Skip to main content
Crkva u Babinom mostu

Ponovo oskrnavljena svetinja u srpskom selu na Kosovu! Bez srama obili i pokrali novac iz crkvene kase! (FOTO)

Foto: Twitter/Printscreen/KoSSevnews
Ovo je 15. slučaj skrnavljenja crkve Pokrova Presvete Bogorodice

U noći između petka i subote opljačkana je crkva Pokrova Presvete Bogorodice i parohijski dom u Babinom Mostu na Kosovu i Metohiji i tom prilikom obijena je kasa i uzet novac.

U hramu je izvršena premetačina, obijena je kasa i pokraden novac. Premetačina je izvršena i u parohijskom domu i to u svakoj prostoriji, uključujući i crkvenu kancelariju, a potom je obijena garaža na ulazu u crkvenu portu.

Ukradeno je 45.000 dinara, 20.000 dinara u vlasništvu sveštenika i 25.000 dinara crkvenog novca, kao i porodični nakit sveštenikove porodice, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Pored detalja o slučaju pljačke, Eparhija je oštro osudila napad na crkvenu imovinu, navodeći kako očekuje od policije, koja je izvršila uviđaj, da pronađe počinioce i privede pravdi.

Ovo je 15. slučaj skrnavljenja crkve Pokrova Presvete Bogorodice za poslednje četiri godine. Počinioci do sada nikada nisu bili pronađeni, podsećaju iz episkopije.

Sveštenik Aleksandar Našpalić u trenutku pljačke bio je na godišnjem odmoru, tako da niko od članova porodice nije bio prisutan tokom obijanja hrama i parohijskog doma. Pljačku je prijavio predsednik parohijskog Crkvenog odbora Jovica Nikolić, koji je obilazio hram u odsustvu paroha.

- Nažalost, ovakvi nemili događaji unose dodatni nemir među naše sveštenstvo i verni narod, pa Eparhija apeluje da se svi oni koji imaju bilo kakva saznanja o mogućim počiniocima ove pljačke što pre jave policiji i pomognu u istrazi - dodaje se u saopštenju.

U Babinom Mostu, etnički mešovitom selu, pre rata 1999. godine živelo je 1.100 Srba. Sada ih je u selu ostalo 750.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd