Skip to main content
Dijana Hrkalović

SKLONILA 5.500 KRIVIČNIH PRIJAVA? Dijana Hrkalović krila dokaze protiv Velje Nevolje i ostalih kriminalaca

Foto: MUP/SD/ilustracija
Nekadašnja državna sekretarka MUP, u vreme dok je bila na tom mestu, sklonila je u fioku čak 5.500 krivičnih prijava koje su dostavljene policiji, piše Srpski telegraf.

U istrazi koja je vođena unutar policije nakon hapšenja kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića došlo se do ovog šokantnog saznanja. Prema rečima izvora iz istrage, Hrkalovićeva će svakako uskoro biti saslušana i zbog ovih podataka.

- Reč je o toliko velikom broju prijava da je potrebno mnogo vremena da se sve to razvrsta, utvrdi o kojim osobama se radi i koliko je tih prijava trajno sklonjeno, a koliko je samo zadržano u fioci, van procedure, dok se ne sklone neki dokazi ili eventualno zaplaše svedoci koji su mogli da potkrepe navode iz prijava - objašnjava sagovornik.

SRPSKI FUDBALERI, PIKSI, BOGDAN, MOZZART... TIMSKA IGRA U AUKCIJI PREDMETA IZ FILMA „TOMA“!

SRPSKI FUDBALERI, PIKSI, BOGDAN, MOZZART... TIMSKA IGRA U AUKCIJI PREDMETA IZ FILMA „TOMA“!

ISPLIVALE NOVE INFORMACIJE - KAKO JE PROPAO PLAN "BOGINJE MAFIJE": Evo šta je Hrkalovićka tražila Tužilaštvu, negirala JEDNU STVAR

ISPLIVALE NOVE INFORMACIJE - KAKO JE PROPAO PLAN "BOGINJE MAFIJE": Evo šta je Hrkalovićka tražila Tužilaštvu, negirala JEDNU STVAR

KO SU OČEVI VOĐA ZEMUNSKOG KLANA: Imali su tragične sudbine, jedan se ubio, drugi prokleo sina da mu na grob nikad ne dođe

KO SU OČEVI VOĐA ZEMUNSKOG KLANA: Imali su tragične sudbine, jedan se ubio, drugi prokleo sina da mu na grob nikad ne dođe

Kako kaže, već na prvi pogled može se videti da je državna sekretarka sklanjala prijave koje su u policiju stizale ne samo od građana i tužilaca već i iz same policije.

- Odmah se može videti da se najveći broj tih prijava odnosi na ljude koji su na ovaj ili onaj način povezani s Belivukom i Miljkovićem, a jedan deo i direktno na njih i članove klana koji su sada iza rešetaka i obuhvaćeni su optužnicom. Ima tu i imena za koja će se tek utvrditi zašto su joj bili važni - ističe izvor Srpskog telegrafa.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS), koji je godinama bio na udaru Dijane Hrkalović, pojašnjava kako je funkcionisala kriminalna hobotnica koja je maltene uništila policiju.

- Hrkalovićeva je mimo zakona uredila da se svi operativni podaci o istragama slivaju kod nje, a onda je prijave protiv kriminalaca s kojima je sarađivala gurala u fioku. Što je najgore, protiv iskusnih profesionalaca koji su vodili istrage nekih od najtežih zločina i nisu želeli da pristanu na njena pravila vodila je hajku i smenjivala ih.

Tako je s mesta načelnika beogradske policije smenjen Veselin Milić, a smenila je i načelnika Službe za specijalne istražne metode Tomislava Radovanovića. Njega je potpuno degradirala i prebacila u vatrogasce, koji nemaju pravo da nose oružje i tako ga, maltene, poslala na nišan mafijašima kojima se zamerio - kaže Mijailović.

Sagovornik dodaje da je u MUP ostalo još ljudi lojalnih Dijani i da je čišćenje policije osnovni preduslov da pomenute prijave ugledaju svetlo dana. Ističe da je jedino zahvaljujući Policijskom sindikatu Srbije svojevremeno ukinut takozvani nadzor i kontrola, Hrkalovićkin izum.

- To je bio njen pakleni plan i način kako da vrbuje kriminalce. Naime, policija je imala zadatak da periodično zaustavlja i privodi pripadnike mafijaških grupa koji bi bili kratko zadržavani u stanici, ali dovoljno da s njom kontaktiraju i ponude svoje usluge. Tada su skidani s mera nadzora i kontrole, a operativcima je na taj način praktično slata poruka da su te osobe nedodirljive. Zauzvrat, oni su za državnu sekretarku završavali prljave poslove - otkriva predsednik PSS.

On precizira da je Hrkalovićeva sve poluge odlučivanja u MUP uzela u svoje ruke i da je sistem informisanja i kontrole bio potpuno podređen njoj.

- Umesto da obaveste tužioca, operativci su prijave morali da dostavljaju državnoj sekretarki, koja je odlučivala šta se procesuira, a šta ide u fioku. Zbog toga su mnogi od njih dizali ruke od svog posla, neki su napustili policiju, a neki, nažalost, zbog svega toga više nisu među živima - zaključuje Mijailović.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
29 Beograd