istočne Evrope FCC posluje na 28 deponija bez ikakvih pravnih problema u bilo kojoj od zemalja (Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji ili Poljskoj).

Grupa je obavezana da prati politiku usklađenosti i kodeks ponašanja koji se odnose na celu grupu. Svako njihovo kršenje od strane bilo kog pojedinca ili kompanija, kao što bi bilo ilegalno odlaganje opasnog otpada, nosilo bi posledice i smatralo bi se kršenjem internih propisa kompanije.

Proces istrage u Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Kikindi

03. 07. 2018. godine ovlašćena državna tela su započela proveru Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Kikindi. To je bila druga inspekcija na dugoj listi inspekcija koje su sprovedene u ovom Centru za upravljanje otpadom.

Samo tokom 2018-te godine sprovedeno je  5 inspekcijskih nadzora. Sve ove inspekcije iz 2018 kao i tokom 2017. godine  pokazale su da Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi posluje u skladu sa svim zakonskim propisima i zahtevima očuvanja životne sredine, i da ne zagađuje podzemne vode. Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi kao i FCC deponija u Lapovu su deponije u Srbiji izgrađene i rade prema propisima EU od samog početka. Državni sekretar i prethodni gradonačelnik Kikinde, Dr. Branislav Blažić opisuju Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi kao luksuzni mercedes – benc“ u poređenju sa deponijama u okolnim opštinama. Štaviše, on navodi „ da zbog načina na koji je izgrađena eliminiše se svaka mogućnost zagađenja podzemnih voda sa deponije, što je utvrđeno poslednjom inspekcijom. 

U skladu sa informacijama koje je javni tužilac dao FCC 03. 07. 2018. godine, 40 uzoraka zemljišta je uzeto sa različitih mesta na Regionalnoj deponiji u Kikindi da bi se dokazalo da je deponovan štetan otpad. Analiza je još u toku.

Važno je napomenuti činjenicu da je javni tužilac naložio da analizu izvrši Institut u Vinči. Prema našim informacijama laboratorija u Vinči nije akreditovana da obezbedi analizu za određene parametre uzoraka. Takođe je pod znakom pitanja učešće naših konkurenata u procesu uzimanja uzoraka. Sa druge strane, FCC nije dobio dozvolu da uzme svoje sopstvene uzorke ili da analizu istih uzoraka uradi neka nezavisna i ovlašćena laboratorija iz Češke.

Pod znakom pitanja je takođe činjenica da su dva direktora FCC kompanije zatvorena samo na osnovu rezultata nezavršene inspekcije i opravdanje za to je mogući rizik da napuste zemlju.

Pošto je osnovni interes FCC usaglašenost sa zakonom, kompanija obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo. Pošto ceo proces istrage još traje, suviše je rano da se donose zaključci, FCC kompanija je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka kao i istraga potvrditi da kompanija poštuje sve važeće propise i zakone.

O kompaniji

FCC Kikinda d.o.o. je kompanija sa većinskim vlasnikom Austrijskog FCC (80% FCC, 20% Grad Kikinda) i prisutna je u Srbiji od  2006.godine. Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi koji vodi FCC u skladu sa ugovorom o koncesiji i na osnovu zakonskih regulativa i važećih dozvola. Kompanija je pod nadzorom redovnih inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine i drugih državnih organa Republike Srbije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd