Skip to main content
Ljubiša Buha Čume

POČINJE SUĐENJE ZA PRVU OTMICU ZEMUNSKOG KLANA: Prvi u sudnici Ljubiša Buha Čume, ključni svedok BAGZI!

Foto: Srbija Danas
Ovoj slučaj je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana".

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume trebalo bi sutra da svedoči na suđenju dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana", okrivljenih da su 1997. godine počinili razbojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan student Novak Stevanić (22), koji se nakon toga ubio.

SAVETI STRUČNJAKA: Evo kako da sprečite posledice osteoporoze, ove grupe su u NAJVEĆEM RIZIKU od obolevanja!

SAVETI STRUČNJAKA: Evo kako da sprečite posledice osteoporoze, ove grupe su u NAJVEĆEM RIZIKU od obolevanja!

OGLASIO SE OTAC UBICE IZ BARAJEVA: Najavljivao je da će počiniti ovakav zločin, nije mogao da izdrži

OGLASIO SE OTAC UBICE IZ BARAJEVA: Najavljivao je da će počiniti ovakav zločin, nije mogao da izdrži

U OVOJ KUĆI U BARAJEVU SE DOGODILA TRAGEDIJA: Otac ubio sina ometenog u razvoju, pa izvršio samoubistvo

U OVOJ KUĆI U BARAJEVU SE DOGODILA TRAGEDIJA: Otac ubio sina ometenog u razvoju, pa izvršio samoubistvo

U nastavku ovog suđenja pred Višim sudom u Beogradu biće pozvan da svedoči još jedan svedok saradnik tužilaštva, Dejan Milenković Bagzi.

Njegovo saslušanje još nije zakazano, ali bi bi na ovom suđenju trebalo da se pojavi kao svedok tužilaštva.

Dejan Milenković Bagzi
Foto: Profimedia

I Milenković i Buha svoje statuse svedoka saradnika dobili su za procese koji su se vodili protiv pripadnika "zemunskog klana" i za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinđića.

Za razliku od Buhe koji je nastavio da živi i radi u Beogradu pod policijskim obezbeđenjem, Milenković je dobio potpunu zaštitu identiteta i živi na nepoznatoj lokaciji pod obezbeđenjem.

Godinama se nije pojavljivao u javnosti, a u slučaju otmice Stevanića svedočio je u istrazi i jedan je od ključnih svedoka u ovom procesu.

zemunski klan
Foto: Privatna arhiva

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" u kojoj je učestvovao i ubijeni Dušan Spasojević, pored Buhe sutra bi trebalo da svodoči još nekoliko svedoka.

U ovom slučaju su optuženi policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova - prva "otmica" kriminalnog klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd