fbpx
Skip to main content
Rečna policija

POLICIJA JURI GUSARE KOD SMEDEREVA: Haraju Dunavom i pljačkaju strane brodove

Foto: Profimedia/ilustracija
Iz Udruženjua profesionalnih lađara Srbije pohvaljuju rad jedinice zadužene za borbu sa piratima

Akvatorijum Smedereva važi za crnu tačku rečne piraterije na plovnom putu kroz Srbiju, a uprkos nedovoljnoj opremljenosti, zbog ranijih učestalih napada na posade stranih brodova, rečna policija započela je ofanzivu na dunavske kriminalce.

TEŠKA NESREĆA KOD FUTOGA: Voz udario kamion koji je potom naleteo na automobil (FOTO)

TEŠKA NESREĆA KOD FUTOGA: Voz udario kamion koji je potom naleteo na automobil (FOTO)

MUP IZDAO SAOPŠTENJE GRAĐANIMA: Ako vas je oštetio ovaj muškarac, HITNO se javite policiji! (FOTO)

MUP IZDAO SAOPŠTENJE GRAĐANIMA: Ako vas je oštetio ovaj muškarac, HITNO se javite policiji! (FOTO)

Užas u Borči: Preminula beba od mesec dana

Užas u Borči: Preminula beba od mesec dana

Od početka novembra, posade koje plove kroz smederevski akvatorijum svedoče o pojačanoj aktivnosti rečne policije, a zvanični podaci pokazuju da za to vreme nije prijavljena nijedna krađa ili pokušaj pljačke na brodovima, kažu u Udruženju profesionalnih lađara Srbije (UPLS).

- Moramo da pohvalimo angažovanje pripadnika ove jedinice, kao i nivo profesionalnosti između ukrcanih posada i policajaca u patroli. Apsolutno stojimo na raspolaganju policiji za svaku pomoć - ističe Branislav Vajda iz UPLS.

Direktna veza

Iz UPLS-a predlažu uvođenje direktne telefonske veze sa dežurnom patrolom rečne policije u Smederevu. Jer, kako navode, pozivanje preko dežurne službe Policijske uprave iziskuje previše vremena kada je ključna brza reakcija u borbi sa rečnim razbojnicima.

Vajda podseća na ozbiljan problem kada je reč o opremljenosti rečne policije, posebno za zimske uslove:

- Rečna policija Smederevo raspolaže jednim jedinim čamcem otvorenog tipa, bez osnovne navigacijske opreme, sa samo jednim motorom. Prijavljen nam je slučaj kada je usled guste magle policijski čamac ostao "zarobljen" uz brod. Posada broda ponudila je utočište od hladnoće policajcima, a potom ih brodom prevezla do obale, jer nisu imali opremu za plovidbu u uslovima smanjene vidljivosti.

Lađari ističu da je slična situacija na gotovo svim važnijim sidrištima u Srbiji. Zbog ovoga UPLS apeluje na nadležno ministarstvo da obezbedi adekvatnu opremu - čamce za višesatni ili višednevni boravak na vodi, sa adekvatnom opremom za radio-vezu sa brodovima, radarom i opremom za praćenje brodova.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd