fbpx
Skip to main content
Pruga

VELIKA OPASNOST: Na prugama u Srbiji najviše stradaju deca, a razlog za to je bizaran

Foto: Profimedia/ilustracija
Predavači upozoravaju decu u školama širom Srbije da ne hodaju prugama niti da se penju na vozove

U periodu od 2016. do danas dogodila se 31 nesereća kao posledica strujnog udara na prugama u Srbiji, a od tog broja 12 osoba je poginulo, dok je 22 teško povređeno, izjavio je za Tanjug menadžer "Infrastrukture železnice Srbije" (IŽS) Nenad Stanisavljević.

OD DRŽAVE TRAŽI PET MILIONA: Maja Adrovac hoće obeštećenje - ovo je iznos koje je ponudilo Ministarstvo

OD DRŽAVE TRAŽI PET MILIONA: Maja Adrovac hoće obeštećenje - ovo je iznos koje je ponudilo Ministarstvo

NIJE TU NIŠTA, SAMO NEKI POLOVNI NAMEŠTAJ: Carinici zaplenili velika umetnička dela - propao šverc Srbinu iz Beča (FOTO)

NIJE TU NIŠTA, SAMO NEKI POLOVNI NAMEŠTAJ: Carinici zaplenili velika umetnička dela - propao šverc Srbinu iz Beča (FOTO)

BRZA AKCIJA SRPSKE POLICIJE: Uhapšen Užičanin koji je sekirom udario mladića u glavu!

BRZA AKCIJA SRPSKE POLICIJE: Uhapšen Užičanin koji je sekirom udario mladića u glavu!

On je istakao da polovina od ukupnog broja poginulih i povređenih od 2016. jesu mladi, uglavnom tinejdžeri starosti 14, 15 i 16 godina. Stanisavljević je dodao da su poslednji slučajevi koji su se dogodili u Rumi, gde je strujni udar usmrtio dečaka, i u Paraćinu, koji je od strujnog udara zadobio ozbiljne opekotine, dva od ukupno pet koliko ih je bilo ove godine.

Naglasio je da IŽS često apeluje i upozorava da je penjanje po vagonima, ali i hodanje po šinama opasno i da se može završiti smrću ili teškim opekotinama.

Ukazao je da se uglavnom mladi penju na teretne vagone, jer su pristupačniji zbog stepenica, i to čine iz dva razloga - ili da bi se dokazali pred društvom ili da bi napravili selfi.

Objasnio je i da u nekim situacijama nije neophodno da se popnu na vagon, već je dovoljno da upadnu u strujno kolo koje je udaljeno i po pet ili šest metara od kablova i zadobiju teške opekotine od struje.

Stanisavljević je kazao da kroz kablove protiče struja snage 25.000 volti.

Voz
Foto: Profimedia

Dodao je da se sa tim problemom ne suočavaju samo srpske železnice već da je to globalni problem. Govoreći o rešenjima, Stanisavljević je objasnio da je nemoguće ograditi tri i po hiljade kilometara pruga u Srbiji, kao i da je teško isključiti struju, jer među vagonima ima onih koji čekaju na saobraćaj.

Najbolje rešenje, ističe Stanisavljević, jeste edukacija mladih i informisanje o opasnosti strujnog kola.

-Sve naše železničke stanice imaju okačena upozorenja, da nije dozvoljeno kretanje po pruzi, ali i mediji nas podržavaju i stalno prenose naša upozorenja i apele o opasnosti strujnog kola kako bi se sprečili tragični slučajevi - rekao je Stanisavljević.

Dodao je i da su predavači IŽS obišli veliki broj škola kako bi upozorili uglavnom dečake od prvog do četvrog razreda. Stanisavljević kaže da je taj problem rasprostranjen po čitavoj Srbiji, te da su se nesreće na prugama dešavale i u Šidu, Subotici, Jagodini, Rumi, Maloj Plani, Nišu...

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
16 Beograd