fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja

POČETAK KRAJA VELJE NEVOLJE: Neverovatna tajna akcija srpskih službi i FBI raskinkala Belivukovu grupu

Foto: Profimedia/detective-info.com.ua
Pripadnici FBI trenutno se nalaze u Srbiji gde sa našim službama rade na poslednjoj akciji hapšenja i dokazima protiv uhapšenih 18 Srba.

Srpske službe prošle godine uspele su da se dokopaju jednog od kriptovanih telefona člana kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i u saradnji sa FBI upadnu u ovu aplikaciju. To je bio početak kraja ove kriminalne grupe.

LAST MINUTE CENE: Dubai od 399 €, Kipar od 429€ Platiš 5, dobiješ 7 noći – platiš 7, dobiješ 9 noći

LAST MINUTE CENE: Dubai od 399 €, Kipar od 429€ Platiš 5, dobiješ 7 noći – platiš 7, dobiješ 9 noći

RADOJE ZVICER TUŽI BEOGRADSKE MEDIJE ZBOG ĆEVAPA! VođI kavčana posebno zasmetala JEDNA STVAR u vezi sa ljudskim mesom

RADOJE ZVICER TUŽI BEOGRADSKE MEDIJE ZBOG ĆEVAPA! VođI kavčana posebno zasmetala JEDNA STVAR u vezi sa ljudskim mesom

FBI AGENTI SE NALAZE U SRBIJI: U neviđenoj akciji "Trojanski štit" palo i 18 srpskih kriminalaca

FBI AGENTI SE NALAZE U SRBIJI: U neviđenoj akciji "Trojanski štit" palo i 18 srpskih kriminalaca

Kako se nezvanično saznaje, srpske službe su od sredine prošle godine intenzivno sarađivale sa FBI na nezapamćenoj akciji kodnog imena "Trojanski štit" u kojoj je do sada uhapšeno više od 800 kriminalaca širom sveta. Baš u tom periodu, srpske službe uspele su da dođu do kriptovanog telefona pripadnika Belivukove grupe na kom je bila instalirana aplikacija "Skaj" (Sky) koju su, kao i većina kriminalaca širom sveta, koristili za komunikaciju - dogovaranje krivičnih dela, razmenjivanje snimaka i fotografija oružja, droge, svojih meta, a potom i fotografije tela mučenih i ubijenih suparnika. Naši stručnjaci su uz pomoć stručnjaka iz Federalno istražnog biroa Sjedinjenih Američkih Država uspeli da "provale" aplikaciju "Skaj", što je potom dovelo i do njenog pada!

anom
Foto: Printscreen

- Jednu od ključnih uloga u obaranju i upadu u sistem "Skaj" imale su naše službe bezbednosti tokom rada na razbijanju Belivukove kriminalne grupe - rekao je izvor.

Nakon toga kriminalci koji širom sveta koji su komunicirali isključivo preko "Skaja" bili su zabrinuti i morali su da pronađu brzo rešenje kako da komuniciraju, a da policija ne uspe da dođe do njih. Paralelno, FBI je objavio da je pokrenuo istragu protiv sistema "Skaj". Ovo je urađeno kao strateški potez kako bi naterali kriminalce da pređu na njihovu aplikaciju. Ni ne sluteći da sada svu njihovu komunikaciju prati FBI kriminalci su masovno prešli na "ANOM".

Preko saradnika iz podzemlja FBI je "ANOM" "pustio" među mafijaše s pričom da je u pitanju nova aplikacija napravljena od "kriminalaca za kriminalce", da je jedina bezbedna i da je niko ne može provaliti.

Aplikaciju su prvo proširili "podzemljem" Austrije, a potom se odatle kriminalnim krugovima vrlo brzo proširila širom sveta, pa tako i do srpskih kriminalaca.

Ovu aplikaciju koristili su i pripadnici kriminalne grupe Velje Nevolje. I upravo tako srpske službe došle su do prepiski između članova klana i fotografija mučenja suparnika, ali i jezivih snimaka obezglavljivanja jedne od njihovih žrtava.

Podsetimo, kako je ranije objavljeno, pripadnici FBI trenutno se nalaze u Srbiji gde sa našim službama rade na poslednjoj akciji hapšenja i dokazima protiv uhapšenih 18 Srba.

Saopštenje američke ambasade: U dve akcije otkriveno je na stotine miliona poruka kriminalaca

Kriminalne mreže imaju ogromnu potrebu za šifrovanim komunikacionim platformama koje im olakšavaju rad. Međutim, tržište šifrovanih platformi za kriminalce je nestabilno. Jula 2020., šifrovana platforma Enkročet (EncroČat) otkrivena je zahvaljujući operativnom akcionom timu “EMMA.” Nakon ove međunarodne operacije, koja je izazvala potres u kriminalnom podzemlju širom Evrope, usledio je još jedan sličan obračun marta 2021., kada je međunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti blokirala upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih mreža preko komunikacionog sistema Skaj (Sky ECC) (tzv. Operacija Limit). U ove dve operacije otkrivene su stotine miliona poruka razmenjenih među kriminalcima. Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja.

Očekujući ovaj razvoj događaja, FBI, u tesnoj saradnji sa AFP-om, razvio je strateški sistem ANOM kao odgovor na potrebe kriminalnih mreža za šifrovanom komunikacijom. Osnovni zadatak nove platforme bio je da cilja globalne organizacije koje se bave organizovanim kriminalom, švercom droge i pranjem novca bez obzira na teritoriju na kojoj operišu i da ponude slične šifrovane uređaje sa karakteristikama kakve kriminalne mreže traže. Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt operacije Trojanski štit/Zeleni signal, koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da pređu na platformu kojom je rukovodila FBI.

Izvršna direktorka Evropola Katarina De Bol pohvalila je ovu operaciju kao “izuzetan uspeh vlasti Sjedinjenih Država, Evrope i celog sveta. Međunarodna zajednica organa gonjenja nastaviće da se bori protiv organizacija organizovanog kriminala i trgovine drogom, ma gde bile i za koji god način komunikacije se opredelile.

- Veoma sam zadovoljna što vidim da Evropol podržava ovu operaciju i jača partnerstva u sferi sprovođenja zakona sa naglaskom na multi-agencijski aspekt ove borbe - rekla je ona.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
38 Beograd