fbpx
Skip to main content
Slavko Ćuruvija

Ponovljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije počinje 5. oktobra

FOTO: Facebook/Lakododonacija.rs
Ponovljeni proces krenuće glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta

Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, trebalo bi da počne početkom oktobra pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu nedavno ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. Suđenje je zakazano za 5, 6. i 9. oktobar, precizirala je portparol suda Tatjana Tešić.

Ponovljeni proces krenuće glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta.

Nikad lakše do naplate štete: UNIQA osiguranje predstavila jedinstven servis "MOJ PROCENITELJ"

Nikad lakše do naplate štete: UNIQA osiguranje predstavila jedinstven servis "MOJ PROCENITELJ"

RASVETLJENO UBISTVO STRAHINJE STOJANOVIĆA: Izvršioc identifikovan, u toku raspisivanje međunarodne poternice

RASVETLJENO UBISTVO STRAHINJE STOJANOVIĆA: Izvršioc identifikovan, u toku raspisivanje međunarodne poternice

"Pošalji mi video da se vidi kako je trljaš": Lažni policajac pedofil iz Kragujevca napada devojčice na društvenim mrežama

"Pošalji mi video da se vidi kako je trljaš": Lažni policajac pedofil iz Kragujevca napada devojčice na društvenim mrežama

Apelacioni sud u Beogradu ukinio je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".  

Suđenje će biti ponovljeno tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, kao i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku i operativcu DB-a Ratku Romiću.

Ukinutom presudom oni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po njegovim primedbama.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već tri godine, a prethodno su po tri bili u pritvoru, od hapšenja 2014. godine.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u bekstvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Iz ukinute presude proizlazi da je vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u ukinutoj presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Nasuprot ukinutoj presudi, u novoj optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd