fbpx
Skip to main content
Komercijalna banka

Raspisana poternica za bivšim direktorom Komercijalne banke

Foto: SD/ilustracija
Za Aleksandrom Pikerom, bivšim rukovodiocem Komercijalne banke, raspisana je poternica zbog sumnje da je sa rukovodiocem jednog sektora te banke oštetio banku, čijih je 41,7 odsto u vlasništvu države, za 45.548.555 dinara.

Piker je sa svojim saradnikom nameštao poslove agenciji „Kreab“ iz Stokholma, koja se bavi pružanjem usluga korporativnog i finansijskog PR-a, bez sprovođenja postupka javne nabavke.

Komercijalna banka je na lični zahtev Aleksandra Pikera, tada predsednika Izvršnog i Nadzornog odbora te banke, i bez neophodne saglasnosti akcionara započela sumnjivu saradnju sa agencijom za finansijsku reputaciju „Kreab“ iz Stokholma. Glavni akter u sklapanju dila, kako tvrdi izvor, bio je Vladimir Krulj, u to vreme predsednik Upravnog odbora banke.

- Saradnju Komercijalne i agencije „Kreab“ inicirao je Krulj. On je tri godine u toj agenciji bio zaposlen kao viši savetnik za finansijski i korporativni PR, od 2011. do 2014. Javna je tajna da je Krulj uz Pikerovu pomoć namestio posao bivšoj firmi - tvrdi sagovornik.

Uzeo šest plata i otišao

Piker je na mesto prvog čoveka Komercijalne banke sa svojim timom došao u novembru 2015. i tom prilikom je rekao da je cilj menadžmenta Komercijalne banke da poboljša performanse i unapredi usluge kako bi privatizacija te banke donela očekivani uspeh akcionarima, od kojih je najveći država Srbija.

Međutim, umesto unapređenja usluga i povećanja profita, zajedno s Pikerom pojavili su se gubici. Iako su Piker i njegov tim insistirali na tome da nema razloga za brigu i da je dug posledica drugačijeg knjiženja, kao i da je pomenuti minus zapravo knjigovodstveni, slično se ponovilo i naredne godine, pa su zbog loših poslovnih rezultata akcionari i Piker odlučili da se sporazumno raziđu krajem prošle godine. Nakon odlaska iz banke dobio je otpremninu u iznosu od šest plata.

Međutim, Narodna banka Srbije je već po sklapanju posla u svom izveštaju o sprovedenoj kontroli upravljanja bankom, čiji je najveći akcionar država, angažovanje agencije „Kreab“ ocenila kao netransparentno, pošto saglasnost akcionara za taj posao nikada nije dokumentovana.

Nažalost, to nije sprečilo u to vreme udarne pesnice Komercijalne banke - Krulja i Pikera, da se za usluge agencije iz Stokholma i tokom ove godine izdvoji 85.000 evra, što, kako tvrde upućeni, jasno govori da se radi o nameštanju poslova i netransparentnom trošenju novca banke.

Budžet banke za 2018. usvojen je na sednici Upravnog odbora u decembru prošle godine, dok je tom telu još predsedavao Vladimir Krulj, bez prethodnog dostavljanja finansijskom sektoru. Tim budžetom Krulj je odobrio i iznos od 450.000 evra Advokatskoj kancelariji „Petronijević“.

Kako navodi sagovornik, taj iznos ni na koji način ne odražava transparentan način trošenja sredstava banke, posebno imajući u vidu potencijalnu opasnost kako za banku, tako i za Republiku Srbiju kao najvećeg akcionara.

- Banku u sporu sa dva mala akcionara, koji potražuju 12,7 miliona evra, zastupa Advokatska kancelarija „Petronijević“, koja banci nikada nije dostavila sudske odluke iz kojih bi se moglo videti šta su advokati preduzeli u ovom sporu. Čak tri sudska veštaka navode da je napravljena grešku i da su oštećeni tužioci, a time i potencijalni akcionari i država. Bez obzira na to, Advokatska kancelarija „Petronijević“ je, odlukom Upravnog odbora, zastupala banku i ove godine -objašnjava sagovornik.

Sklapanjem samo ta dva posla u 2018, banka je oštećena za više od pola miliona evra.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd