fbpx
Skip to main content
darko šarić

PREOKRET U SLUČAJU DARKA ŠARIĆA! Taman kad se mislilo da je gotovo - ukinuta pravosnažna presuda, poznat i razlog!

Foto: Profimedia
Drugu presudu sudsko veće donelo je 2018. Tada je Šarić osuđen na 15 godina zatvora

Presuda Darku Šariću kojom je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike vraćena je danas Apelacionom sudu na ponovno razmatranje jer je Vrhovni kasacioni sud utvrdio da je "nepristrasnost dvoje sudija dovedena u pitanje", piše u odluci suda.

FILMSKA PREVARA POLICIJE: Ovako su "pali" osumnjičeni za pokušaj ubistva srpskog biznismena u Ukrajini (VIDEO)

FILMSKA PREVARA POLICIJE: Ovako su "pali" osumnjičeni za pokušaj ubistva srpskog biznismena u Ukrajini (VIDEO)

DOBIO 5.000 EVRA DA UKLONI DOKAZE IZ KUĆE STRAVE? Ovo je CENOVNIK kojim su kavčani plaćali uhapšenog inspektora - davali mu i KOKAIN

DOBIO 5.000 EVRA DA UKLONI DOKAZE IZ KUĆE STRAVE? Ovo je CENOVNIK kojim su kavčani plaćali uhapšenog inspektora - davali mu i KOKAIN

UHAPŠENI INSPEKTOR KRIO VELJIN KRVAVI BUNKER U RITOPEKU? Dva i po meseca je ĆUTAO - isplivali NOVI DETALJI iz istrage

UHAPŠENI INSPEKTOR KRIO VELJIN KRVAVI BUNKER U RITOPEKU? Dva i po meseca je ĆUTAO - isplivali NOVI DETALJI iz istrage

Taman kada se pomislilo da je pravosnažnom presudom iz novembra 2020. godine završen postupak koji je se protiv Šarića vodi od 2012. godine zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, došlo je do preokreta.

Branioci Šarića uložili su žalbu Vrhovnom kasacionom sudu koji je utvrdio da je ona osnovana, te je ukinuo pravosnažnu presudu, ali ne i prvostepenu kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora.

U praksi to znači da je odluka Specijalnog suda za organizovani kriminal i dalje na snazi, ali više nije pravosnažna, jer je vraćena Apelacionom sudu da je ponovo razmatra, ali sa novim sudskim većem.

Novo veće, koje će sud formirati, imaće dve opcije: da kao i prethodne kolege potvrdi prvostepenu presudu, ili da je ukine i Specijalnom sudu naloži da krene sa potpuno novim suđenjem protiv Darka Šarića i osoba optuženih da su njegovi saradnici.

Kako se saznaje, u žalbi koju su branioci Šarića podneli Vrhovnom kasacionom sudu tvrdi se da je Apelacioni sud u Beogradu napravio bitne povrede krivičnog postupka jer su u donošenju drugostepene presude učestvovale sudije Milimir Lukić, kao predsednik veća, i Bojana Paunović, kao član veća, koji ranije odlučivali i o žalbama branioca Šarića na rešenja o produženju pritvora.

Prilikom donošenja odluke o ukidanju presude, Vrhovni kasacioni sud uzeo je u obzir odluke Apelacije o produžavanju pritvora Šariću iz 2017. i 2018. godine.

Kako je Vrhovni kasacioni sud utvrdio, sudije Milimir Lukić i Bojana Paunović su, obrazlažući postojanje opravdane sumnje u rešenjima o produženju pritvora Šariću, izrazili visok stepen jasnoće u pogledu njegove krivice.

- Odlučivanje o pritvoru, kao najstrožijoj meri obezbeđenja prisustva okrivljenog za nesmetano vođenje krivičnog postupka, prema odredbama člana 210. do 216. ZKP podrazumeva ocenu ispunjenosti zakonom propisanih razloga za određivanje, produženje ili ukidanje te mere, u okviru kojih razloga spada i ocena postojanja osnova sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo. (...) U slučaju da je sudija u krivičnom postupku donosio odluke i pre učešća u donošenju presude u istom predmetu, uključujući i odluke vezane za pritvor, postoji opravdana bojazan da taj sudija nije nepristrasan, a stepen njegove nepristrasnosti se ceni u skladu sa obimom i prirodom ranije donetih odluka - navodi Vrhovni kasacioni sud.

Vrhovni kasacioni sud se u obrazloženju ovakve svoje odluke pozvao na Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, Ustav Srbije, ali i Zakon o krivičnom postupku.

Inače, ova presuda je druga po redu koja je doneta protiv Šarića i njegove grupe. Naime, Šarić i njegovi saradnici prvi put su osuđeni 2015. godine i Šarić je tada dobio maksimalnih 20 godina zatvora za šverc droge. Ipak, naredne godine Apelacioni sud ukinuo je presudu i naložio da se grupi ponovo sudi.

Drugu presudu sudsko veće donelo je 2018. Tada je Šarić osuđen na 15 godina zatvora.

Vremenska prognoza
Kiša sa grmljavinom
22 Beograd