fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja

ŠETAO SE SLOBODNO CRNOM GOROM: Policajci imali ključnu ulogu, pomagali klanu Velje Nevolje, jedan detalj svima promakao

Foto: E-stock/Miloš Rafailović/Profimedia
Ko su policajci iz Crne Gore koji su mu pomagali?

Policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović uhapšeni su prekjuče po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem prošle godine.

Kako prenose crnogorski mediji, tužilac je do njih došao nakon saslušanja službenice Granične policije S.I. protiv koje je prijavu podneo državni sekretara u MUP-u Rade Milošević.

HAOS U CRNOGORSKOJ POLICIJI ZBOG BELIVUKA! Tužilac traži da se puste policajci koji su pomagali Nevolji

HAOS U CRNOGORSKOJ POLICIJI ZBOG BELIVUKA! Tužilac traži da se puste policajci koji su pomagali Nevolji

"DANAS SMO ODRALI ČETVORICU" Godišnjica zverskog ubistva Belivukove ekipe - ONI SU IZGUBILI ŽIVOTE U DANU (FOTO)

"DANAS SMO ODRALI ČETVORICU" Godišnjica zverskog ubistva Belivukove ekipe - ONI SU IZGUBILI ŽIVOTE U DANU (FOTO)

KNEŽEVIĆ OŠTAR: Ne treba nam Poaro da saznamo ko je pomagao Belivuku - Zokija ne smeju da hapse!

KNEŽEVIĆ OŠTAR: Ne treba nam Poaro da saznamo ko je pomagao Belivuku - Zokija ne smeju da hapse!

Ona je rekla da je bila na bolovanju kada je, preko njenog naloga, Belivuku i Miljkoviću ukinuta zabrana ulaska u državu. Njima dvojici bila je izrečena mera zabrana ulaska u Crnu Goru, iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti.

U vreme kada je Belivuku i Miljkoviću ukinuta zabrana Bošković je bio inspektor Sektora kriminalističke policije.

Kriminalac bez granica

O tome kako je moguće da Velja Nevolja i njegov blizak saradnik borave u Crnoj Gori uprkos zabrani i ubijaju suparnike govori kriminolog Dobrivoje Radovanović.

- Organizovani kriminal ne poznaje granice. Mafijaši se slobodno kreću po celom Balkanu, a za sve koriste svoje veze i poznanstva. Od politike do policije. Za svaku uslugu debelo plaćaju i od toga kakva im usluga treba spremni su da daju mito od 10.000 evra, pa sve do 100.000 evra, ako je u pitanju zaštitia od krivičnog gonjenja. Tako da mi ništa nije čudno da su Veljko Belivuk i njegov saradnik Marko Miljković uživali zaštitu u Crnoj Gori uprkos zabrani ulaska u tu zemlju koja im je bila izrečena. Na nadležnima je da utvrde kako su i za koji novac crnogorski policajci i carinici to sve im omugćavali - kaže Radovanović.

Velja Nevolja
Foto: Printscreen/TV Pink

Gotovo istog mišljenja je i Dušan Davidović iz Instituta za kriminološka istraživanja.

- Organizovani kriminal je odavno poprimio karakter internacionalnog. Imam utisak da se kriminalci hvale vezama sa političarima i svoju bahatost pokazuju na svakom koraku. Tvrdim da jedan Veljko Belivuk nije mogao da uradi ovolika zlodela u Srbiji i u Crnoj Gori da nije imao političku zaštitu. Imam utisak da će se uskoro otkriti sa kim je sve sarađivao u obe države i ko mu je sve iz vrha vlasti to dozvoljavao - tvrdi Davidović i dodaje da je za svaku uslugu Velja Nevolja podmićivao ljude na položajima.

Davidović je i tog stava da je dosta novca Belivuk ostavio i za advokate ukoliko bi došlo do njegovog hapšenja.

Kuća strave u Spužu

Crnogorski inspektori koji vode istragu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Radoja Živkovića zbog najmanje tri ubistva u Crnoj Gori u zatvoru u Beogradu saslušati ovu četvorku. Da je klan Velje Nevolje sejao smrt i u Crnoj Gori do detalja je ispričao i njegov blizak saradnik Bojan Hrvatina. Tamošnja policija sumnja da je i u Spužu postojala kuća strave poput one u Ritopeku.

Velja Nevolja
Foto: Printscreen/TV Pink

Četvorka se sumnjiči da je 14. oktobra prošle godine, u okolini Danilovgrada, ubila Barane Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića i otela, a dva meseca kasnije i pomogla u likvidaciji Mileta Radulovića. Prema krivičnoj prijavi, najprljaviju ulogu u ovom zločinu imao je Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, jednog od vođa "kavačkog klana". Osim toga, Živkovićevo ime je i na krivičnoj prijavi protiv ovog klana, na kojoj su i Zvicer i Slobodan Kašćelan, a zbog otmice i ubistva Podgoričanina Nikole Stanišića.

Deremo Crnogorce

Posle zločina u kući u okolini Danilovgrada, dok ostatak kriminalne ekipe muči i maltretira otetog Lazara Vukićevića, u jednom trenutku preko "skaja" se uključuje Belivuk. Traži da vidi mladog Vračarca i šalje mu sledeću poruku: - Gde si, Laki... znaš da će da te biju toliko, znači da moliš da te ubiju, a imaš sreće što mi ovde (Crna Gora prim. aut.) deremo ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi, jer smo se već spremili da "drk..o k..." od Pljevalja do Beograda..

Helikopter iz Kotora

Nebojša Medojević se pre nekoliko meseci obratio otvorenim pismom premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću i direktoru ANB Dejanu Vukšiću. Pored ostaloga, pitao ih je da li imaju saznanja da je jedan službenik Sektora za kriminalistiku i sin jednog od visokih funkcionera policije prisustvovao proslavi 20. januara ove godine u Kotoru, sa pripadnicima "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, Slobodanom, Kašćelanom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

- Imate li saznanja da vazdušna kontrola Srbije u tom periodu nije dozvolila ulazak u njihov vazdušni prostor helikopteru koji je poleteo iz Kotora, sa prijavom da prevoze pacijenta sa ozbiljnim povredama kičme, jer nisu imali potrebna dokumenta.

Sumnja se da je letelica trebalo da omogući povratak Belivuka i Miljkovića.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd