fbpx
Skip to main content
Policija

POLICIJA KREĆE U MASOVNU AKCIJU ŠIROM SRBIJE: Tajna knjiga sa spiskovima za hapšenje, na listi mafijaši, političari

Foto: SD/ilustracija/Shutterstock
Policija uskoro kreće u veliku akciju čišćenja Srbije od svih vidova kriminala

Prema dostupnim informacijama, nakon višemesečnog prikupljanja operativnih i obaveštajnih podataka, kompletirana je tajna knjiga MUP u kojoj su za svaku od 150 opština i svaki od 23 grada taksativno navedene glavne kriminalne grupe i pojedinci koji deluju na tom području. Akcija će se sprovesti po podacima iz ovih papira, a knjiga se drži u tajnosti upravo zbog mafije, kako se ne bi desilo da procure detalji i kriminalci tako saznali da su na meti policije.

"IDEM KOD STARIJEG ČIKE" Nastavlja se suđenje doktoru (66) za pokušaj obljube maloletnice (12), pušteno njeno svedočenje

"IDEM KOD STARIJEG ČIKE" Nastavlja se suđenje doktoru (66) za pokušaj obljube maloletnice (12), pušteno njeno svedočenje

GRAD BLOKIRAN! Filmska POTERA u Novom Sadu, vozač dva puta udario u kola policije pa nastavio da BEŽI

GRAD BLOKIRAN! Filmska POTERA u Novom Sadu, vozač dva puta udario u kola policije pa nastavio da BEŽI

PRODAO ČOVEKU KOLA PA IH UKRAO! Ono što je uradio nakon toga je za NEVERICU - policija rasvetljava BIZARAN slučaj

PRODAO ČOVEKU KOLA PA IH UKRAO! Ono što je uradio nakon toga je za NEVERICU - policija rasvetljava BIZARAN slučaj

- Knjiga je napravljena zaista mukotrpnim radom, koji je, praktično, počeo onog trenutka kada je na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova došao Aleksandar Vulin. U njoj je do detalja navedeno, ali i potkrepljeno odgovarajućim dokazima, ko se čime bavi u kom delu Srbije. To je ogroman broj imena, a na spisku su svi, od krupnih zverki i mafijaša preko biznismena i političara do lokalnih dilera narkotika, obijača kola, zelenaša i sličnih kriminalaca - objašnjava sagovornik iz vrha MUP.

Saznanja je indirektno potvrdio upravo ministar Vulin, koji je poručio da je zadatak policije da svima onima koji su bezbednosno interesantni jasno poruči da na teritoriji naše zemlje ne mogu da se bave kriminalom i da će biti uhapšeni.

- Postoji spisak bezbednosno interesantnih osoba koje se nalaze u svakoj opštini i zadatak policije je da ih sankcioniše. Padaće zbog utaje poreze, nelegalne gradnje, ilegalnog posedovanja oružja, dilovanja droge... Jedino je važno da se ti ljudi, u skladu sa zakonom, sklone s ulice - rekao je Vulin.

Kako je istakao, država neće dozvoliti da se ponovi grupa Veljka Belivuka:

- Merilo uspeha države u borbi protiv organizovanog kriminala je da svaka sledeća grupa bude manje opasna, lošije organizovana i da kraće traje.

Đinđić naredio da se pravi bela knjiga

Najpoznatija knjiga MUP koja se bavila kriminalcima je bela knjiga iz 2001. Ona je nastala tako što je Zoran Ðinđić u proleće 2001. tražio od MUP i DB da naprave pregled organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji. Reč je bila o operativnim saznanjima MUP koja nisu mogla da predstavljaju dokaze, ali su mogla da budu predmet istraga. Nakon Đinđićevog ubistva, kada je pokrenuta akcija "Sablja", veliki broj pohapšenih podudario se s akterima bele knjige.

U toj beloj knjizi nabrojano je 118 organizovanih kriminalnih grupa, sa ukupno 541 članom, a navedeno je i 205 "samostalnih izvršilaca".

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Foto: Profimedia

Svetozar Vujačić, advokat i specijalni savetnik ministra Vulina, očekuje krupan ulog policije.

- Stavlja se akcenat na političare i državne funkcionere, čak i funkcionere SNS, direktore velikih preduzeća. MUP poseduje spisak ljudi iz tog sveta koji će biti privedeni pravdi. Pitanje je ako ne dana onda nedelje kada će biti procesuirani. Sve na bazi podataka prikupljenih u poslednjih četiri-pet meseci, otkad je Vulin na čelu ministarstva - ističe Vujačić i pojašnjava:

- Da ne budem pogrešno shvaćen, ja sam jedan od osnivača SNS i član sam Glavnog odbora. Ne govorim ovo zato što mi je milo, nego zato što je mreža onih koji su se ogrešili o zakon nažalost, tačna.

Prema saznanjima, u akciji koja je već dobila i svoje kodno ime, učestvovaće pripadnici MUP iz svih 27 policijskih uprava u Srbiji. Ipak, trenutno konkretnim saznanjima raspolaže izuzetno mali broj ljuudi od najvećeg poverenja.

Kako komentariše bivši operativac DB Božidar Spasić, jasno je da se u obračunu protiv mafije kreće od vrha, ali se tu ne sme stati, već mač pravde mora da se spusti naniže, do samog kraja, uključujući i kriminalce koji ćoškare po kvartovima.

- Ranije ste imali da svaka opština u Beogradu ima svoj kriminalni klan. Očito je sada plan da se zaore od vrha do dna, sve do sitnih dilera koji prodaju drogu po pijacama i ispred škola. Ministar Vulin je rešio da obezbedi miran život građanima ma gde da žive, od velikih gradova do najmanjih sredina - ističe Spasić.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd